top of page

ΕΚΑ: Το Υπουργείο Εργασίας να αναστείλει άμεσα τις διατάξεις για το συνδικαλιστικό μητρώο




Καλούμε το Υπουργείο Εργασίας να αναστείλει άμεσα τις διατάξεις για το ΓΕΜΗΣΟΕ και να σεβαστεί επιτέλους το δικαίωμα στη συνδικαλιστική ελευθερία και δράση, που τόσο βάναυσα καταπάτησε με το αντισυνταγματικό αυτό έκτρωμα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) σχετικά με την απόφαση «με την απόφαση του ΣτΕ, με αριθμό 2175/2022, η οποία έκρινε ομόφωνα ότι η Υπουργική Απόφαση που περιέχει τις ρυθμίσεις για το Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕΜΗΣΟΕ) του Νόμου Χατζηδάκη, είναι αντισυνταγματική σε διάφορες διατάξεις της, παραπέμποντας δε το ζήτημα και για λόγους σπουδαιότητας στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου».


Το ΕΚΑ σημειώνει ότι, «σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης που δημοσιεύθηκε σε περίληψη, οι νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης σχετικά με το ΓΕΜΗΣΟΕ, καταλήγουν να προσβάλλουν τον πυρήνα της συνδικαλιστικής ελευθερίας κατά παράβαση της αρχής της αναλογικότητας, ενώ ταυτόχρονα προσβάλλουν το δικαίωμα στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.


Συνεχίζοντας αναφέρει ότι, «διαπιστώνεται αντίθεση με τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων, με την παράνομη επεξεργασία ευαίσθητων δεδομένων (όπως της συμμετοχής σε συνδικαλιστική οργάνωση, ή της καταχώρησης των πρακτικών διαλογής των ψηφοδελτίων και καταμέτρησης των ηλεκτρονικών ψήφων)».


«Μετά από αυτά, η αναγνώριση της παράνομης λειτουργίας του ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε. και η παραπομπή στην Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας λόγω μείζονος σπουδαιότητας, αποτελεί αναγνώριση της νομιμότητας βασικών απεργιακών αιτημάτων για την πανελλαδική πανεργατική απεργία της 9ης Νοέμβρη», τονίζει το ΕΚΑ.


Καταλήγοντας το ΕΚΑ «καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν καθολικά μέρος στην απεργία και στη συνέχεια στους αγώνες για να καταργήσουν συνολικά το νόμο – έκτρωμα που προβλέπει την κατάργηση του 8ωρου, την διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τις απλήρωτες υπερωρίες, το φακέλωμα των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών και το χτύπημα πολλών άλλων συνδικαλιστικών δικαιωμάτων».

Comments


bottom of page