top of page

ΕΝΙΘ: Στάση εργασίας ιατρών ΕΣΥ Τετάρτη 27/3 12:00-15:00 και κινητοποίηση 13:30 στην 3ηΥΠΕ

ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΕΝΙΘ)

ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΚΟΡΟΜΗΛΑ 51, Τ.Κ.54622

info.enith@gmail.com , 2317008880


ΑΡ.ΠΡΩΤ: 252                                                                                                                       Θεσσαλονίκη, 23/03/24


Δελτίο τύπου


Γοργό βήμα για την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της υγείας είναι η εφαρμογή των απογευματινών επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων και η δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου των ιατρών ΕΣΥ που πανηγυρίζει και πολυδιαφημίζει η κυβέρνηση. Την ίδια ώρα που τα νοσοκομεία είναι μόνο κατ’όνομα δημόσια, τα εμπόδια για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του λαού γιγαντώνονται και οι υγειονομικοί καλούνται να δουλεύουν ήλιο με ήλιο για λίγα ψίχουλα παραπάνω!


  • Δημόσια νοσοκομεία – αυτοχρηματοδοτούμενες μονάδες υγείας με σταδιακή απόσυρση του κράτους από την ευθύνη του να τα χρηματοδοτεί. Μαγαζιά δηλαδή που θα πουλούν τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς – πελάτες και ταυτόχρονα παζάρι για τα ιδιωτικά συμφέροντα που θα αλωνίζουν ανενόχλητα, θα επιλέγουν πελατεία και θα επενδύουν εκεί που βλέπουν χρυσοφόρες δουλειές

  •  Υγεία ακόμα πιο ακριβό εμπόρευμα για τους πολλούς και προνόμιο για λίγους, για όσους δηλαδή θα έχουν να πληρώσουν. Αυτό είναι ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης και όχι η μείωση της λίστας αναμονής, η αύξηση του εισοδήματος των γιατρών και η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, όπως ισχυρίζεται


Άλλωστε, οι τεράστιες λίστες αναμονής για χειρουργική επέμβαση δεν ήρθαν από τον ουρανό. Είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του ΕΣΥ, που διογκώθηκε σε εκθετικό βαθμό κατά την διάρκεια της πανδημίας και συνεχίζει στον ίδιο ρυθμό. Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης σε καθημερινή πρωινή λειτουργία είναι μόλις το 60% των διαθέσιμων χειρουργικών αιθουσών, λόγω έλλειψης προσωπικού. Σε πολλά νοσοκομεία, όπως το Ιπποκράτειο και το Παπανικολάου, η υποστελέχωση είναι τέτοια που μετακινούν συνεχώς αναισθησιολόγους και νοσηλευτικό προσωπικό για τη λειτουργία των χειρουργείων. 


Τι ακριβώς έρχεται να λύσει, λοιπόν, η ενεργοποίηση των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων στις ήδη μη λειτουργικές αίθουσες χειρουργείων, λόγω ελλείψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού; Την ολοένα και βαθύτερη εμπορευματική λειτουργία των νοσοκομείων. Την ολοένα και βαθύτερη εμπέδωση στους ασθενείς ότι πρέπει να πληρώσουν για να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας που έχουν ανάγκη. Οι ασθενείς δεν μπορούν να χειρουργηθούν το πρωί, λόγω λειψού προσωπικού, όμως όποιος έχει λεφτά θα χειρουργηθεί το απόγευμα στις ίδιες αίθουσες, από το ίδιο προσωπικό!


Αν η κυβέρνηση ήθελε να λύσει το υπαρκτό πρόβλημα των τεράστιων αναμονών για μία χειρουργική επέμβαση, θα ενίσχυε τις κρατικές δαπάνες για τη δημόσια υγεία αντί να τις πετσοκόβει, θα προχωρούσε σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων, θα προχωρούσε σε γενναίες μισθολογικές αυξήσεις και θα έπαιρνε μέτρα για τη λειτουργία των κλειστών χειρουργικών αιθουσών! Ήδη η πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων έκανε στάχτη αυτό το αφήγημα.


