top of page

Εν μέσω κοροναϊού δεν πρέπει να φύγει ούτε ένας από το νοσοκομείο

Αναφορικά με τη διαμαρτυρία του προσωπικού του Ευαγγελισμού, τοποθετήθηκε μιλώντας στην εκπομπή «Ελληνοφρένεια» με το δημοσιογράφο Θύμιο Καλαμούκη, ο πρόεδρος εργαζομένων στον Ευαγγελισμό, Ηλίας Σιώρας.


Μεταξύ άλλων, ο κ. Σιώρας τόνισε ότι «είχαμε μια ευρεία σύσκεψη με τις καθαρίστριες του Ευαγγελισμού οι οποίες εκτός από τα μέτρα προστασίας που δεν έχουν και το καταγγέλλουν, έχουνε και ζητήματα ανανέωσης σύμβασης που κάποιοι αρχές Απρίλη απολύονται γιατί λήγει η σύμβαση».


«Εν μέσω κοροναϊού δεν πρέπει να φύγει ούτε ένας από το νοσοκομείο, αντίθετα να έρθει σωρηδόν κόσμος. Η απάντηση της διοίκησης ήταν αρνητική ακόμα και σε απλά ζητήματα», τόνισε ο ίδιος.


Ο κ. Σιώρας ανέφερε ότι «η διαμαρτυρία γίνεται πρώτον για τα μέτρα προστασίας γιατί εμείς θα την πληρώσουμε πρώτοι, δεύτερον, για το προσωπικό και τρίτον για τον αυταρχισμό, για τις απολύσεις που έρχονται». «Για παράδειγμα ετοιμάζονται να ανοίξουν 70 κλίνες εντατικής θεραπείας, μετατρέπουν δηλαδή μια μονάδα σε covid μια δεύτερη μονάδα σε covid και έτσι αναπτύσσονται αυτές οι 70 κλίνες», εξήγησε.


Ακόμη δήλωσε ότι «τόσα χρόνια οι 8 από αυτές ήταν κλειστές εν πάση περιπτώσει για αυτές τις 70 κλίνες θέλει 200 με 250 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό και 50 γιατρούς για να μπορέσουν να λειτουργήσουν επομένως οι προσλήψεις που γίνονται είναι ελάχιστες σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες».


«Τόσα χρόνια υπό κανονικές συνθήκες, μη πανδημίας, ζητούσαμε 6.500 γιατρούς και 20.000 λοιπό προσωπικό, τώρα η υπόσχεση για 2-2.500 γιατρούς και νοσηλευτές είναι σταγόνα στον ωκεανό», τόνισε ο πρόεδρος εργαζομένων στον Ευαγγελισμό.



ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»


Συμβολική κινητοποίηση καταγγελίας των ελλείψεων στην Υγεία


Σε συμβολική διαμαρτυρία προχώρησαν σήμερα οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», καταγγέλλοντας τις σημαντικές ελλείψεις που επικρατούν τόσο στο συγκεκριμένο νοσοκομείο όσο και γενικότερα στο χώρο της Δημόσιας Υγείας την ώρα που δίνεται η μάχη με την επιδημία εξάπλωσης του κορονοϊού. Στην κινητοποίηση είχαν καλέσει το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός»καθώς και η Σωματειακή Επιτροπή Ειδικευμένων Γιατρών. Στην κοινή τους ανακοίνωση τονίζουν πως παλεύουν απέναντι στην επιδημία με λιγοστά και πενιχρά μέσα σε συνθήκες υποστελέχωσης και εντατικοποίησης, ενώ εκφράζουν την ανησυχία τους για τις επόμενες ημέρες καθώς οι προβλέψεις μιλούν για άνοδο των κρουσμάτων του κορονοϊού, αλλά και των χρόνιων πασχόντων που θα χρήζουν άμεσης υποστήριξης στα δημόσια νοσοκομεία.




Αποτέλεσμα των πολιτικών εμπορευματοποίησης

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, «στη σημερινή κατάσταση με δεδομένη την ανησυχία που υπάρχει γίνεται μεγάλη προσπάθεια -μαζί με την προώθηση της λογικής ότι η ευθύνη για τη δημόσια υγεία είναι ατομική υπόθεση- να καλυφθούν οι τεράστιες κρατικές ευθύνες για τις τραγικές ελλείψεις σε δυναμικό και εξοπλισμό στο όνομα της εθνικής ομοψυχίας. Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης ότι το βάρος οφείλουμε να το μοιραστούμε όλοι, κράτος, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι, δεν πρέπει να περάσουν. Γιατί ήδη οι εργαζόμενοι έχουν επωμιστεί το βάρος της καπιταλιστικής κρίσης, της ανάπτυξης. Έχουν πληρώσει τα πάντα με αιματηρές θυσίες».

