top of page

Ευαγγελισμός: Συνάντηση με την επιτροπή λοιμώξεων

Συνάντηση του ΔΣ του Σωματείου, με τη διοίκηση του νοσοκομείου και την επιτροπή λοιμώξεων, για το θέμα του κορονοϊού, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 27 Φλεβάρη, έπειτα από αίτημα του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».


Μάλιστα, το Σωματείο, «καλεί για το συγκεκριμένο ζήτημα όλους τους συναδέλφους κάθε ειδικότητας και κάθε εργασιακής σχέσης σε Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 13 Μάρτη 2020, στις 11.30 π.μ., στο ΔΩΜΑ, να συζητήσουμε για τις τελευταίες εξελίξεις για τον κορονοϊό και τα υπόλοιπα σοβαρά προβλήματα που εκκρεμούν».


Το Σωματείο στην διάρκεια της συνάντησης απαίτησε από τη διοίκηση τα εξής:


«Ενημέρωση όλων των εργαζομένων, όλων των κλάδων - ειδικοτήτων για το θέμα, με ταυτόχρονη εκπαίδευση για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πιθανών περιστατικών ή και των ταυτοποιημένων. Μέχρι τώρα χάρη στην πίεση του σωματείου και την συνεισφορά της επιτροπής λοιμώξεων έχει γίνει ενημέρωση - εκπαίδευση στην ομάδα υποδοχής του ΤΕΠ, ενημέρωση των προϊστάμενων των νοσηλευτικών τμημάτων (28/2) και των διευθυντών (3/3) και επίσης, προγραμματίστηκε η ενημέρωση για το λοιπό προσωπικό την Παρασκευή 6/3. Επισημάναμε ότι ως νοσοκομείο αναφοράς έχουμε ήδη αργήσει.


  • Την προμήθεια όλης της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής (μάσκες, αλκοολούχα διαλύματα, φόρμες κ.ά. μέσα ατομικής προστασίας, μέσα αποστείρωσης, κ.λπ.). Δόθηκε η διαβεβαίωση ότι υπάρχει επάρκεια. Ίδωμεν.


  • Την άμεση ενίσχυση της επιτροπής λοιμώξεων. Η υπόσχεση ήταν για ενίσχυση με έναν επιπλέον γιατρό και έναν νοσηλευτή, κάτι που δεδομένων των συνθηκών και των αναγκών κρίνεται προφανώς ανεπαρκέστατο. Πολύ περισσότερο που η επιτροπή λοιμώξεων του "Ευαγγελισμού" είναι επιφορτισμένη για εποπτεία και σε άλλα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου.


  • Την ανάπτυξη όλων των κενών κλινών όπως στη ΜΑΦ όπου εδώ και χρόνια παραμένουν 8 κλίνες κλειστές, λόγω έλλειψης προσωπικού. Ζητήσαμε επίσης την ΑΜΕΣΗ χωροθέτηση ιατρείων - κλινών για απομόνωση υπόπτων ή βεβαιωμένων κρουσμάτων με κορονοϊό σε κάθε πρόσφορο χώρο του νοσοκομείου που σήμερα αδρανής. Οι χώροι αυτοί προφανώς θα πρέπει να πληρούν δυο πολύ βασικούς όρους: Τη δυνατότητα γρήγορης και συχνής απολύμανσης - αποστείρωσης από εκπαιδευμένο προσωπικό καθαριότητας (καθώς ο ιός ζει για αρκετές ώρες στις επιφάνειες) και να βρίσκονται σε ικανή απόσταση από πολυσύχναστες δομές του νοσοκομείου (π.χ. εξωτερικά ιατρεία απ’ όπου περνούν χιλιάδες χρήστες των υπηρεσιών καθημερινά), ώστε να ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες μετάδοσης.


  • Την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού τώρα! Πώς να αντέξουμε τόση πίεση όταν λείπουν 350 νοσηλευτές, 160 γιατροί, 60 τεχνικοί δεκάδες διοικητικοί, τεχνολόγοι κ.λπ. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπει την κατάργηση μνημονιακών διατάξεων! Είναι τώρα καιρός, έστω υπ΄αυτές τις συνθήκες να μονιμοποιηθούν όλοι οι ελαστικά εργαζόμενοι (600 περίπου) και να έρθει επιπλέον προσωπικό. Να προκηρυχθούν παράλληλα, όλες οι κενές οργανικές θέσεις (με μέτρα επιτάχυνσης των διαδικασιών πρόσληψης). Επιπλέον, να καλυφθούν εδώ και τώρα τα κενά τις λίστες των επικουρικών (να καλυφθεί το κόστος της μισθοδοσίας τους από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από τα έσοδα των νοσοκομείων).


