top of page

ΕΝΙΘ: Καλούμε σε αγωνιστικό συναγερμό και συμμετοχή στο συλλαλητήριο για την υγεία την Πέμπτη 25/11

Αρ. Πρωτ. 98

23/11/21


Βρισκόμαστε στην κορύφωση του 4ου κύματος της πανδημίας και οι συνέπειες του αποτυπώνονται στην τεράστια αύξηση των νοσηλειών, της θνητότητας. Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι εκρηκτική, αποδεικνύοντας τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομή που με ευθύνη της Κυβέρνησης και των Διοικήσεων όχι απλά παρέμειναν αλλά διογκώθηκαν.

  • Το ελάχιστο προσωπικό είναι εξουθενωμένο. Δίνει την μάχη χωρίς ανάσα, με την αναστολή των αδειών. Χωρίς καμιά εφεδρεία, με τα κενά να είναι τεράστια ήδη πριν την πανδημία και στην διάρκεια της μάλιστα έχουν αυξηθεί, με τις συνταξιοδοτήσεις και, κυρίως, τις αναστολές χιλιάδων υγειονομικών. Οι ελάχιστες προσλήψεις αφορούν κυρίως επικουρικό προσωπικό που είναι με την απειλή της απόλυσης. Ενώ ακόμα και οι λίγες μόνιμες προσλήψεις ακόμα δεν ολοκληρώθηκαν εδώ και μήνες!

  • Η παροχή υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς είναι υποβαθμισμένη σε τεράστιο βαθμό. Χαρακτηριστικά, με τους διασωληνωμένους που παραμένουν εκτός ΜΕΘ ή σε πρόχειρες ΜΕΘ αυξάνοντας τις πιθανότητες επιβάρυνσης της κατάστασης τους. Με την αναστολή χιλιάδων τακτικών χειρουργείων και επισκέψεων σε εξωτερικά ιατρεία. Με το κλείσιμο κλινικών και τμημάτων, ολόκληρων νοσοκομείων όπως ο Αγ. Παύλος, που έχει επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών που παύει η συστηματική παρακολούθηση τους.

  • Ταυτόχρονα, ο ιδιωτικός τομέας της υγείας με τις 120 κλίνες ΜΕΘ και τις τουλάχιστον 1000 κλίνες απλής νοσηλείας που έχουν οι 5 μεγάλες ιδιωτικές πολυκλινικές της πόλης (Διαβαλκανικό, Αγ. Λουκάς, Βιοκλινική, Γενική Κλινική και Κυανός Σταυρός) συνεχίζει να μένει στο απυρόβλητο και να κάνει χρυσές δουλειές πάνω στον πόνο των ασθενών, που αντί για επίταξη τώρα τους μπουκώνουν με ζεστό χρήμα για να περιθάλπουν ασθενείς προς εξιτήριο(!). Ενώ, η κυβέρνηση προχωράει σε επικοινωνιακά παιχνίδια με απειλές για επιστρατεύσεις κάποιων λίγων αυτοαπασχολούμενων ιδιωτών γιατρών, μέτρο το οποίο έχει ήδη εφαρμοστεί και αποτύχει πανηγυρικά στα προηγούμενα κύματα.

  • Η στασιμότητα στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, λόγω της ανυπαρξίας ΠΦΥ και ουσιαστικής και προσωποποιημένης ενημέρωσης.

  • Η τεράστια διασπορά σε ΜΜΜ, χώρους δουλείας και εκπαίδευσης, λόγω της ανυπαρξίας ουσιαστικών μέτρων προστασίας και ελέγχων με ευθύνη του κράτους.

Οι εγκληματικές ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση, για την κατρακύλα της χώρας μας στις τελευταίες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε όλους τους σκληρούς δείκτες της επιδημίας (διασπορά, θνητότητα, θνησιμότητα) είναι πολύ συγκεκριμένες. Οι ευθύνες αυτές ανήκουν στην κυβέρνηση και τις διοικήσεις των υγειονομικών περιφερειών και των νοσοκομείων. Για άλλη μια φορά είδαμε τον Πρωθυπουργό σε διάγγελμα να προχωράει στην βολική αποθέωση της ατομικής ευθύνης, για να κρύψει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης. Να κλείνει τα μάτια στην πραγματικότητα με το υποστελέχωμενο ΕΣΥ με τις χιλιάδες αναστολές, με τους χώρους δουλειάς και τα ΜΜΜ που λειτουργούν σαν χώροι υπερμετάδοσης, για να μην λάβει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Με αυτήν, ακριβώς, την αντιφατική πολιτική και την εγκληματική διαχείριση υπονομεύεται η προστασία από την πανδημία.


