top of page

ΕΝΙΘ: 24ωρη απεργία! Συγκέντρωση 10πμ στο ΑΧΕΠΑ

ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Αρ. Πρωτ. 31

Θεσσαλονίκη 22-9-20

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) , συνεχίζοντας και κλιμακώνοντας τον αγώνα της για την προάσπιση της υγείας και περίθαλψης του λαού, συμμετέχει στην πανελλαδική απεργία των νοσοκομειακών γιατρών που προκήρυξε η ΟΕΝΓΕ την Πέμπτη 24/9 διεκδικώντας άμεσα μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ, μέτρα αναγκαία μετά από την χρόνια πολιτική αποψίλωσης του δημοσίου συστήματος υγείας που έγινε πράξη από αυτήν όπως και όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Μέτρα που δεν πραγματοποιήθηκαν κατά τον χρόνο που, με μεγάλο κόστος, προσφέρθηκε από τον λαό με το lockdown.


Η κυβέρνηση με επικοινωνιακά τεχνάσματα εμπαίζει τον λαό προσπαθώντας να δώσει μια ψεύτικη εικόνα οχύρωσης του ΕΣΥ, ενόψει της αναμενόμενης μεγαλύτερης έξαρσης της επιδημίας COVID-19. Συγχρόνως επιχειρεί τη "φίμωση" αυτών που δίνουν τις καθημερινές μάχες μέσα στα νοσοκομεία και βιώνουν τις τραγικές ελλείψεις και την επιδείνωση αντί για τη βελτίωση των συνθηκών συγκριτικά με την έναρξη της πανδημίας.


§ Διατυμπανίζει ότι έγιναν προσλήψεις και μάλιστα "πλεονάζουσες" . Η αλήθεια είναι ότι έγιναν 4700 προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού με συμβάσεις, δηλαδή με ημερομηνία λήξης, που μέσα σε αυτές είναι και περίπου 400 επικουρικών γιατρών ενώ οι κενές οργανικές θέσεις υπερβαίνουν τις 30.000 συνολικά. Τι έγινε άραγε με την "προσωπική δέσμευση" του πρωθυπουργού ότι θα γίνουν όσες προσλήψεις απαιτηθούν και θα μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι;


§ Διατυμπανίζει ότι άνοιξαν κρεβάτια για απλή νοσηλεία ασθενών με COVID-19. Η αλήθεια είναι ότι για να γίνουν κλινικές COVID, δεσμεύτηκαν, χωρίς σοβαρό σχεδιασμό, με προχειρότητα και ανευθυνότητα, κρεβάτια από άλλες κλινικές που έκλεισαν ή συρρικνώθηκαν, με το υπάρχον προσωπικό, με μετακίνηση προσωπικού ακόμα και άσχετων ειδικοτήτων, με τον υπάρχοντα εξοπλισμό και τα υπάρχοντα τμήματα υποστήριξης, με μετακίνηση προσωπικού από δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για κλείσουν τρύπες σε εφημερίες και ΤΕΠ. Έτσι καταφέρνει και μείωση της δυνατότητας περίθαλψης των μη COVID ασθενών και ανεπάρκειες στην αντιμετώπιση των ασθενών με CΟVID-19 και υπερεξάντληση του προσωπικού, μετατρέποντας τα νοσοκομεία σε «μίας νόσου».


§ Διατυμπανίζει ότι άνοιξε κλίνες ΜΕΘ. Η αλήθεια είναι ότι: 1) άνοιξαν ελάχιστα επιπλέον κρεβάτια ΜΕΘ και έφτασαν, όπως λένε τα 930, που όμως λόγω της τεράστιας υποστελέχωσης και των ελαχίστων προσλήψεων πολλά από αυτά δεν λειτουργούν στην πράξη, ενώ ακόμα και αυτά είναι πολύ λιγότερα από τα 2000 που χρειάζονται για την καθημερινή νοσηρότητα χωρίς επιδημία COVID-19 και 2) για τα επιπλέον κρεβάτια δεν έγιναν οι απαραίτητες προσλήψεις και λειτουργούν «εκ των ενόντων" με το υπάρχον προσωπικό ή με μετακινήσεις από άλλα τμήματα.


§ Διατυμπανίζει ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Στην πραγματικότητα παίρνει μέτρα "λάστιχο" που τα υποτάσσει στις ανάγκες εξυπηρέτησης της πολιτικής της και όχι στην προάσπιση του κοινωνικού αγαθού της υγείας σε αγαστή συνεργασία με τις υπεύθυνες επιτροπές.


§ Χρησιμοποιεί δικαιολογίες για τη "δυσχέρεια" διενέργειες των απαραίτητων μοριακών tests, αποδίδοντάς τη στην έλλειψη αντιδραστηρίων στον δημόσιο τομέα αλλά και στο μεγάλο κόστος, ενώ 1) ο ιδιωτικός τομέας "κατάφερε" να έχει επάρκεια αντιδραστηρίων και 2) επικαλείται το κόστος για την υγεία του λαού την ώρα που εκατομμύρια Ευρώ προσφέρονται προκλητικά στον κορβανά επιχειρηματικών ομίλων.


§ Αποθεώνει την ατομική ευθύνη και κουνάει το δάχτυλο στο λαό για να μετακυλήσει στις πλάτες του τις δικές της ευθύνες και για την έξαρση και για την αντιμετώπιση της επιδημίας.


ΟΙ ΜΑΧΙΜΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΝ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΦΙΜΩΣΗΣ


Απαιτούμε:

  • Άμεσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού

  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και επικουρικών χωρίς όρους και προυποθέσεις

  • Άμεση στελέχωση των νέων ΜΕΘ και δημιουργία νέων, επαρκών για την αντιμετώπιση τόσο των κρουσμάτων covid-19 όσο και των ασθενών που χρειάζονται περίθαλψη για άλλη νοσηρότητα

  • Να σταματήσουν οι μετακινήσεις και η παραπέρα αποψίλωση των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Πλήρης στελέχωση και εξοπλισμός τους ώστε να επιτελέσουν το ρόλο τους στην ανίχνευση της νοσηρότητας, την παρακολούθηση και την πρωτοβάθμια περίθαλψη τόσο για την ασφάλεια και φροντίδα του πληθυσμού όσο και για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων

  • Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ για όλους τους εργαζόμενους

  • Επάρκεια στα Μέσα Ατομικής Προστασίας

  • Άνοιγμα των νοσοκομείων που έκλεισαν (Λοιμωδών, Παναγία) απο προηγούμενες κυβερνήσεις ώστε να μη μειώνονται οι κλίνες και να μη διαταράσσεται η δυνατότητα περίθαλψης των ασθενών με καθημερινή νοσηρότητα

  • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα, δομών, εξοπλισμού και προσωπικού, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.


ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΩΝ ΜΜΕ.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΛΑΟ.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 24/9

ΜΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 10:00 ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΧΕΠΑ


ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣComments


bottom of page