Οι εξαγγελίες του υπουργού Υγείας για έκτακτες προσλήψεις (γιατροί - νοσηλευτές) με μπλοκάκι με 3μηνη ή 4μηνη υποχρέωση παροχής υπηρεσιών δεν είναι απλά σταγόνα στον ωκεανό και αναντίστοιχο με τις ανάγκες των δημόσιων νοσοκομείων και την ιδιαιτερότητα κι οξύτητα της συγκεκριμένης συγκυρία, ΕΙΝΑΙ ΚΟΡΟΪΔΙΑ!


Οι ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας οφείλουν να ενισχύσουν όλες τις δημόσιες δομές ΠΦΥ (ΚΥ, ΤΟΜΥ κ.λπ.) και δομές που παραμένουν κλειστές ή υπολειτουργούν, ώστε ύποπτα περιστατικά ειδικά στη γενική εφημερία, να μην έρχονται στα μεγάλα νοσοκομεία, αφού είναι γνωστό το "χάος" και ο συνωστισμός που επικρατεί. Το επισημαίνουμε ξανά, γιατί είδαμε δυστυχώς αμέσως μετά τη συνάντηση να έρχονται χαρακτηρισμένα "ύποπτα" περιστατικά, σε ώρες γενικής εφημερίας με κατεύθυνση και από τον ίδιο τον ΕΟΔΥ, από άλλα νοσοκομεία ή από Κ.Υ. Έκλεισε 2 ώρες η γενική εφημερία μέχρι να απομονωθούν τα περιστατικά αυτά την ώρα που περίμεναν για εξέταση εκατοντάδες άτομα, ίσως μερικοί βαρέως πάσχοντες. Τονίσαμε ότι, αν ύποπτο κρούσμα φτάσει στο νοσοκομείο πρέπει να απομονώνεται σε εξωτερικό χώρο και όχι μέσα στα Επείγοντα, ακόμη και σε ειδικά διαμορφωμένο κι εξοπλισμένο κοντέινερ αρχικά (όπως έχει συμβεί στο παρελθόν με SARS κ.λπ.), μέχρι την τελική διάγνωση. Επιπλέον, πρέπει άμεσα να επιλαμβάνεται το πλέον εξειδικευμένο προσωπικό (δ/ντές - επιμελητές - εξειδικευόμενοι Παθολόγοι - Λοιμωξιολόγοι και το ανάλογο νοσηλευτικό προσωπικό, όχι μόνοι τους οι ειδικευόμενοι κ.λπ.). Αν δεν γίνουν αυτό κινδυνεύουμε όλοι, υγειονομικοί και ασθενείς σε μεγάλη κλίμακα. Επιμένουμε όμως, ότι τη μέρα της γενικής εφημερίας ειδικά μεγάλου νοσοκομείου πρέπει να υπάρχει σαφής οδηγία και συγκεκριμένη διαδικασία ώστε να μην κατευθύνονται εκεί τα ύποπτα κρούσματα.


Στον "Ευαγγελισμό" γίνεται ήδη εξέταση ανίχνευσης για πολλούς άλλους ιούς αλλά όχι για τον συγκεκριμένο κορονοϊό. Υπό προϋποθέσεις όμως πρόσληψης προσωπικού και τήρησης των απαραίτητων όρων Βιολογικής Ασφάλειας μπορεί να γίνει. Προφανώς με τον ανάλογο εξοπλισμό, τα ανάλογα αντιδραστήρια, την ανάλογη εκπαίδευση. Επιπλέον, θεωρούμε πως είναι απαράδεκτο να κάνουν τα στραβά μάτια οι κυβερνώντες και οι σύμβουλοί τους στην παράλληλη εξάπλωση του ιού της γρίπης που θερίζει (σχεδόν 100 έχουν φτάσει τα θύματά της από το φθινόπωρο). Έχει ήδη χρυσοπληρωθεί από το κράτος η εξέταση ανίχνευσης ιού της γρίπης. Αν γίνει με τις προϋποθέσεις που θέτουμε και για τον κορονοϊό με τον όρο ότι θα γίνεται στα περιστατικά που οι λοιμωξιολόγοι θα υποδείξουν, θα είναι μεγάλο κυρίως, το υγειονομικό όφελος για όλους και εν τέλει και το οικονομικό. Σε κάθε περίπτωση, περιστατικά ύποπτα -που ούτως ή άλλως στο αρχικό στάδιο έχουν κοινή εικόνα συμπτωμάτων- θα πρέπει να ελέγχονται ταυτόχρονα και για τους δύο ιούς για εξοικονόμηση χρόνου στη λήψη των αναγκαίων μέτρων. Λογικές κόστους - οφέλους δεν χωράνε στη δημόσια υγεία!


