top of page

Επιστολή της Ελληνικής Νευροχειρουργικής Κοινότητας

Προς

Τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια

Τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη

Τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη


Κοινοποίηση

Κοινοβουλευτικές Ομάδες Κομμάτων


Αξιότιμες Κυρίες, Κύριοι

Θεωρούμε αυτονόητο το ότι σας είναι γνωστό πως η Ελληνική Νευροχειρουργική κοινότητα έχει πραγματοποιήσει άλματα προόδου τις τελευταίες δεκαετίες όσον αφορά στην ποιότητα και στην ποσότητα των παρεχόμενων στον πληθυσμό Νευροχειρουργικών υπηρεσιών. Λόγω αυτών των αλμάτων προόδου έχει περιοριστεί πολύ σημαντικά ο αριθμός ασθενών που καταφεύγουν στο εξωτερικό για Νευροχειρουργικές επεμβάσεις. Κι’ αυτό γιατί η Ελληνική Νευροχειρουργική κοινότητα έχει κατακτήσει το υψηλό επίπεδο και την συγκρότηση που της επιτρέπει να αντιμετωπίζει όλο το φάσμα της Νευροχειρουργικής νοσηρότητας, εκτελώντας όλη την γκάμα των σύγχρονων διεθνώς Νευροχειρουργικών επεμβάσεων, ακόμα και των πιο εξεζητημένων και απαιτητικών, ενώ αποδεδειγμένα συμμετέχει ενεργά και πρωτοπορεί στην νευροχειρορυργική κλινική έρευνα.


Δυστυχώς αυτή η ποιοτική και ποσοτική επάρκεια πλήττεται τους τελευταίους έντεκα μήνες λόγω κεντρικών εντολών για δραστικό περιορισμό των Νευροχειρουργικών επεμβάσεων. Εντολές οι οποίες επικαλούνται το θέμα της πανδημίας COVID19. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως το διάστημα Μάρτιος 2020 – Ιανουάριος 2021 μειώθηκαν οι Νευροχειρουργικές επεμβάσεις, ενδεικτικά, σε μερικά απο τα μεγαλύτερα δημόσια νοσοκομεία (σε Νευροχειρουργικά τμήματα Πανεπιστημιακά και τμήματα ΕΣΥ), κατά 42% στό Νοσ. Νίκαιας, κατά 35% (ΑΧΕΠΑ), 30% (ΚΑΤ), 18% (Νος. Παπαγεωργιου Θες/κης), 39% (Παν/κό Νοσ. Ιωαννίνων), 22%(Παν/κό Νοσ. Λαρισας). Ανάλογοι δείκτες παρατηρούνται και στά υπόλοιπα Νευροχειρουργικά τμήματα.


Θεωρούμε πως οι εντολές αυτές για οριζόντιο περιορισμό των Νευροχειρουργικών επεμβάσεων δεν κινούνται σε σωστή κατεύθυνση για τους ακόλουθους λόγους :

1. Η Νευροχειρουργική νοσηρότητα αυτονόητα δεν μειώθηκε το διάστημα της πανδημίας, με μοναδική εξαίρεση ίσως τα περιστατικά κακώσεων (τραυματισμών) κρανίου και σπονδυλικής στήλης λόγω των περιοριστικών μέτρων.

2. Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην διάγνωση και αντιμετώπιση των Νευροχειρουργικών παθήσεων με συνοδό αντίστοιχη αύξηση της σχετικής βαρειάς νοσηρότητας και θνητότητας.

3. Δεν υπάρχει κανένα τεκμηριωμένο επιδημιολογικό δεδομένο, που να συσχετίζει την διενέργεια Νευροχειρουργικών επεμβάσεων με αύξηση του κινδύνου ενδονοσοκομειακής διασποράς της επιδημίας. Αντίθετα, όλες οι Νευροχειρουργικές Κλινικές έχουν επιδείξει υποδειγματική συμπεριφορά και άριστα αποτελέσματα στην τήρηση σχολαστικών προληπτικών μέτρων αποτροπής της ενδονοσοκομειακής διασποράς COVID19.

4. Πλήττεται σοβαρότατα η εκπαίδευση των Ειδικευομένων της Νευροχειρουργικής σε μια περίοδο που είχαμε κατορθώσει σε σημαντικό βαθμό να αναστρέψουμε το ρεύμα φυγής νέων πτυχιούχων Ιατρικής προς το εξωτερικό για λήψη της ειδικότητας εκεί.

5. Επιπροσθέτως, είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς την αδυναμία τήρησης οποιασδήποτε λίστας αναμονής χειρουργείου, αφού η συσσώρευση περιστατικών θα είναι πρωτοφανής και μη διαχειρίσιμη κατά την αποδρομή της επιδημίας, όποτε αυτή συμβεί.


Φοβόμαστε πως αν συνεχιστούν οι κεντρικές εντολές για περιορισμό των Νευροχειρουργικών επεμβάσεων, πολλοί συμπολίτες μας με νευρολογική παθολογία θα χαθούν, ενώ το καταστροφικό “brain drain” στον ιατρικό χώρο θα αναζωπυρωθεί.


Γι΄αυτό θεωρούμε πως πρέπει:

1. Να αρθούν ΑΜΕΣΑ οι κεντρικές εντολές περιορισμού των Νευροχειρουργικών επεμβάσεων και να μην έρθουν νέες.

2. Τώρα που υπάρχει αύξηση των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ, να διατίθεται επαρκής αριθμός non-covid κλινών ΜΕΘ για τις ανάγκες των Νευροχειρουργικών ασθενών.

3. Να ενισχυθεί το έργο μας με την συνεπικούριση επαρκών σε αριθμό Ιατρών Αναισθησιολόγων, καθώς και νοσηλευτών στις χειρουργικές αίθουσες και στα τμήματα.

4. Για τους Ειδικευόμενους της Νευροχειρουργικής να επεκταθεί στα 3 έτη (αντί για 2 που ισχύει ως σήμερα) το δικαίωμα παράτασης θητείας μετά την ολοκλήρωση του προβλεπόμενου χρόνου ειδικότητας, έτσι ώστε κατόπιν δικής τους επιλογής να μπορούν να αναπληρώσουν κενά στην εκπαίδευσή τους όσοι/ες Ειδικευόμενοι/ες το επιθυμούν.

Ευελπιστούμε στην κατανόησή σας και στη θετική σας ΑΜΕΣΗ ανταπόκριση,


Με τιμή,

για την Ελληνική Νευροχειρουργική Εταιρεία

ΤΟ ΔΣ (κατόπιν σχετικής απόφασης της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης)

Comments


bottom of page