Οι μαχόμενοι υγειονομικοί μέσα από τον αγώνα των σωματείων τους, ανέδειξαν τα άμεσα αναγκαία μέτρα που πρέπει να υλοποιηθούν με ευθύνη του κράτους. Αντί όμως, η κυβέρνηση να εισακούσει την κραυγή αγωνίας των εργαζομένων, προχωράει πρόσω ολοταχώς στην αντίθετη κατεύθυνση της διάλυσης του δημοσίου χαρακτήρα του συστήματος υγείας στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση του.


Το νέο ΕΣΥ που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση λειτουργεί στην λογική κόστους-οφέλους, που μεταφράζεται σε μειωμένη κρατική χρηματοδότηση για την Υγεία ακόμα και μέσα στην πανδημία κατά 572 εκατ. ευρώ σε σχέση με το έτος 2020. Μεταφράζεται σε συγχωνεύσεις, εντατικοποίηση και “ευελιξία” των εργαζομένων, είσοδος για τα καλά των ιδιωτών μες στα νοσοκομεία είτε με εργολαβίες είτε μέσω ΣΔΙΤ. Η άθλια αυτή κατάσταση φέρει τη σφραγίδα τόσο αυτής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις επιταγές ΕΕ και των μεγαλοκλινικαρχών.


Η μέρα του συλλαλητηρίου συμπίπτει με την Παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών και η ΕΝΙΘ εκφράζει την αλληλεγγύη της σε κάθε γυναίκα θύμα βίας με όποια μορφή και αν εκφράζεται. Ιδιαίτερα μέσα στην πανδημία, υπάρχει αύξηση της βίας κατά των γυναικών, που φτάνει μέχρι τον βιασμό και την δολοφονία. Αυτά τα φαινόμενα είναι αποτέλεσμα της ανισότιμης θέσης της γυναίκας στην ταξική κοινωνία, των κοινωνικών διακρίσεων που βιώνουν οι γυναίκες σε κάθε πλευρά της ζωής τους.

Η πλατιά κινητοποίηση που οργανώνει η ΕΝΙΘ με τα σωματεία για την πορεία της πανδημίας και την κατάσταση του ΕΣΥ τιμά και την ημέρα κατά της βίας των γυναικών: Δεν αποτελεί άλλωστε μια μορφή βίας η μείωση της πρόσβασης των γυναικών των εργατικών-λαϊκών στρωμάτων στις υπηρεσίες υγείας; Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουμε ως και 80% μείωση στον προληπτικό έλεγχο γυναικολογικών καρκίνων. Δεν είναι μορφή βίας όταν οι συναδέλφισσες μας, ακόμα και μωρομάνες, δουλεύουν ατελείωτα και εξαντλητικά ωράρια, χωρίς να δικαιούνται άδειες, στηρίζοντας το ΕΣΥ που δεν έχει προσωπικό; Δεν είναι μορφή σεξιστικής αντιμετώπισης και βίας κατά των γυναικών από την ίδια την κυβέρνηση η απόρριψη πρόσληψης συναδέλφου, αξιοκρατικά, με το επιχείρημα ότι έχει μικρά παιδιά; Και τελικά ποιος καλείται να περιθάλψει ένα θύμα π.χ. ενδο-οικογενειακής βίας αν όχι το δημόσιο νοσοκομείο που αυτή τη στιγμή έχει μετατραπεί σε νοσοκομείο μιας νόσου;


Δυστυχώς, αυτά τα φαινόμενα πηγάζουν από την ίδια την φύση της σημερινής κοινωνίας και τις "αξίες" που διαπερνά τις διαπροσωπικές σχέσεις και την κοινωνική ζωή: Την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, τον ανελέητο ανταγωνισμό, τον ατομισμό. Είναι ανάγκη σήμερα να υπάρξουν μέτρα για την αυστηριοποίηση του ποινικού πλαισίου των εγκλημάτων βίας κατά των γυναικών, την ολόπλευρη προστασία της με τη λειτουργία των κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την πρόληψη του φαινομένου και την στήριξη των κακοποιημένων γυναικών, την ολόπλευρη στήριξη σε όλους τομείς της ζωής της, από το εισόδημα έως την πρόσβαση σε δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας. Η δράση στον γυναικείο σύλλογο, στο σωματείο, τα οποία πρέπει να αποτελούν την ασπίδα προστασίας της γυναίκας, για να βρει τη δύναμη και το κουράγιο να αλλάξει τη ζωή της μαχόμενη.