Να είμαστε ξεκάθαροι: Σοβαρό σχέδιο πρόληψης, μείωσης της διασποράς και αντιμετώπισης των συνεπειών της νόσησης από κορονοϊό με δεδομένες τις τεράστιες ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, με εξουθενωμένους γιατρούς και νοσηλευτές, με απλήρωτες εφημερίες και ώρες μηνών, με ΤΕΠ τραγικά υποστελεχωμένα, με κλειστά τα πάνω από 100 από τα 700 περίπου κρεβάτια ΜΕΘ, δεν μπορεί να υπάρξει.


Άλλο υπεύθυνη στάση και άλλο συγκάλυψη του προβλήματος. Κανένα πρόβλημα δεν είναι δυνατό να επιλυθεί όταν κρύβεται κάτω απ' το χαλί. Και προφανώς, κανείς δεν καθησυχάζεται με τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας ότι "οι υγειονομικές μονάδες της χώρας βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα".


Η αναστολή των αδειών των υγειονομικών και η δυνατότητα μετακίνησης προσωπικού στο πλαίσιο της κινητικότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των ελλείψεων, όπως δεν το επέλυσαν τόσα χρόνια που εφαρμόζονται. Χιλιάδες ρεπό και μέρες αδειών οφείλονται στο προσωπικό. Οι μετακινήσεις προσωπικού από τα ΚΥ στα νοσοκομεία, από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, ακόμα και από τη μία πόλη στην άλλη είναι καθεστώς εδώ και χρόνια.


Τι θα γίνει αν νοσήσουν γιατροί ή νοσηλευτές (πράγμα ήδη υπαρκτό), όταν η σύνθεση του προσωπικού είναι κάτω από τα όρια ασφαλείας; Τι θα γίνει με τους συναδέλφους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες; Για αυτούς ποια μέτρα πρόληψης έχουν πάρει;


Κανείς δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι το δημόσιο σύστημα υγείας είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, ικανό να αντιμετωπίσει έκτακτες ανάγκες όταν το ίδιο είναι εδώ και χρόνια σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της πολιτικής που αντιμετωπίζει την υγεία του λαού σαν "κόστος", της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης που εφαρμόζεται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις. Αν δεν ληφθούν άμεσα όλα τα παραπάνω μέτρα, τότε στο ενδεχόμενο σοβαρής επιδημίας ή έκτακτου σοβαρού υγειονομικού γεγονότος, η χώρα δυστυχώς δεν θα αποδειχτεί "θωρακισμένη", αλλά αντίθετα τελείως ανοχύρωτη.


Στεκόμαστε με υπευθυνότητα απέναντι στο πρόβλημα. Δίνουμε με αυταπάρνηση τον αγώνα κάνοντας το καθήκον μας. Θα επισημαίνουμε διαρκώς λάθη και ελλείψεις. Δεν πρόκειται όμως, να συγκαλύψουμε προβλήματα. Κάνουμε αυτό που επιβάλει ο όρκος του Ιπποκράτη, η δεοντολογία της επιστήμης μας και η συνείδησή μας. Κάνουμε χωρίς το απαιτούμενο προσωπικό και χωρίς τα απαραίτητα μέσα, ότι δεν έκαναν όσοι κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια αφήνοντας το υγειονομικό σύστημα σε μια κατάσταση που με τραγικό πολλές φορές τρόπο βιώνει ο καθένας μας.


Η "επιχειρησιακή ετοιμότητα" προϋποθέτει πάνω από όλα επαρκή στελέχωση, χρηματοδότηση και εξοπλισμό όλων των δημόσιων μονάδων υγείας.


Καλούμε για το συγκεκριμένο ζήτημα όλους τους συναδέλφους κάθε ειδικότητας και κάθε εργασιακής σχέσης σε Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 13 Μάρτη 2020, στις 11.30 π.μ., στο ΔΩΜΑ, να συζητήσουμε για τις τελευταίες εξελίξεις για τον κορονοϊό και τα υπόλοιπα σοβαρά προβλήματα που εκκρεμούν».


Πηγή: 902.gr

Comments


bottom of page