top of page

ΕΝΙΘ: Συμμετέχουμε μαζικά στην πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση την Κυριακή 1/5

ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΚΟΡΟΜΗΛΑ 51

Τ.Κ.54622

Αρ. Πρωτ. 130

Θεσσαλονίκη 27/4/22


Ο Μάης πλησιάζει και η κυβέρνηση για άλλη μια χρονιά «σφυρίζει τη λήξη» της πανδημίας, αίροντας τα, ούτως η άλλως, ανεπαρκέστατα μέτρα για την πανδημία, προσαρμόζοντας τα «πρωτόκολλα» ανάλογα με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, πάντα στη λογική του κόστους-οφέλους. Συνεχίζουν, βέβαια, να παραμένουν οι αιτίες (υποστελεχωμένο ΕΣΥ, ανυπαρξία μέτρων σε χώρους δουλείας, εκπαίδευσης, ΜΜΜ) που οδηγούν στην διασπορά της πανδημίας και τις συνέπειες της, με τους χιλιάδες νεκρούς από covid, τους ασθενείς που επιβαρύνθηκαν από την μετατροπή των νοσοκομείων σε μονοθεματικά.


Αυτό, όμως, που μένει ακλόνητο συνεχώς είναι η προώθηση των σχεδιασμών για τα «νοσοκομεία ΑΕ», της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, μια διαχρονική πολιτική που με απόλυτη συνέπεια υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση φέρνει το νέο αντιδραστικό νομοσχέδιο που εντάσσεται στην προώθηση του «νέου ΕΣΥ», ενώ αφήνει χιλιάδες υγειονομικούς σε ομηρία, είτε με την αναστολή με το πρόσχημα των εμβολιασμών είτε σαν συμβασιούχους και επικουρικούς με τις ολιγόμηνες ανανεώσεις, στρώνοντας το έδαφος για διαρκείς μετακινήσεις, για απολύσεις, για εργολαβίες.


Συγκεκριμένα, προωθούν τον εκσυγχρονισμό του ΕΟΠΥΥ, ενισχύοντας τα χαρακτηριστικά του ως “ιδιωτικός ασφαλιστικός οργανισμός” και των παροχών του σε ανταποδοτική βάση, που δεν καθορίζονται από τις λαϊκές ανάγκες, αλλά από την οικονομική δυνατότητα του ΕΟΠΥΥ. Εισάγονται τα λεγόμενα “ποιοτικά κριτήρια”, για τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ που δεν πρόκειται να λύσουν τις τεράστιες ελλείψεις ιατρικών μηχανημάτων στις Δημόσιες μονάδες υγείας, όπως και τον εξαναγκασμό στις επιπλέον πληρωμές από τους ασθενείς είτε με συμμετοχή είτε εξ ολοκλήρου.


Στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) συνεχίζουν το έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, προχωρώντας σε ορισμένες τροποποιήσεις του προηγούμενου νόμου που δεν αλλάζουν όμως τη γενική κατεύθυνση, η οποία αντιμετωπίζει την ΠΦΥ σαν ανεπίτρεπτο κόστος και σπατάλη. Η ουσία είναι ότι θέλουν η ΠΦΥ να λειτουργεί σαν «κόφτης», φραγμός για παραπέρα εξετάσεις ή επισκέψεις σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, δυσκολεύοντας την πρόσβαση στα νοσοκομεία και θέτοντας κυριολεκτικά σε θανάσιμο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Αντί για ανάπτυξη υποδομών, με μαζικές προσλήψεις και εξοπλισμό των δημοσιών δομών της ΠΦΥ, δημιουργούν ένα συνονθύλευμα «σημείων ΠΦΥ» από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (ΚΥ - ΤοΜΥ - ιδιώτες κ.λπ.), υπονομεύοντας τελικά τον ενιαίο και επιτελικό χαρακτήρα που πρέπει να έχει το σύστημα Υγείας.


Με τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, τα οποία είχαν νομοθετηθεί με νόμο επί ΠΑΣΟΚ, και κράτησαν όλες οι κυβερνήσεις έκτοτε, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν ένα υπαρκτό πρόβλημα το οποίο οι ίδιοι δημιούργησαν, με τις ελλείψεις στα νοσοκομεία και την μετατροπή τους σε μονοθεματικά, μετακυλύοντας πάλι το βάρος του στις πλάτες των ασθενών. Εάν θέλουν πραγματικά να αντιμετωπιστεί το ζήτημα με την τεράστια αναμονή για χειρουργείο, τότε θα πρέπει να προσλάβουν προσωπικό, να ανοίξουν νοσοκομεία και κλίνες (απλές και ΜΕΘ) και να αυξήσουν τη χρηματοδότηση προς τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Η νομοθέτηση της εισόδου ιδιωτών γιατρών ώστε να συμβάλλονται με το Ε.Σ.Υ. καλύπτοντας κενά, αποτελεί ευθεία ομολογία της κυβέρνησης ότι δεν θα στελεχώσει τις δημόσιες δομές με το αναγκαίο προσωπικό.


