top of page

ΕΝΙΖ: ΟΛΟΙ & ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 1/2/02 12.30

Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Ζακύνθου (ΕΝΙΖ)


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ζάκυνθος 1 /02/2022


Κάλεσμα στη κοινωνία

Πάνε δύο χρόνια τώρα με πανδημία Covid19 που η κυβέρνηση συνεχίζει τον πόλεμο στην υγεία, την εκπαίδευση και την εργασία.


Το ΕΣΥ και το Νοσοκομείο Ζακύνθου συνεχίζει να υπερασπίζεται ζωές αποδεκατισμένο, με κατάκοπους και φτωχοποιημένους γιατρούς, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό, που αδυνατεί πια να πάρει άδειες ή ρεπό και τους μισούς μη γιατρούς εργαζόμενους έτοιμους να απολυθούν ή να ανανεώσουν για ελάχιστο πάλι χρόνο συμβάσεις εξαθλίωσης και ομηρίας. Συγκρίνοντας με ένα χρόνο πίσω, έχουμε στο σύστημα περί τους 10000 λιγότερους υγειονομικούς, 5000-6000 σε αναστολή εργασίας, 2000 συνταξιοδοτήσεις, και περί τους 2000 σε καραντίνα κάθε εβδομάδα. Αυτό που μας «κρατάει» είναι η αγωνία μας για τη ζωή και την υγεία των ασθενών μας αλλά των ίδιων των οικογενειών μας.


Δεν πάει άλλο! Βλέπουμε μπροστά στα μάτια μας να διαλύεται το εθνικό σύστημα υγείας που το χτίσαμε και μας στήριξε, οι εργαζόμενοί του να απομακρύνονται απελπισμένοι , οι υπηρεσίες του να υποβαθμίζονται δραματικά ( τόσο τα νοσοκομεία όσο και τα κέντρα υγείας) και μαζί να μπαίνουν στον αυτόματο όλοι οι μη covid ασθενείς έρμαια την αγορά της Ιδιωτικής υγείας. Και όλα αυτά σε συνθήκες της σοβαρότερης υγειονομικής κρίσης εδώ και 100 χρόνια , όπου θα έπρεπε να ενισχύεται κάθε υγειονομική δομή και να θεωρείται η υγεία και η ζωή αγαθό που δωρεάν θα προστατεύονταν απέναντι σε κάθε απειλή.


Δεν πάει άλλο ! Στα σχολεία τα παιδιά μας στοιβάζονται σε αίθουσες κακά αεριζόμενες, χωρίς επαρκή καθαρισμό των χώρων και του αερολύματος μέσα στις τάξεις, χωρίς κανένα επί της ουσίας πρωτόκολλο για την προάσπιση της υγείας τους και της υγείας των δασκάλων τους. Παράλληλα στα μαζικά μέσα μεταφοράς και τους χώρους εργασίας άνθρωποι στοιβάζονται σαν σαρδέλες ενώ το μόνο που αφορά πραγματικά την κυβέρνηση είναι να γίνει στον τουρισμό και φέτος ότι έγινε πέρυσι και πολύ περισσότερο μάλιστα ( σαν να μην είχαμε πανδημία), με εμβολιασμένους αλλά όχι ελεγμένους τουρίστες να «αλωνίζουν» με τις «γουρούνες» το Νησί όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Δηλαδή “business as usual”.


Μέχρι πότε θα ανεχόμαστε μία σκληρή ταξική πολιτική, που σκορπάει τα λεφτά των εργαζομένων σε πολεμικές δαπάνες και εναέριες φιέστες (σαν να είμαστε σε πόλεμο με τους γείτονες, μόνο που τα ίδια λένε και σε εκείνους), την ώρα που οι άνθρωποι πεινάνε, αρρωσταίνουν , νοσούν χρόνια από τον ιό ή πεθαίνουν.


