top of page

ΕΝΙΘ: Υποδομές και προσωπικό τώρα για τις Παιδιατρικές – Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν υγειονομικοί της Θεσσαλονίκης με αφορμή τις ελλείψεις στις παιδιατρικές κλινικές της Βόρειας Ελλάδας


Την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί ο μικρός αριθμός παιδιατρικών κλινών ΜΕΘ στο Ιπποκράτειο, το νοσοκομείο που καλύπτει περιστατικά από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ, Χρήστος Καραχρήστος.


Η ΕΝΙΘ είχε προγραμματίσει για σήμερα το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το νοσοκομείο με αφορμή τα θλιβερά περιστατικά της διακομιδής των παιδιών από Γρεβενά, Κοζάνη και Δράμα προς ΜΕΘ σε Αθήνα και Πάτρα, η οποία αναβλήθηκε λόγω της καταρρακτώδους βροχής. Εκπρόσωποι της ένωσης που παρέστησαν έκαναν λόγο για ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό του ΕΣΥ, που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές όλων, ακόμα και μικρών παιδιών.


Ανεπάρκειες οι οποίες αναδείχτηκαν ακόμα περισσότερο τους τελευταίους μήνες με την έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων, αλλά και με τις ελλείψεις σε δεκάδες φάρμακα. Όπως ανέφεραν, υπάρχουν μόλις 10 κρεβάτια ΜΕΘ παίδων, εκ των οποίων οι δύο για περιστατικά covid, και τρεις μονάδες νεογνών για να καλύψουν τις ανάγκες του παιδιατρικού πληθυσμού που χρήζει εντατικής νοσηλείας από την Θεσσαλία μέχρι την Αλεξανδρούπολη. Οι δε ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για τις παιδιατρικές κλινικές, ιδίως της περιφέρειας, είναι μεγάλες, με την κάλυψη τους να γίνεται κύρια από επικουρικό προσωπικό που ζει συνεχώς με το καθεστώς της ανασφάλειας. Ακόμα, όμως, και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, που θα έπρεπε να παρέχουν συνεχή και εξειδικευμένη παροχή υπηρεσιών υγείας, οι αναγκαίες υποειδικότητες, όπως παιδοκαρδιολόγοι και παιδονευρολόγοι, είναι, όπως είπαν, είδος προς εξαφάνιση. Πρόβλημα, σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, υπάρχει και με την Ψυχιατρική παίδων και εφήβων με την παντελή έλλειψη δικτύου παιδικής προστασίας, καθώς επίσης με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται τα νοσοκομεία στις εφημερίες με τεράστιο φόρτο ασθενών.


«Είναι κάτι που δεν προέκυψε από το πουθενά. Είναι γνωστές οι τραγικές ελλείψεις. Είναι ευθύνη όλων των κυβερνήσεων μέχρι στιγμής που έχουν αφήσει υποχρηματοδοτημένο και υποστελεχωμένο το ΕΣΥ, γιατί ακριβώς λειτουργούν στην κατεύθυνση της λογικής κόστους – οφέλους σε ένα ιδιωτικοποιημένο ΕΣΥ που δεν έχει σκοπό την κάλυψη των πραγματικών αναγκών», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ, υπογραμμίζοντας πως οι κενές οργανικές θέσεις που έτσι κι αλλιώς δεν καλύπτουν τις ανάγκες, ανέρχονται σε 30%. «Ακούμε διάφορα ευχολόγια το τελευταίο διάστημα και πολλά κροκοδείλια δάκρυα ότι δεν υπάρχουν γιατροί, εξειδικευμένο προσωπικό και υποδομές και το αφήνουν στις καλένδες για το πότε και αν θα δημιουργηθεί το νέο Παιδιατρικό νοσοκομείο στο Φίλυρο, το οποίο και θα είναι μία σύμπραξη δημοσίου – ιδιωτικού τομέα, που το είδαμε πώς λειτουργεί στην υγεία, αλλά ακόμα περισσότερο δεν μπορεί ένα κτήριο να λύσει τα τεράστια προβλήματα έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού, αν τώρα δεν προβλεφθούν οι αναγκαίες προσλήψεις», πρόσθεσε.


Ο κ. Καραχρήστος τόνισε πως είναι διαχρονικό το πρόβλημα των μετακινήσεων ασθενών σε άλλα νοσοκομεία, ειδικά σε περιπτώσεις παιδιών, εξαιτίας του πολύ μικρού αριθμού ΜΕΘ, απλώς δεν ήταν τόσο έντονο όπως τώρα με την έξαρση των λοιμώξεων μετά το άνοιγμα των σχολείων, κάτι για το οποίο είχαν προειδοποιήσει οι ειδικοί.


Σχετικά με το ζήτημα της συνεφημέρευσης των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικές κλινικές, το οποίο έβαλε στο τραπέζι το υπουργείο Υγείας, ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ ανέφερε ότι αφενός μεν οι ιδιωτικές δομές θα λαμβάνουν διπλάσιο νοσήλειο, ενώ δεν θα αναλαμβάνουν σοβαρά περιστατικά, κάτι που έγινε και κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. «Αυτό δεν είναι πραγματική βοήθεια στο ΕΣΥ. Δεν μπορεί να λυθεί έτσι το πρόβλημα. Είναι απλά για να κρυφτεί κάτω από το χαλάκι και να μην ληφθούν τα αναγκαία μέτρα», είπε χαρακτηριστικά.


Η ΕΝΙΘ ζητά:

• Άμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού και κάλυψη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων με θέσεις μόνιμης πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών, συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

• Εδώ και τώρα ενίσχυση των ΜΕΘ παίδων και νεογνών για την ουσιαστική κάλυψη των αναγκών του παιδιατρικού πληθυσμού, με ουσιαστική αύξηση του αριθμού τους για την Βόρεια Ελλάδα και την στελέχωση τους με το επαρκές και εξειδικευμένο προσωπικό.

• Μέριμνα για άμεση ανάπτυξη υποδομών και εκπαίδευση επιστημονικού δυναμικού στον τομέα των εξειδικεύσεων της παιδιατρικής. Αύξηση των κέντρων εκπαίδευσης για τις ήδη υπάρχουσες εξειδικεύσεις της νεογνολογίας, εντατικολογίας και λοιμωξιολογίας.

• Ανάπτυξη ολοκληρωμένου και επαρκούς κρατικού δικτύου παιδικής προστασίας.

• Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και την εφημεριακή αποζημίωση του υγειονομικού προσωπικού. Άμεση εφαρμογή των τελεσίδικων αποφάσεων του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου. Άμεση επαναφορά των μισθών στα επίπεδα προ των περικοπών και 10% αύξηση επί αυτών.

• Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Δημόσια Υγεία.

Σχόλια


bottom of page