top of page

ΕΦΣΥΝ: Καταγγέλλουν την αστυνομική αυθαιρεσία στο Θριάσιο

Η μία μετά την άλλη εκδίδονται οι ανακοινώσεις με τις οποίες καταγγέλλεται η αστυνομική αυθαιρεσία που εκφράστηκε αυτή τη φορά μέσα στην ψυχιατρική κλινική του Θριάσιου Νοσοκομείου με την απειλή για σύλληψη της εφημερεύουσας ψυχιάτρου και προέδρου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Αφροδίτης Ρέτζιου, για «απείθεια κατά της αρχής», επειδή δεν έδωσε τα αναρτημένα σε όλο το νοσοκομείο στοιχεία της στον αστυνομικό φρουρό, όταν του ζήτησε το επιστημονικά αυτονόητο και προβλεπόμενο από σχετικό προεδρικό διάταγμα: να μην οπλοφορεί μέσα σε μια ψυχιατρική κλινική.


Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, εξακολουθεί να ποιείται την νήσσαν αναμένοντας το πόρισμα της αστυνομίας, την προκαταρκτική έρευνα δηλαδή που διατάχτηκε.

«Η φρούρηση κρατουμένων σε κλινικές νοσοκομείων του ΕΣΥ αποτελεί ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα. Δεν είμαι εγώ εκείνος ο οποίος θα πει στην αστυνομία να μην οπλοφορεί, γιατί, εάν συμβεί το παραμικρό, ποιος θα φταίει;» έχει δηλώσει.


Η στάση του υπουργού Υγείας εγείρει ερωτήματα, καθώς υπάρχει σχετικό προεδρικό διάταγμα (215/2006) που στο άρθρο 12 καθορίζει ότι οι αστυνομικοί φρουροί κατά την είσοδό τους στους θαλάμους των νοσοκομείων οφείλουν να κινούνται άοπλοι, με ιδιαίτερη προσοχή και πολιτική περιβολή.

Η ΟΕΝΓΕ και η ΑΔΕΔΥ σε ανακοινώσεις τους χαρακτηρίζουν την «επιχείρηση» σύλληψης της γιατρού «ακραία περίπτωση αστυνομικής αυθαιρεσίας και υπέρβασης καθήκοντος».


Η ΑΔΕΔΥ κάνει λόγο για «προσπάθεια επίδειξης πυγμής και εκφοβισμού» του αστυνομικού φρουρού, που ενισχύθηκε από την ομάδα ΔΙΑΣ, και καλεί τον Βασίλη Κικίλια «να παρέμβει άμεσα και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, έτσι ώστε να μην ξανασυμβούν παρόμοια περιστατικά και οι εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία να ασκούν απρόσκοπτα το έργο τους, χωρίς αστυνομικές παρεμβάσεις αυταρχισμού και αυθαιρεσίας».


Η ΟΕΝΓΕ παραθέτει τη σχετική νομοθεσία και θυμίζει το νωπό περιστατικό που συνέβη στη γενική εφημερία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου, όταν 28χρονος ασθενής άρπαξε το όπλο από τον αστυνομικό που τον συνόδευε και αυτοκτόνησε.


Απαράδεκτο


Το μεγαλύτερο πρωτοβάθμιο σωματείο νοσοκομειακών γιατρών της χώρας, η ΕΙΝΑΠ (Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιά), στην ανακοίνωσή της σημειώνει πως «αντί ο αστυνομικός να πράξει το αυτονόητο άρχισε να απειλεί: "Ξέρεις ποιος είμαι εγώ;", "δώσε μου τα στοιχεία σου", κάλεσε ενισχύσεις από την ομάδα ΔΙΑΣ και σε ελάχιστο χρόνο πέντε ένστολοι, ένοπλοι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ εισέβαλαν στην ψυχιατρική κλινική, περικύκλωσαν τη συνάδελφο και την απείλησαν ότι θα τη συλλάβουν και θα την οδηγήσουν στο αυτόφωρο (την ώρα της εφημερίας της)!»


Και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) από την πλευρά της ζητά την άμεση παρέμβαση του υπουργού Υγείας προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκειμένου να μην ξανασυμβούν παρόμοια απαράδεκτα περιστατικά.