Σας καλούμε όλους και όλες να βγούμε στον δρόμο. Να διεκδικήσουμε ξανά, όλοι μαζί, την υγεία του λαού και την αξιοπρέπεια του λαού μας.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΟΣΟΥΣ

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 22/1/2022 ΣΤΙΣ 12.00 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ


ΒΓΗΚΑΝ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΦΩΝΑΖΟΝΤΑΣ «ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ»

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ – ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ -

ΖΗΤΑΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΣΑΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ ΟΧΙ ΣΑΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ

ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΣΑΝ ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΟΥΣ


ΕΠΙΣΗΣ

ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ στη στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ την ΤΡΙΤΗ 1/2/02 12.30

στην πύλη του νοσοκομείου Ζακύνθου μαζί και με άλλα σωματεία και εργαζόμενους από το χώρο των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και από το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμος, Περιφέρεια) και το Ε.Κ Ζακύνθου

για τον ίδιο λόγο οργανώνεται στην Αθήνα στο Υπουργείο Υγείας στις 12.30 συλλαλητήριο


ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ :

  • Μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία, στα Κ.Υ και στο ΕΚΑΒ με κατεπείγουσες διαδικασίες και μόνο με έλεγχο των τυπικών προσόντων. Ειδικά για το Νοσοκομείο Ζακύνθου άμεση προκήρυξη των 30 κενών οργανικών θέσεων γιατρών με προτεραιότητα στις μάχιμες ειδικότητες παράλληλα με τη μονιμοποίηση και των 120 εργαζομένων με συμβάσεις που η θητεία τους λήγει άμεσα .

  • Άμεση κατάργηση της Ιατροκτόνου Διάταξης «Χουλιαράκη», που αποτελεί ενεργοποίηση παλιότερου νόμου , και που φορτώνει στον εργαζόμενο γιατρό τις Αστικές ευθύνες και όχι στον Εργοδότη - Νοσοκομείο στον οποίο ανήκαν μέχρι σήμερα.

  • Αναβάθμιση των μισθών των γιατρών τουλάχιστον στα επίπεδα του 2012 όπως ενέκρινε το ΣΤΕ το 2018 και ειδικά οικονομικά και επιστημονικά κίνητρα για την περιφέρεια όπως η Ζάκυνθος.

  • Απαιτούμε σεβασμό και αναγνώριση του ρόλου , της εργασίας και της αξιοπρέπειας των κατά τα άλλα «ηρώων με τα άσπρα» από την κάθε λογής διοικητική ή κυβερνητική εξουσία Αναγνωρίζουμε το διάλογο σαν εργαλείο επικοινωνίας αλλά δεν θα κάνουμε σε τίποτα πίσω από τις αρχές τις αξίες και τα εργασιακά μας δικαιώματα.

  • Μονιμοποίηση όλου του επικουρικού υγειονομικού προσωπικού και των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

  • Προκειμένου για την καλύτερη αντιμετώπιση της πανδημίας, ζητάμε άμεση ένταξη του συνόλου του ιδιωτικού τομέα στον κρατικό σχεδιασμό. Επίσης ενίσχυση της πρωτοβάθμιας Υγείας με ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό , ένταξη στα δρομολόγια του ΚΤΕΛ της σύνδεσης των χωριών του νησιού μας με το νοσοκομείο, ιχνηλάτηση όλων των πολιτών (εμβολιασμένων και μη ), ενημέρωση και εξετάσεις μετά τη νόσηση από τον Κορωναιό και δωρεάν τεστ σε όλους τους πολίτες και αξιόπιστα test στους επερχόμενους τουρίστες πριν την είσοδο τους στη χώρα και το νησί μας.

  • Επιτέλους ένταξη όλων των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ Ο ΕΜΠΑΙΓΜΌΣ. Οι 30 θάνατοι ( πανελλαδικά) των υγειονομικών συναδέλφων μας μέχρι τώρα , που ελπίζουμε να σταματήσουν εδώ, να αναγνωριστούν σαν επαγγελματικά ατυχήματα.

Δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε για την επιβίωση του νοσοκομείου Ζακύνθου και του ΕΣΥ παρά τους σχεδιασμούς για μερική ιδιωτικοποίηση και των δύο, και για το ξεπέρασμα της υγειονομικής κρίσης με τις λιγότερες δυνατές ανθρώπινες απώλειες και τη μέγιστη θωράκισή του ΕΣΥ μετά την πανδημία, με εργαζόμενους όρθιους, ασφαλείς εργασιακά και αξιοπρεπώς αμειβόμενους, πάντα σε συνεργασία τόσο με το σύλλογο εργαζομένων του ΓΝΖ αλλά και σε συνεννόηση με το Εργατικό Κέντρο και άλλα πρωτοβάθμια σωματεία όπως το των εκπαιδευτικών , της τοπικής αυτοδιοίκησης κ.α.Comments


bottom of page