top of page

Επικουρικοί γιατροί: Τι σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας

Τι σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας για όσους εργάζονται με ΕΣΠΑ και όσους ξεπέρασαν τους 24 μήνες


Πονοκέφαλο συνεχίζουν να προκαλούν στο υπουργείο Υγείας οι επικουρικοί γιατροί και ειδικά όσοι έχουν ξεπεράσει τους 24 μήνες στο ΕΣΥ. Αιτία ο νόμος που προβλέπει ότι όσες συμβάσεις επικουρικών είναι άνω των 24 μηνών είναι παράνομες και δεν εγκρίνονται τα κονδύλια για τη μισθοδοσία τους. Γι αυτό άλλωστε και το Ελεγκτικό Συνέδριο κουρεύει τα αιτήματα για τις πληρωμές των επικουρικών γιατρών.


Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις εκατοντάδες επικουρικοί γιατροί σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), οι επικουρικοί γιατροί είναι απλήρωτοι επί μήνες.


Το πρόβλημα της έλλειψης ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία, θα ενταθεί το επόμενο διάστημα, καθώς αποχωρούν άμεσα από το σύστημα 1100 επικουρικοί γιατροί οι συμβάσεις των οποίων έχουν λήξει.


Τι ζήτησαν οι Νοσοκομειακοί γιατροί


Οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ) έθεσαν το θέμα στη συνάντηση που είχαν πριν λίγα 24ωρα με τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, ζητώντας να διορισθούν οι επικουρικοί γιατροί σε μόνιμες θέσεις, δεδομένης της εμπειρίας που έχουν στο ΕΣΥ αλλά και της χρόνιας απασχόλησής τους.


Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr, υπογράμμισε ότι όσοι επικουρικοί ιατροί εργάζονται στο ΕΣΥ μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, θα επαναπροσληφθούν δεδομένου ότι αναζητείται λύση από την κυβέρνηση.


Πληροφορίες του HealthReport.gr σημειώνουν ότι μελετάται να βρεθούν κι άλλα κονδύλια από ΕΣΠΑ ώστε να παραμείνουν οι 390 επικουρικοί γιατροί που σήμερα είναι στα νοσοκομεία.

Σε ότι αφορά όμως σε εκείνους που έχουν ξεπεράσει τους 24 μήνες, εξετάζεται το ενδεχόμενο να μοριοδοτηθούν στους διαγωνισμούς για τις μόνιμες θέσεις στα νοσοκομεία που θα γίνουν σύντομα.

Να σημειωθεί ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε επαναπροσλάβει τους επικουρικούς που είχαν ξεπεράσει τους 24 μήνες, αλλά χρησιμοποίησε νέα πρόσωπα από τη λίστα που είναι διαθέσιμη.


Ωστόσο όταν ο κόμπος είχε φθάσει στο χτένι και εκατοντάδες επικουρικοί γιατροί επρόκειτο να αποχωρήσουν, η τότε ηγεσία του υπουργείου Υγείας με μία απλή εγκύκλιο της προς τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων είχε ζητήσει να παραταθούν οι συμβάσεις τους.


Όμως το πρόβλημα παρέμεινε καθώς δεν είχε προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση, και έτσι το Ελεγκτικό Συνέδριο εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει τον επιπλέον χρόνο εργασίας και ακόμη και σήμερα δεν εγκρίνει τους μισθούς όσων παρέμειναν περισσότερο από 24 μήνες.




Comments


bottom of page