top of page

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ: ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ COSCO

Ελευσίνα: 7/2/2022

Γ.Ν.Ε. ΘΡΙΑΣΙΟ

Αρ. Πρωτ.: 719


Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων στην COSCO για επαναπρόσληψη των απολυμένων εργαζομένων, υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με αυξήσεις και ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα

Καταγγέλλουμε τη στήριξη της εργοδοσίας της COSCO από την κυβέρνηση της ΝΔ με αποστολή δυνάμεων καταστολής για να χτυπηθεί ο αγώνας των εργαζομένων για τα δικαιώματα τους


Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των εργαζομένων της COSCO για την επαναπρόσληψη των απολυμένων συναδέλφων τους και την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με αυξήσεις στους μισθούς και εξασφάλιση πλήρους, σταθερής εργασίας για όλους.


Απέναντι τους έχουν την εργοδοσία και τους μηχανισμούς της αλλά και τις δυνάμεις καταστολής (ΜΑΤ, κλούβες, αύρα, μονάδες του λιμενικού) που έστειλε η κυβέρνηση της ΝΔ για να «προστατέψει» τα συμφέροντα του επιχειρηματικού ομίλου από τους απεργούς που αγωνίζονται για τη ζωή και τα δικαιώματα τους.


Δίπλα τους, οι απεργοί έχουν όμως τη στήριξη από εκατοντάδες εργαζόμενους από άλλους και τη συμπαράσταση από δεκάδες σωματεία, ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα πανελλαδικά.


Επισημαίνουμε ότι η σημερινή απεργία πραγματοποιείται με απόφαση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, δεδομένου ότι τα δικαστήρια του Πειραιά, με τις γνωστές συνοπτικές διαδικασίες, είχαν, για άλλη μια φορά, κάνει δεκτή την αίτηση της εργοδοσίας για κήρυξη παράνομης της απεργίας από το σωματείο των εργαζομένων στην COSCO.


Θυμίζουμε ότι είναι πρόσφατο το περιστατικό «εργατικού ατυχήματος» με νεκρό εργάτη, στο εργασιακό γκέτο της COSCO, που είναι το «υπόδειγμα της ανάπτυξης», σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις των εκπροσώπων της κομμάτων της άρχουσας τάξης στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για μεταβίβαση του 16% των μετοχών του ΟΛΠ από την κυβέρνηση της ΝΔ (το 51% το είχε μεταβιβάσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2016).


Η στήριξη των κυβερνήσεων έχει αποθρασύνει την εργοδοσία της COSCO, ώστε ακόμα και μετά το πρόσφατο εργοδοτικό έγκλημα, να αρνείται κάθε κουβέντα για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που να εξασφαλίζει σταθερή δουλειά με δικαιώματα και θα είναι δεσμευτική για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας.


Αξιοποιώντας το βαθύτατα αντεργατικό αλλά «φιλοεπενδυτικό» νομοθετικό πλαίσιο που διαμορφώνουν διαδοχικά οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, η COSCO καταγράφει μεγάλη αύξηση κερδών - το 1ο εξάμηνο του 2021 ο κύκλος εργασιών της έφτασε 72 εκατ. Ευρώ και τα κέρδη της σε 6 μήνες ανήλθαν σε 20,84 εκατ. ευρώ!


Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι και στη φάση της κρίσης και στη φάση της καπιταλιστικής ανάκαμψης, μόνιμα χαμένοι είμαστε οι εργαζόμενοι, που πληρώνουμε, με την ένταση της εκμετάλλευσης, τις ανατιμήσεις, τη φοροληστεία αλλά με ανθρώπινες ζωές, είτε για να «σωθούν» είτε για να «αυγατίσουν» τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.


Για να εξασφαλίσουν ότι θα συνεχίσουμε να «ποτίζουμε με τον ιδρώτα και το αίμα μας» την καπιταλιστική ανάπτυξη, χωρίς να μπορούμε «να σηκώσουμε κεφάλι», προωθούν την υλοποίηση του Νόμου Χατζηδάκη, που εκτός από τη νομιμοποίηση «της δουλειάς ήλιο με ήλιο για ένα ξεροκόμματο», προσθέτει νέα εμπόδια στη δυνατότητα των εργαζομένων να υπερασπιζόμαστε συλλογικά τα δικαιώματα μας, τη ζωή μας, το μέλλον των παιδιών μας.


«Λογαριάζουν» όμως χωρίς τους εργαζόμενους και θα τους «χαλάσουμε τα σχέδια». Στην κατεύθυνση αυτή, καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουμε στην Πανυγειονομική Απεργία, την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου και στο Πανεργατικό Συλλαλητήριο, το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου, στις 12 μ., στο Σύνταγμα.


Γνωρίζουμε ότι για να έχουν προοπτική οι αγώνες μας, χρειάζεται να στρέφονται ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο, τους επιχειρηματικούς ομίλους, τα κόμματα τους, και την Ευρωπαϊκή Ένωση που τους στηρίζει. Να διεκδικούν την αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της Ελλάδας και των επιστημονικών επιτευγμάτων για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι για τα κέρδη των καπιταλιστών.


Comments


bottom of page