top of page

ΕΝΙΘ: Τετάρτη 7 Απρίλη παγκόσμια ημέρα για την υγεία!

Αρ. Πρωτ. 67

Θεσσαλονίκη 04/04/21


7/4/21: Παγκόσμια ημέρα για την Υγεία


Ένας χρόνος μετά την πρώτη κινητοποίηση της ΕΝΙΘ και της ΟΕΝΓΕ μετά την έναρξη της πανδημίας. Ένας χρόνος που οι υγειονομικοί δίνουμε την μάχη μέσα και έξω από τα νοσοκομεία για την ζωή και την υγεία των ασθενών. Ένας χρόνος που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το ΕΣΥ είναι οχυρωμένο και η αντιμετώπιση της πανδημίας ήταν η καλύτερη δυνατή. Η πραγματικότητα, όμως, που ζούμε καθημερινά, την διαψεύδει εκκωφαντικά:


_Με τους εκατοντάδες διασωληνωμένους σε όλη την χώρα, ιδίως στην Αττική, που βρίσκονται σε αναζήτηση κλίνης ΜΕΘ, την ώρα που μένουν άδειες κλίνες στις ιδιωτικές κλινικές.


_Με την πίεση στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης να αυξάνεται συνεχώς, με την κατακόρυφη αύξηση των εισαγωγών σε κάθε εφημερία και της διασποράς στην κοινότητα.


_Με την εκτίναξη της θνητότητας λόγω Covid-19 το εφιαλτικό δίμηνο Νοέμβρη-Δεκέμβρη.


_Με τη μετατροπή του δημόσιου συστήματος υγείας σε σύστημα μιας νόσου με αποτέλεσμα την αύξηση της νοσηρότητας και της θνητότητας εξαιτίας της καθυστερημένης διάγνωσης και θεραπείας άλλων, πλην Covid-19, ασθενειών. Με την αναστολή λειτουργίας τακτικών ιατρείων, χειρουργείων και ολόκληρων κλινικών.


_Με τα δωράκια εκατομμυρίων ευρώ σε κλινικάρχες για την «εθελοντική συνεισφορά» τους, την ώρα που ήδη έχουν θησαυρίσει από τους ασθενείς που βρίσκουν κλειστή την πόρτα των νοσοκομείων που μετατράπηκαν σε μιας νόσου.


_Με τις άθλιες συνθήκες στις οποίες δουλεύουμε, με την εντατικοποίηση και την σωματική και ψυχική μας εξουθένωση, μετά από 6 μήνες χωρίς άδεια.


_Με τις τεράστιες συνεχιζόμενες ελλείψεις σε προσωπικό στο ΕΣΥ, με τις λιγοστές προσλήψεις να μην έχουν ολοκληρωθεί ακόμα και να μην καλύπτουν ούτε τις φετινές συνταξιοδοτήσεις.


_Με τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της εκπαίδευσης των ειδικευόμενων.


_Με την στοχοποίηση, με ΕΔΕ, στερήσεις μισθού, ακόμα και απόλυση, όποιου υγειονομικού αγωνίζεται.

Αυτός ο τρόπος διαχείρισης «εκ των ενόντων» για να καλυφθούν τα τεράστια κενά, χωρίς ουσιαστική ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας και η προκλητική ενίσχυση των μεγάλων ιδιωτικών ομίλων στην υγεία, αποδείχτηκε περίτρανα τι σημαίνει για την ζωή και την υγεία του λαού. Είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της υγείας, που ακολουθούν πιστά όλες οι κυβερνήσεις και ευθύνεται για τις συνέπειες της πανδημίας, γιατί πυξίδα τους είναι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και όχι η προστασία της ανθρώπινης ζωής.


Όμως, σε κανέναν υγειονομικό, που ρίχνεται στην μάχη για την περίθαλψη των ασθενών, δεν ταιριάζει αυτή η πυξίδα, για αυτό και θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την προστασία της ζωής και της υγείας του λαού. Η πανδημία, άλλωστε, ανέδειξε την τεράστια σημασία της υγείας για το κοινωνικό σύνολο. Ανέδειξε ότι μόνο με ενιαίο, στελεχωμένο, δωρεάν δημόσιο σύστημα υγείας μπορεί να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες της ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας με σκοπό την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Ανέδειξε ότι μόνο έτσι, μπορούν να αντιμετωπιστούν ακόμα και οι έκτακτες ανάγκες που προκύπτουν (πανδημίες, φυσικές καταστροφές, κλπ). Για αυτό διεκδικούμε:


·Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων του ΕΣΥ. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

·Καθολική επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, ιδίως των μεγάλων κλινικών (Διαβαλκανικό, Αγ. Λουκάς, Γενική Κλινική, Κυανούς Σταυρός κ.α.) που διαθέτουν το αναγκαίο και έμπειρο προσωπικό και τις κατάλληλες υποδομές, ώστε να καλυφθούν οι επιπλέον ανάγκες για όλους τους ασθενείς χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με αξιοποίηση όλων των υποδομών τους και του προσωπικού με μισθοδοσία από το κράτος.