Επισημαίνει δε πως δεν χρειάζεται να επιδεικνύεται υπερβάλλων ζήλος και πως «τα περισσότερα άτομα που φυλάσσονται από αστυνομικούς στις μονάδες ψυχικής υγείας που έχουν διαπράξει αδικήματα ώς τη δίκη καταλήγουν μετά τη δίκη να νοσηλεύονται ως ψυχικά πάσχοντες στις ψυχιατρικές κλινικές χωρίς φύλαξη με βάση το άρθρο 69 του Ποινικού Κώδικα (ακαταλόγιστο όταν διέπραξαν τα αδικήματα)». Νοσηλεύονται σε κάθε κλινική 30-40 ασθενείς από έναν-δύο νοσηλευτές σε κάθε βάρδια, σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ.


Δεν είναι η πρώτη φορά, αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων του Θριάσιου Νοσοκομείου, «που αστυνομικοί αυθαιρετούν σε βάρος υγειονομικών».


«Εχουμε καταγγείλει και στο παρελθόν παρόμοιες πρακτικές αστυνομικών που απειλούν συναδέλφους, παρεμβαίνουν στο έργο τους, τους εξαναγκάζουν να εξετάσουν ασθενείς παρουσία ενστόλων» επισημαίνει η ΟΕΝΓΕ και προσθέτει πως τέτοιες βαθιά αντιδραστικές μέθοδοι δεν πρόκειται να μείνουν αναπάντητες.


«Δεν περιμένουμε από τις δυνάμεις καταστολής να κατανοήσουν τι μπορεί να προκαλέσει σε ψυχικά ασθενείς ακόμα και η θέα τόσο των αστυνομικών στολών όσο και όπλων.


»Ενα όμως είναι βέβαιο. Η σημερινή κυβέρνηση, παίρνοντας τη σκυτάλη από την προηγούμενη, θα συνεχίσει να πατάσσει την “ανομία”. Μετά τις απεργίες και τις διαδηλώσεις, σειρά έχουν τα νοσοκομεία!!! Θα μας βρουν μπροστά τους» καταλήγει.


Κατάπτυστοι

«Η επικινδυνότητα είναι των αστυνομικών και όχι των ασθενών» τονίζει η «Πρωτοβουλία για ένα Πολύμορφο Κίνημα στην Ψυχική Υγεία» με δική της ανακοίνωση, με την οποία καλεί όλες και όλους, άτομα με ψυχιατρική εμπειρία, επαγγελματίες ψυχικής υγείας, οικογένειες, συλλογικότητες, να κινητοποιηθούν «ενάντια στην αστυνομική αυθαιρεσία, το ίδιο όπως και στην ψυχιατρική καταστολή». «Εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν, αρκεί να τις θέλουμε» σημειώνει.


Η προκλητική ανακοίνωση για το καταδικαστέο επεισόδιο στο Θριάσιο της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής ξεχείλισε το ποτήρι, προκαλώντας τη μήνιν των γιατρών. Αφού έγιναν όλα αυτά, επισημαίνει η ΕΙΝΑΠ, «η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής, αντί να απολογηθεί για την απαράδεκτη συμπεριφορά μιας μικρής ομάδας αστυνομικών (το λιγότερο δηλαδή που θα μπορούσε να κάνει), δημοσίευσε μια κατάπτυστη ανακοίνωση στην οποία ούτε λίγο ούτε πολύ:


• Χαρακτηρίζει το να μην οπλοφορεί κάποιος σε ψυχιατρική κλινική ως “προοδευτική ευαισθησία”!

• Θεωρεί πως μπορεί ο κάθε αστυνομικός να ζητάει στοιχεία από εφημερεύοντα γιατρό όποτε και επειδή αυτός το θέλει!

• Κατηγορεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς συλλήβδην ως “φακελάκηδες”!

• Αποκαλεί ψυχικά ασθενείς τα μέλη της Ε.Γ. της ΟΕΝΓΕ».


Αυτά έγραψαν και είπαν η διοίκηση της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής, σημειώνει η ΕΙΝΑΠ, «οι οποίοι, αφού "πάταξαν" την εγκληματικότητα σε Ανω Λιόσια, Ζεφύρι και Φυλή, αφού πάταξαν τους βαρόνους της νύχτας και των συνοδών δραστηριοτήτων σε όλη τη Δυτική Αττική, αποφάσισαν πως σειρά έχει το Θριάσιο Νοσοκομείο!»




Commentaires


bottom of page