top of page

ΕΝΙΘ: Παράσταση διαμαρτυρίας με όλα τα μέτρα προστασίας στην 3η και 4η ΥΠΕ

ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ

ΓΙΑΤΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΚΟΡΟΜΗΛΑ 51


Τ.Κ.54622

Αρ. Πρωτ. 46 Θεσσαλονίκη 13-01-21


Βρισκόμαστε μερικές μέρες πριν την συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη της πανδημίας. Το δημόσιο σύστημα υγείας δοκιμάζεται, ακόμα, από τις συνέπειες του δεύτερου κύματος. Οι κλίνες ΜΕΘ COVID αδειάζουν με αργούς ρυθμούς όπως ήταν αναμενόμενο. Το προσωπικό είναι εξαντλημένο και αποδεκατισμένο, με τους χιλιάδες συναδέλφους που νόσησαν και την αναστολή αδειών του προσωπικού εδώ και μήνες. Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τεράστιες, με την κυβέρνηση να προχωράει αντί για προσλήψεις σε μετακινήσεις υγειονομικών από άλλες υγειονομικές περιφέρειες για να τις καλύψει. Η περίθαλψη των χρονίως πασχόντων συνεχίζει να είναι στα αζήτητα, με την αναστολή των εξωτερικών ιατρείων και των τακτικών χειρουργείων να συνεχίζεται.


Ταυτόχρονα, ο εμβολιασμός των υγειονομικών προχωράει με πολύ αργούς ρυθμούς, με την κυβέρνηση να μην λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την προμήθεια επαρκών δόσεων για τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού. Οι εξελίξεις στην ΕΕ γύρω από τα παζάρια για τα εμβόλια φανερώνουν τις τεράστιες αντιθέσεις μεταξύ των κρατών για τον ποιος θα προμηθευθεί πρώτος το εμβόλιο, καθώς και τους τεράστιους ανταγωνισμούς μεταξύ των φαρμακευτικών κολοσσών για την εξασφάλιση της διάθεσης του εμβολίου που θα τους επιφέρει τεράστια κέρδη. Επίσης, αποδεικνύεται περίτρανα ότι η επίτευξη ανοσίας είναι μια μακρόχρονη διαδικασία και τα αποτελέσματά του θα φανούν σε βάθος χρόνου, αφήνοντας έκθετη την κυβέρνηση που πίσω από τον αναγκαίο εμβολιασμό προσπαθεί να κρύψει τις εγκληματικές ευθύνες της που συνεχίζει να αφήνει το ΕΣΥ ανοχύρωτο. Ακόμα και η αναφερόμενη από την κυβέρνηση ετοιμότητα για τον εμβολιασμό αποδείχτηκε ψευδής, μην λαμβάνοντας υπόψη την τραγική υποστελέχωση της ΠΦΥ και των νοσοκομείων που δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του εμβολιασμού και της παρακολούθησης των παρενεργειών.


Η έλευση του τρίτου κύματος σε αυτές τις συνθήκες είναι δεδομένο ότι θα επιφέρει ολέθριες συνέπειες. Η εμπειρία όλου του προηγούμενου διαστήματος πρέπει να αξιοποιηθεί για να αποσοβηθεί ο ορατός κίνδυνος όσο ακόμα υπάρχει χρόνος. Η κυβέρνηση, έστω και τώρα, πρέπει να σταματήσει να κωφεύει στα αιτήματα των υγειονομικών. Οφείλει να ακούσει τις φωνές αγωνίας των πραγματικά ειδικών, των εργαζομένων του ΕΣΥ, που με την εμπειρία που έχουν αποκτήσει, απαιτούν από την αρχή της πανδημιάς συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ. Οφείλει να σταματήσει να επιρρίπτει τις ευθύνες οπουδήποτε αλλού, μια στην απείθαρχη νεολαία και τον ανεύθυνο λαό και μια στους γιατρούς, για τις συνέπειες της πανδημίας. Οφείλει να αναλάβει τις εγκληματικές ευθύνες για τις εκατόμβες νεκρών από την πανδημία που βρίσκονται αποκλειστικά στα χέρια της κυβέρνησης, όπως και όλων των προηγούμενων, που άφησαν το ΕΣΥ ανοχύρωτο με την συνεχή κρατική υποχρηματοδότηση και την τεράστια υποστελέχωση.


