top of page

ΕΝΙΘ: Δεν φταίει ο βομβαρδισμένος αλλά οι βομβαρδισμοί. Δεν φταίει ο φτωχός, αλλά η φτώχεια.

ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΕΝΙΘ)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Για άλλη μια φορά ζητήματα υγείας χρησιμοποιούνται για δημιουργία και αναπαραγωγή αντανακλαστικών ξενοφοβίας και ρατσισμού στην Ελληνική κοινωνία. Αυτή τη φορά πιο προωθημένα και αναγόμενα στην κεντρική πολιτική της κυβέρνησης.


Η κυβέρνηση μέσα από τις δηλώσεις


α) του κυβερνητικού εκπροσώπου οτι σε μια κλειστή δομή κράτησης είναι πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί μια επιδημία όπως ο κορονοϊός


β) του ίδιου του πρωθυπουργού ότι «……στις ροές προς την Ελλάδα περιλαμβάνονται άνθρωποι από το Ιράν, όπου είχαμε πολλά κρούσματα κορονοϊού … (τα νησιά μας) να τα διασφαλίσουμε. Να το πω απλά, να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αποφύγουμε την εμφάνιση του ιού -ειδικά εκεί»,

εκμεταλλευόμενη την τρομοκράτηση και τον πανικό της κοινωνίας για τον κορονοϊό (για τα οποία φέρει μερίδιο ευθύνης) ενοχοποιεί τους πρόσφυγες και μετανάστες για κίνδυνο διασποράς του ιού, αυθαίρετα, χωρίς επιστημονική και επιδημιολογική τεκμηρίωση, την ίδια ώρα που στη χώρα μας γίνεται μετάδοση από Ευρωπαϊκές χώρες.


-Είναι προφανές ότι, δαιμονοποιώντας τους πρόσφυγες και μετανάστες, σε συνδυασμό με την καλλιέργεια του πανικού για τον κορονοϊό, η κυβέρνηση επιχειρεί να μετριάσει τις αντιδράσεις τόσο για την μεταναστευτική πολιτική, με εγκλεισμούς σε καταυλισμούς υπό άθλιες συνθήκες, φράχτες και συρματοπλέγματα, όσο και τη βίαιη καταστολή των κινητοποιήσεων στα νησιά.


-Είναι προφανές ότι επιχειρεί να αποσπάσει τη συναίνεση της για τη βίαιη «απόκρουση» των κυμάτων από πρόσφυγες και μετανάστες, που οδηγούνται στα σύνορα της χώρας και την άμεση καταδίκη συλληφθέντων προσφύγων σε φυλάκιση και εξοντωτικά χρηματικά πρόστιμα. Να μετριάσει τον αποτροπιασμό της κοινωνίας για τους χιλιάδες πνιγμένους, νέους και παιδιά, που διαλέγουν το θαλάσσιο δρόμο λόγω κλειστών συνόρων.


-Είναι προφανές ότι επιχειρείται ο αποπροσανατολισμός του λαού από τις πραγματικές αιτίες της μετανάστευσης και της προσφυγιάς, που είναι ο πόλεμος, η φτώχεια και η εξαθλίωση, για τα οποία ευθύνονται οι Ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στους οποίους άμεσα (βάσεις, Νατοϊκές επιχειρήσεις) ή έμμεσα (πολιτική στήριξη των Ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, συμμετοχή σε ρατσιστικές συνθήκες και συμφωνίες της Ε.Ε.), εμπλέκεται και η Ελλάδα.


Για εμάς είναι καθαρό. Δεν φταίει ο βομβαρδισμένος αλλά οι βομβαρδισμοί. Δεν φταίει ο φτωχός, αλλά η φτώχεια. Δεν φταίει ο εξαθλιωμένος αλλά η εξαθλίωση.


Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν είναι φορείς του ιού αλλά θύματα του Καπιταλισμού και του Ιμπεριαλισμού όπως και η λαϊκή πλειοψηφία της χώρας μας. Κοινός είναι ο αντίπαλος, κοινός πρέπει να είναι κι ο αγώνας απέναντί τουςμε όπλο την αλληλεγγύη.


· Να ανοίξουν τα σύνορα Ελλάδας και ΕΕ για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

· Να καταργηθούν άμεσα όλα τα κέντρα κράτησης και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

· Άμεση και ασφαλής μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα, με εξασφάλιση στέγης, ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης, δωρεάν ελεύθερης πρόσβασης σε υγεία και παιδεία.

· Δυνατότητα και διευκόλυνση με τα αντίστοιχα ταξιδιωτικά έγγραφα, να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες που επιθυμούν.

· Καμιά εμπλοκή της Ελλάδας στους Ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επιχειρήσεις. Κανένας Έλληνας φαντάρος έξω από τα σύνορα της Ελλάδας

· Ακύρωση των συμφωνιών (Δουβλίνο II, συμφωνία Ελλάδας- Τουρκίας) που κρατούν εγκλωβισμένους τους πρόσφυγες και μετανάστες.


ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΕΝΙΘ)

Comentários


bottom of page