Τώρα πρέπει να σημάνει ξεσηκωμός! Για την προστασία της ζωής και της υγείας!


Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό!

Σε αυτήν την συνθήκη χρειάζεται να οργανωθεί η αγωνιστική απάντηση των υγειονομικών, στο πλάι μαζί με τα σωματεία και τους φορείς της πόλης, ενάντια στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για άμεσα μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ.


Αιτήματα άμεσης ενίσχυσης του ΕΣΥ:

  • Μαζικές προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, για την ανάπτυξη και στελέχωση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Η πρόσληψη, με έλεγχο μόνο των τυπικών προσόντων και με κατεπείγουσες διαδικασίες, των 2.000 επιλαχόντων, από προηγούμενες προκηρύξεις, γιατρών στο ΕΣΥ. Μονιμοποίηση τώρα όλων των επικουρικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Παύση της αναστολής εργασίας των υγειονομικών.

  • Άμεση ανάπτυξη νέων και σύγχρονων κλινών ΜΕΘ σε κάθε νοσοκομείο και πρόσληψη του απαραίτητου και εξειδικευμένου προσωπικού για να τις στελεχώσει.

  • Επίταξη των 120 κλινών ΜΕΘ και των τουλάχιστον 1000 κλινών νοσηλείας που έχουν οι 5 μεγάλες ιδιωτικές πολυκλινικές της πόλης (Διαβαλκανικό, Αγ. Λουκάς, Βιοκλινική, Γενική Κλινική και Κυανός Σταυρός). Ένταξη του συνόλου της ιδιωτικής υγείας σε κεντρικό έλεγχο από το κράτος με στόχο η πανδημία να μην αντιμετωπίζεται σε βάρος των υπόλοιπων ασθενειών.

  • Άμεσο άνοιγμα του Παναγία, του Λοιμωδών και του παλαιού 424 για την κάλυψη των αναγκών.

  • Ολοκληρωμένο πρόγραμμα εμβολιασμού με επίκεντρο τη εξαντλητική εξατομικευμένη ενημέρωση μέσα από τις δομές της ΠΦΥ.

  • Στελέχωση της ΠΦΥ και όλων των ΚΥ με το απαραίτητο προσωπικό ώστε να ανταποκριθεί στο καθήκον των μαζικών τεστ covid, των ιχνηλατήσεων, της γενικής και εξειδικευμένης ενημέρωσης του πληθυσμού και των εμβολιασμών, αλλά και της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

  • Επίταξη ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων με στόχο την ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση των διαγνωστικών ελέγχων. Μαζικά τεστ κατά χώρο δουλειάς και κατοικίας ώστε να βρεθούν όσα περισσότερα ενεργά κρούσματα και να ιχνηλατηθούν οι επαφές τους.

  • Μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς στα ΜΜΜ με πύκνωση δρομολογίων.

  • Πρόσληψη εκπαιδευτικών, καθαριστριών και μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα.

  • Μέτρα για την ολόπλευρη κοινωνική προστασία και στήριξη των γυναικών, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους.


Καλούμε σε αγωνιστικό συναγερμό και συμμετοχή στο συλλαλητήριο για την υγεία την Πέμπτη 25/11 στις 18:30 στο Αγ. Βενιζέλου, τηρώντας τα μέτρα προστασίας.

Οι ανθρώπινες ζωές δεν είναι αριθμοί και στατιστική!

Οι υγειονομικοί θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε γιατί έχουμε χρέος στην ζωή!


ΟΕΝΓΕ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

210 5232215  /  oengegr@gmail.com  /  Λαμίας 2, Αθήνα - Αμπελόκηποι, 11523

  • Facebook

COPYRIGHT 2017 ΟΕΝΓΕ. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ DESIGNATURE

bottom of page