top of page

ΕΝΙΘ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Αρ. Πρωτ. 72

Θεσσαλονίκη 17/05/21


Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, που προκλητικά προπαγανδίζουν τα κυβερνητικά στελέχη, ότι πρόκειται για εκσυγχρονισμό προς όφελος των εργαζομένων, έρχεται να προωθήσει ακόμα περισσότερο το χτύπημα στο σταθερό ωράριο, την Κυριακάτικη αργία, την συνδικαλιστική δράση.


Οι “ανατροπές του αιώνα” που εισηγούνται με τον νομοσχέδιο περιλαμβάνουν την ουσιαστική κατάργηση του 8ώρου, με την δήθεν εθελοντική επιλογή του εργαζόμενου για 10ωρη εργασία. Παρουσιάζουν ως θετικό το γεγονός ότι ένας εργαζόμενος θα αναγκάζεται να δουλεύει συνεχόμενα 10ωρα όταν υπάρχει αυξημένη δουλειά προς όφελος της επιχείρησης, χωρίς αμοιβή των υπερωριών και θα «ανταμείβεται» με ρεπό ή άδεια σε διάστημα 6μήνου όταν κρίνει ο εργοδότης ότι μπορεί να λείψει. Έτσι αντί για προσλήψεις , αυξάνουν την εντατικοποίηση και διευκολύνουν τους εργοδότες να απολύουν όσους «περισσεύουν». Μείωση των αποδοχών με απλήρωτη δουλειά, ανεργία, ανασφάλεια με αντικατάσταση των συλλογικών συμβάσεων από ατομικές συμβάσεις υποταγής.


Φθηνές θέσεις εργασίας, χωρίς προστασία μισθού και δικαιωμάτων, διαφορετικά ανεργία. Αυτά είναι μεταξύ άλλων, όσα ευαγγελίζεται ο νόμος - έκτρωμα.


Είναι τουλάχιστον υποκριτικό να επαίρονται ότι διευκολύνουν τους νέους όταν η υποχρεωτικότητα του 40ωρου με ρεπό και η δυνατότητα αντικατάστασης αργιών με άλλες ημέρες εντός της εβδομάδας, δεν μπορούν να συνδυαστούν με το οικογενειακό πρόγραμμα πενθήμερου, 6ωρου σχολείου. Αντίθετα ανεβάζουν το κόστος της οικογένειας (για την επίβλεψη των παιδιών) και μειώνουν το χρόνο που βρίσκονται μαζί.


Επιπλέον, με την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας για ακόμα περισσότερους κλάδους δείχνουν πόσο πολύ νοιάζονται για τον ελεύθερο χρόνο των γονιών για να βλέπουν τα παιδιά τους!


Στο χώρο της υγείας αυτές οι ανατροπές στα πλαίσια εφαρμογής οδηγιών της ΕΕ είναι γνωστές εδώ και χρόνια. Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας στα ωράρια των γιατρών, με την θεσμοθέτηση 12ωρης βάρδιας, έχει περάσει με νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με την στήριξη ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.


Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ακόμα και την επόμενη μέρα της υπερωρίας αν πάρεις αντισταθμιστικό ρεπό, ο ανθρώπινος οργανισμός δεν αναπληρώνει την ενέργεια που απώλεσε στην υπερωρία. Πόσο μάλλον που το νομοσχέδιο – τερατούργημα προβλέπει αντισταθμιστικά ρεπό μετά από πολλούς μήνες, τότε η εξόντωση του εργαζόμενου είναι βέβαιη. Γνωρίζουμε επίσης πολύ καλά ότι η ανθρώπινη υγεία εξαρτάται από τις ώρες δουλειάς, τους ρυθμούς, την ασφάλεια, από τον ελεύθερο χρόνο, τη χαλάρωση και τη διασκέδαση, από τις συνθήκες διαβίωσης. Η αυξημένη κούραση, οι δυσμενείς συνθήκες δουλειάς, η υπερεξάντληση, το άγχος, η ανεργία, η φτώχεια και οι άσχημες συνθήκες διαβίωσης είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι αποτελούν παράγοντες που επιφέρουν επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων, είτε σωματική είτε ψυχική.


Με σκοπό να περάσει η βάρβαρη ταξική επίθεση χωρίς αντιδράσεις από τους εργαζόμενους προχωρούν στο χτύπημα της οργάνωσης των εργαζομένων και της ίδιας της απεργίας. Θέλουν η απεργία να καταντήσει εθιμοτυπικό γεγονός χωρίς μαζική συμμετοχή των εργαζόμενων για αυτό θέτουν ως όρο να εξασφαλίζεται το 1/3 της δουλειάς σε ημέρα απεργίας σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, καθορίζοντας «προσωπικό παροχής υπηρεσιών» για να μπορεί η επιχείρηση να λειτουργεί σχεδόν απρόσκοπτα. Η εμπειρία από τον χώρο της υγείας, όπου ήδη με το προηγούμενο καθεστώς του προσωπικού ασφαλείας, ήταν αδύνατο για πολλούς εργαζόμενους να απεργήσουν λόγω των τεράστιων ελλείψεων προσωπικού, δείχνει τον σκοπό τους. Παράλληλα μπαίνουν νέα εμπόδια στη δυνατότητα λήψης απόφασης για Απεργία, με την υποχρεωτική ηλεκτρονική ψηφοφορία για την κήρυξη απεργίας λες και πρόκειται για γκάλοπ και όχι για συνέλευση εργαζομένων με ανταλλαγή απόψεων και ελεύθερο ζωντανό διάλογο. Θεσπίζονται νέες «αφορμές» για να διώκονται συνδικαλιστές και Σωματεία.


Να μην επιτρέψουμε να κατατεθεί αυτό το άθλιο νομοσχέδιο που χτυπάει τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους, που τους αφήνει απροστάτευτους απέναντι στις απαιτήσεις των εργοδοτών. Που απαξιώνει την υγεία, την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια. Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι των κυβερνήσεων ΝΔ- ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ , που έχουν τεράστιες ευθύνες για την κλιμάκωση της επίθεσης απέναντι στα εργασιακά δικαιώματα για «εναρμόνιση» με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες.


Οι νοσοκομειακοί γιατροί θα εντείνουμε τον αγώνα μας για προάσπιση της ανθρώπινης ζωής, της υγείας και της αξιοπρέπειας και για τα εργασιακά μας δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, με τη συμμετοχή μας στις κινητοποιήσεις για να αποσυρθεί και να μην εφαρμοστεί ο νόμος τερατούργημα. Θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας μαζί με τους εργαζόμενους και τα σωματεία που δώσανε την πρώτη απάντηση με τη μαζική συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις της Πρωτομαγιάς.


Συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο την Τρίτη 18/5 στις 19:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου και προετοιμαζόμαστε για παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα μαζί με τα άλλα σωματεία εργαζομένων.

Commentaires


bottom of page