Η κυβέρνηση επιτέλους να ακούσει τα αιτήματα των υγειονομικών, για να αποσοβηθούν τα χειρότερα, και να προχωρήσει άμεσα σε:


· Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων του ΕΣΥ. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να προσληφθούν τώρα με κατεπείγουσες διαδικασίες, μόνο με έλεγχο των τυπικών προσόντων, όλοι οι γιατροί που έχουν βάλει υποψηφιότητα για τις θέσεις που έχουν προκηρυχθεί για την 3η και 4η ΥΠΕ. Άμεση ανάκληση των μετακινήσεων των συναδέλφων από άλλες ΥΠΕ γιατί κανείς δεν περισσεύει από τα νοσοκομεία. Άνοιγμα της λίστας αναμονής των ειδικευόμενων ιατρών με κάλυψη όλων των κενών θέσεων σε κάθε νοσοκομείο.


· Εξοπλισμός των νοσοκομείων με τα απαραίτητα εργαλεία (πχ συσκευές οξυγονοθεραπείας υψηλής ροής) που μειώνουν την ανάγκη διασωλήνωσης. Εκπαίδευση όλων των υγειονομικών, διαφόρων ειδικοτήτων, που θα κληθούν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση ασθενών με Covid σε περίπτωση τεράστιας ανάγκης.


· Πραγματική αύξηση των κλινών ΜΕΘ στις 3500 κλίνες, που είναι αναγκαίες με βάση τον πληθυσμό, με προδιαγραφές που εξασφαλίζουν την ποιοτική περίθαλψη και την ασφάλεια των ασθενών.


· Ενίσχυση της ΠΦΥ με προσωπικό και εξοπλισμό, ώστε να επιτελέσει τον καθοριστικό ρόλο της στην περίθαλψη των χρονίως πασχόντων, των ασυμπτωματικών Covid και post-Covid ασθενών καθώς και της διενέργειας του εμβολιασμού.


· Καθολική επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας –δομές, προσωπικό, εξοπλισμός, εργαστήρια και αντιδραστήρια -, ώστε να καλυφθούν οι επιπλέον ανάγκες για τους covid και τους μη covid ασθενείς χωρίς αποζημιώσεις προς τους κλινικάρχες.


· Άμεση έναρξη των απαραίτητων διαδικασιών για επαναλειτουργία των κλειστών νοσοκομείων όπως το Λοιμωδών, το Παναγία και το πρώην 424 για την νοσηλεία των ασθενών με Covid.


· Εξασφάλιση των προϋποθέσεων για επανέναρξη των τακτικών ΕΙ και χειρουργείων.


· Εξασφάλιση του μαζικού δωρεάν εμβολιασμού για όλο τον πληθυσμό με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι, χρόνια πάσχοντες). Διενέργεια των εμβολιασμών σε επίπεδο ΠΦΥ με εξασφάλιση των κατάλληλων δομών, του εξοπλισμού και προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού με επαρκή εκπαίδευσή του, τόσο ως προς την εμβολιαστική διαδικασία όσο και στην αντιμετώπιση τυχόν παρενεργειών. Ενημέρωση του πληθυσμού για την ωφέλεια του εμβολιασμού.