·Εξασφάλιση του μαζικού δωρεάν εμβολιασμού για όλο τον πληθυσμό με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι, χρόνια πάσχοντες). Διενέργεια των εμβολιασμών σε επίπεδο ΠΦΥ με εξασφάλιση των κατάλληλων δομών, του εξοπλισμού και προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού με επαρκή εκπαίδευσή του, τόσο ως προς την εμβολιαστική διαδικασία όσο και στην αντιμετώπιση τυχόν παρενεργειών. Άμεση απεμπλοκή των νοσοκομείων από την διαδικασία του εμβολιασμού.

·Ενίσχυση της ΠΦΥ με προσωπικό και εξοπλισμό, ώστε να επιτελέσει τον ρόλο της στην περίθαλψη των χρονίως πασχόντων, των ασυμπτωματικών Covid ασθενών και της διενέργειας του εμβολιασμού.

·Πραγματική αύξηση των κλινών ΜΕΘ στις 3500 κλίνες, που είναι αναγκαίες με βάση τον πληθυσμό, με προδιαγραφές που εξασφαλίζουν την ποιοτική περίθαλψη και την ασφάλεια των ασθενών.

·Άμεση έναρξη των απαραίτητων διαδικασιών για επαναλειτουργία των κλειστών νοσοκομείων όπως το Λοιμωδών, το Παναγία και το πρώην 424 για την νοσηλεία των ασθενών με Covid.

·Να αρθεί η αναστολή των κανονικών αδειών στους υγειονομικούς. Άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων εφημεριών και υπερωριών.

·Ένταξη στα ΒΑΕ όλων ανεξαιρέτως των υγειονομικών. Χορήγηση επιδόματος επικινδύνου και ανθυγιεινής εργασίας σε όλους τους υγειονομικούς. Να οριστεί η νόσηση με Covid ως επαγγελματική ασθένεια.

·Επαναφορά όλων των αντισυνταγματικών περικοπών στις αποδοχές σε επίπεδα προ του 2012 με επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.

·Κατάργηση της εγκυκλίου Χουλιαράκη. Πλήρης, καθολική ασφάλιση επαγγελματικής και αστικής ευθύνης των υγειονομικών με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.

· Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την δημόσια υγεία στο ύψος κάλυψης των αναγκών.

·Μαζικοί δωρεάν έλεγχοι σε όλο τον πληθυσμό με ευθύνη του κράτους. Μόνιμος μηχανισμός επιδημιολογικής επιτήρησης και δειγματοληπτικής παρακολούθησης της επιδημίας. Ενίσχυση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας με μόνιμο προσωπικό. Αυστηρός έλεγχος τήρησης των αναγκαίων μέτρων από τους εργοδότες και διενέργεια τακτικών επαναλαμβανόμενων τεστ στους χώρους δουλειάς. Λήψη μέτρων για αποφυγή διασποράς σε ΜΜΜ με επίταξη λεωφορείων για αποσυμφόρηση συνωστισμού.

·Μέτρα για λειτουργία με ασφάλεια των χώρων της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, με μείωση αριθμού μαθητών ανά τάξη, πρόσληψη εκπαιδευτικών και καθαριστών. Μαζικοί επαναλαμβανόμενοι έλεγχοι σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, με ευθύνη του κράτους.


Καλούμε τους υγειονομικούς και τον λαό της Θεσσαλονίκης, μέσα από τα σωματεία τους, να οργανώσουν και να συμμετέχουν σε πολύμορφες συμβολικές κινητοποιήσεις, στις πύλες των νοσοκομείων την Τετάρτη 7/4, παγκόσμια μέρα για την υγεία.


Καλούμε την Τετάρτη 7/4 σε στάση εργασίας 08:00-11:00 και συμμετοχή σε κεντρική κινητοποίηση στις 9:00 στην πύλη του Ιπποκρατείου, τηρώντας τους κανόνες ασφαλείας. Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις σε όποιο νοσοκομείο ληφθεί απόφαση από το σωματείο εργαζομένων.

Comments


bottom of page