Στο ίδιο μήκος κύματος και το νομοσχέδιο για την άσκηση ιδιωτικού έργου των ιατρών ΕΣΥ. Είναι πρόκληση ο ισχυρισμός ότι αυτά τα μέτρα θα προσελκύσουν δήθεν, ιατρούς στο ΕΣΥ. Το ΕΣΥ φυλλοροεί από γιατρούς όλων των βαθμίδων λόγω των καθηλωμένων μισθών, των εξαντλητικών ωραρίων, των συνεχών μετακινήσεων σε άλλα νοσοκομεία, την απαξίωση του έργου τους. Η λύση, λοιπόν, δεν είναι η «επιλογή» των ιατρών ΕΣΥ να βγουν στην πιάτσα της αγοράς υγείας για πελατεία, να μετατρέψουν τους ασθενείς σε πελάτες, να απωλέσουν κάθε έννοια ωραρίου και εργασιακού δικαιώματος. Αλλά η ουσιαστική ενίσχυση των απολαβών των ιατρών ΕΣΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό, των μαζικών προσλήψεων για την κάλυψη ΟΛΩΝ των αναγκών.


Το φαιδρό  επιχείρημα του Υπουργού Υγείας ότι προσλήψεις κάνουμε αλλά δεν έρχονται γιατροί, δεν στέκει σοβαρής κριτικής. Όταν είναι γνωστό πως οι όποιες προσλήψεις είναι ελάχιστες μπροστά στον ορυμαγδό ελλείψεων (Πχ στο αναισθησιολογικό του Παπανικολάου προκηρύσσονται στην καλύτερη περίπτωση μόλις οι 4 από τις 16 κενές θέσεις!), με τους ίδιους χαμηλούς μισθούς, με δεδομένη την υπερεργασία λόγω των ελλείψεων, τις συνεχείς μετακινήσεις σε άλλους νομούς για την κάλυψη των τεράστιων κενών! Για αυτό και δεν καλύπτονται οι θέσεις όταν προκηρύσσονται!


Για άλλη μια φορά, ο λαός καλείται να πληρώσει ξανά και ξανά για να βρει την υγειά του, καλείται με τις θυσίες του να εξασφαλίσει την κερδοφορία των λίγων αλλά και να συνηθίσει στη λογική “ό,τι πληρώνεις, παίρνεις”, γιατί θα είναι στην “ατομική ευθύνη και τσέπη“ του καθενός το αν θα λάβει θεραπεία.


Να μη δεχτούμε η ζωή μας, η υγεία μας να λογίζεται σαν εμπόρευμα.


Οι υγειονομικοί μαζί με το λαό να κλιμακώσουμε τον αγώνα που δώσαμε σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας  και εδώ στην πόλη μας να μην περάσει το νόμιμο φακελάκι. Αυτό που έχουμε ανάγκη δεν είναι ένα φθηνότερο ιδιωτικό σύστημα μέσα στο δημόσιο, αλλά ένα υψηλού επιπέδου, σύγχρονο, αποκλειστικά Δημόσιο και δωρεάν Σύστημα Υγείας, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες υγείας με βάση την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας.


Καλούμε κάθε έντιμο συνάδελφο να κάνει τη μοναδική αξιοπρεπή επιλογή. Να μη δηλώσει συμμετοχή στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία. Να διεκδικήσει ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας και στην αποζημίωση των εφημεριών, ένταξη στα ΒΑΕ, να ανοίξουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες. Να παλέψουμε μαζί για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους, στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.


Το ΔΣ της ΕΝΙΘ καλεί όλους τους ιατρούς ΕΣΥ να συμμετέχουν στη στάση εργασίας την Τετάρτη 27/3 12:00-15:00 και  στην κινητοποίηση στις 13:30 στην 3η ΥΠΕ (Αριστοτέλους 16). Καλούμε σε στήριξη όλα τα σωματεία και τους φορείς της πόλης.


Comments


bottom of page