Το Σωματείο Εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» και η Σωματειακή Επιτροπή των Ειδικευμένων Γιατρών καταγγέλλουν τις πολιτικές που θεωρούν την Υγεία εμπόρευμα και κόστος, οι οποίες, όπως τονίζουν, ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση στο χώρο. Όπως σημειώνουν, αυτές οι πολιτικές εμποδίζουν τη στελέχωση των ΜΕΘ, παραδίνουν τις υπηρεσίες καθαριότητας των νοσοκομείων σε εργολάβους, την αντίστοιχη των φαρμάκων στις πολυεθνικές και τους προμηθευτές που ανεβοκατεβάζουν τις τιμές, προωθούν το χάος των εργασιακών σχέσεων του προσωπικού στα νοσοκομεία και εν τέλει οδηγούν στη λειτουργία των νοσοκομείων ως επιχειρηματικών μονάδων.


Άμεση ενίσχυση σε προσωπικό και μέτρα προστασίας

Καλούν την κυβέρνηση έστω και την ύστατη ώρα να προχωρήσει άμεσα σε ενέργειες και να δώσει λύσεις όπως η άμεση πρόσληψη του αναγκαίου, ιατρονοσηλευτικού προσωπικού για τις ΜΕΘ, η εξασφάλιση στους υγειονομικούς όλων των αναγκαίων μέσων προστασίας, η στελέχωση επαρκώς της υπηρεσίας «Βοήθεια στο Σπίτι», η επίταξη ξενοδοχείων κοντά σε δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα προκειμένου να μένουν οι υγειονομικοί υπάλληλοι για να μη μετακινούνται σε μεγάλη απόσταση ώστε να προφυλάσσουν τις οικογένειές τους από τη διασπορά.

Οι εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό» και οι ειδικευμένοι γιατροί ζητούν τη συμπαράσταση όλων στον αγώνα για διεκδικήσεις αυτονόητες και κρίσιμες σχετικά με τους όρους εργασίας και ασφάλειας των υγειονομικών, τους όρους ασφαλούς περίθαλψης των ασθενών με την ενίσχυση σε προσωπικό, εξοπλισμό, υλικά και γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό στον τομέα της Δημόσιας Υγείας.


Ηλίας Σιώρας: Να δοθούν τώρα λύσεις

Στην πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξει 70 κρεβάτια ΜΕΘ μόνο για κορονοϊό την ώρα που τα κενά σε προσωπικό δεν έχουν καλυφθεί αναφέρθηκε σε δήλωσή του ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του «Ευαγγελισμού», γιατρός και γραμματέας της ΕΙΝΑΠ. Όπως είπε, το συγκεκριμένο εγχείρημα απαιτεί την παρουσία τουλάχιστον 50 γιατρών και 200-250 νοσηλευτών, την ώρα που οι προσλήψεις που διαφήμισε η κυβέρνηση είναι ελάχιστες. Και ζήτησε την ενίσχυση των μέτρων προστασίας για όλο το προσωπικό και των εργαζομένων στα νοσοκομεία, κάνοντας λόγο για σημαντικές ελλείψεις σε μάσκες, γάντια, στολές προστασίας, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες όλου του προσωπικού. Σημείωσε χαρακτηριστικά πως «μας τα δίνουν με το σταγονόμετρο». Επίσης ζήτησε την επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας την ώρα που η κρίση κορονοϊού βρίσκεται στην κορύφωση, την πραγματοποίηση σε ευρεία κλίμακα του τεστ στους υγειονομικούς υπαλλήλους, καταγγέλλοντας και την πρόθεση της κυβέρνησης να αποζημιώσει με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τους επιχειρηματίες της Υγείας. Και ζήτησε, παράλληλα με τη μάχη για τον κορονοϊό, να δοθούν τώρα λύσεις στα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει όλο το φάσμα των εργαζομένων στη Δημόσια Υγεία. Απλήρωτοι στη σίτιση, στον «αέρα» οι καθαρίστριες

Για τους εργαζομένους στη σίτιση (τραπεζοκόμοι - μάγειροι) καταγγέλθηκε το γεγονός πως βρίσκονται απλήρωτοι εδώ και τρεις μήνες, αφού το υπουργείο αναλώνεται σε τροπολογίες χωρίς να δίνει τα λεφτά στον εργολάβο για να τους πληρώσει. Τις σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό κατήγγειλαν και οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, ενώ εστίασαν και στο θολό εργασιακό μέλλον. Όπως είπαν, παρά τις υποσχέσεις για παράταση των συμβάσεων ενός χρόνου, πλέον ειδοποιήθηκαν πως πρέπει στις αρχές Απρίλη να υπογράψουν νέες για μόλις έξι μήνες.


bottom of page