· Διενέργεια τακτικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλο το προσωπικό και λήψη των κατάλληλων μέτρων για την μείωση της ενδονοσοκομειακής διασποράς. Διακοπή μετακινήσεων υγειονομικών σε άλλα τμήματα, εξασφάλιση των όρων καθαριότητας υγιεινής και απολύμανσης των χώρων του νοσοκομείου, εξασφάλιση των απαραίτητων ΜΑΠ για όλο το προσωπικό , εξασφάλιση ασφαλών χώρων ξεκούρασης για το προσωπικό.


· Μαζικοί δωρεάν έλεγχοι σε όλο τον πληθυσμό. Εξασφάλιση δομών για διαμονή υγειονομικών που αδυνατούν να απομονωθούν από την οικογένεια τους, καθώς και για τους ασυμπτωματικούς και με ήπια συμπτώματα ασθενείς με εξασφάλιση της αναγκαίας ιατρονοσηλευτικής φροντίδας.


· Αυστηρός έλεγχος τήρησης των αναγκαίων μέτρων από τους εργοδότες και διενέργεια τακτικών επαναλαμβανόμενων τεστ στους χώρους δουλειάς.


· Λήψη μέτρων για αποφυγή διασποράς σε ΜΜΜ με επίταξη λεωφορείων για αποσυμφόρηση συνωστισμού.


· Μέτρα για λειτουργία με ασφάλεια των χώρων της εκπαίδευσης, με μείωση αριθμού μαθητών ανά τάξη, πρόσληψη εκπαιδευτικών και καθαριστών. Μαζικά επαναλαμβανόμενα test σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.


· Όχι στα εντέλλεσθε και την υπερεφημέρευση. Άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων. Αφορολόγητη και ακατάσχετη η απολαβή από κάθε πρόσθετη εφημερία.


· Ένταξη στα ΒΑΕ όλων ανεξαιρέτως των υγειονομικών. Χορήγηση επιδόματος επικινδύνου και ανθυγιεινής εργασίας σε όλους τους υγειονομικούς. Επαναφορά όλων των αντισυνταγματικών περικοπών στις αποδοχές σε επίπεδα προ του 2012 με επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.


· Κατάργηση της εγκυκλίου Χουλιαράκη. Πλήρης, καθολική ασφάλιση επαγγελματικής και αστικής ευθύνης των υγειονομικών με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.


· Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την δημόσια υγεία στο ύψος κάλυψης των αναγκών.


Η κυβέρνηση ας σταματήσει επιτέλους τα επικοινωνιακά τεχνάσματα με ανακρίβειες και ψέματα και να αναλάβει τις ευθύνες της για τη διασφάλιση της υγείας και της ζωής του λαού, παίρνοντας σοβαρά υπόψη τις προειδοποιήσεις και υλοποιώντας τις προτάσεις των ΑΛΛΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ, των επιστημόνων της πρώτης γραμμής, των μαχόμενων νοσοκομειακών γιατρών.


Καλούμε όλους τους υγειονομικούς μέσα από τα σωματεία να πρωτοστατήσουν στην μάχη της ανάδειξης των προβλημάτων σε κάθε νοσοκομείο, να πρωτοστατήσουν στην διεκδίκηση των αναγκαίων μέτρων ενίσχυσης του ΕΣΥ. Καλούμε το σύνολο των εργαζομένων της πόλης να συμπαραταχθούν με τους υγειονομικούς, να οργανώσουν τον αγώνα τους μέσα από τα σωματεία για την εξασφάλιση της υγείας του λαού.


Την Τετάρτη 20-1-2021 και ώρα 10 π.μ. θα πραγματοποιηθεί παράσταση με όλα τα μέτρα προστασίας στην 3η και 4η ΥΠΕ και κατάθεση των αιτημάτων των νοσοκομειακών γιατρών και παράλληλα η ΕΝΙΘ θα προχωρήσει σε ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο.


Προετοιμάζουμε την μαζική συμμετοχή σε πανυγειονομική Απεργία τον Φεβρουάριο, μαζί με τα υπόλοιπα σωματεία και τις ομοσπονδίες των υγειονομικών.

bottom of page