Με λίγα λόγια η κυβέρνηση προχωρά όσα έμειναν στη μέση από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, εξειδικεύοντας και εμβαθύνοντας τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις και τη στρατηγική της ΕΕ για την Υγεία. Αναπαράγοντας το ίδιο αφήγημα με την προηγούμενη κυβέρνηση, δηλαδή ό,τι θα είναι προς όφελος του λαού, η διεύρυνση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία που έχει ως βασικό κριτήριο το κέρδος. Περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τις υπηρεσίες που παρέχονται δωρεάν από το κράτος στο επίπεδο του «ελάχιστου βασικού πακέτου», με το ελάχιστο δυνατό κόστος για το κράτος.


Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι οι εργαζόμενοι να απορρίψουν στην πράξη το νέο αντιλαϊκό σχέδιο, τις παραλλαγές του και τα ιδεολογήματα που τα συνοδεύουν. Να μη συμβιβαστούν με το «ελάχιστο» και με τις μειωμένες απαιτήσεις για ό,τι σχετίζεται με την υγείας τους. Να μην συμβιβαστούν οι υγειονομικοί με τις εργασιακές σχέσεις λάστιχο, την εξουθένωση. Χρειάζεται τώρα να δυναμώσει ο οργανωμένος συλλογικός αγώνας για να μην περάσουν τα σχέδια για το «νέο ΕΣΥ». Η διεκδίκηση για υψηλού επιπέδου, σύγχρονο, καθολικό, αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, δωρεάν, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, με ανεπτυγμένο δημόσιο, ενιαίο σύστημα Π.Φ.Υ., που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες υγείας με βάση την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας.


Το προηγούμενο διάστημα ήταν πολύ η σημαντική μάχη που δώσαμε για την επιτυχία της απεργίας και των απεργιακών συγκεντρώσεων στις 6 Απρίλη. Μια μάχη που δόθηκε σε συνθέτες εξελίξεις, με το ξέσπασμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, την ένταση της ακρίβειας, της ενεργειακής φτώχειας, την μεγάλη άνοδο των τιμών στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Μια σειρά κλάδοι, όπως στην Cosco, στα LIDL, οι εργαζόμενοι συσπειρώνονται γύρω από τα σωματεία τους, αγωνίζονται, απεργούν και διεκδικούν λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, την ίδια ώρα που οι επιχειρήσεις καταγράφουν κέρδη-ρεκόρ.


Συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά!


Το μήνυμα της Εργατικής πρωτομαγιάς σήμερα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Ότι κέρδισε ο λαός μας ήταν μέσα από τους αγώνες του. Όπως τον Μάη του 1886, του ΄36 και του 1944, έτσι και σήμερα είναι ανάγκη οι υγειονομικοί μαζί με τον λαό να διεκδικήσουν άμεσα μέτρα ενίσχυσης του Δημοσίου Συστήματος Υγείας, μέτρα στήριξης του λαϊκού εισοδήματος, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Να διεκδικήσουν υγεία και ζωή με βάση τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Απαιτούμε:

  • Μαζικές μόνιμες προσλήψεις προσωπικού. Άμεση μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων με ελαστικές σχέσεις εργασίας (επικουρικό, ΟΑΕΔ, ΣΟΧ) χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Επαναφορά όλων των εργαζομένων που βρίσκονται σε αναστολή. Καμιά σκέψη για απόλυση υγειονομικού.

  • Επαναφορά των αποδοχών σε επίπεδα προ του 2012 με επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Πληρωμή όλων των αναδρομικών. Άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων.

  • Ένταξη στα ΒΑΕ. Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας σε όλους χωρίς περικοπές.

  • Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία, την Πρόνοια, το Φάρμακο.

  • Να σταματήσει η εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία! Να κλείσουν άμεσα οι βάσεις του ΝΑΤΟ. Κανένας ελληνικό στρατιωτικό σώμα να μη σταλεί στην Ουκρανία.

  • Άμεσα μέτρα προστασίας του λαϊκού εισοδήματος, με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, κατάργηση του ΦΠΑ σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, διαγραφή των χρεών των λαϊκών νοικοκυριών.

Συμμετέχουμε μαζικά στην πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση την Κυριακή 1/5 στις 11:00 στο Αγ. Βενιζέλου με τα εργατικά σωματεία.


Comments


bottom of page