top of page

ΕΝΙΖ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΕΙΣΟΔΟ ΙΔΙΩΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ (ΕΝΙΖ)

ΖΑΚΥΝΘΟΣ 16/1/2023


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ


Απαράδεκτος έως και ύποπτος ο ζήλος που επέδειξε το Νοσοκομείο Ζακύνθου να εφαρμόσει «πρώιμα» και «πρωτοποριακά» το νέο νόμο για παράδοση των υποδομών του Δημόσιου νοσοκομείου στον ιδιωτικό τομέα, όταν κρίσιμες και μάχιμες κλινικές όπως η καρδιολογική, παθολογική, παιδιατρική, ακτινολογικό παραμένουν με μόνο (1) έναν η δύο μόνιμους γιατρούς στους 4, 5 ή και 6 που προβλέπονται από τον οργανισμό, με κάποιους από τους μόλις 34 μονίμους γιατρούς να έχουν πρόσφατα συνταξιοδοτηθεί ή να βρίσκονται ήδη σε κάποια παράταση ως προς τη συνταξιοδότησή τους. Βιαστική λοιπόν η διοίκηση του νοσοκομείου μας, «βασιλικότερη του βασιλέως» θα έλεγε κανείς , που σε απάντηση της απουσίας μόνιμων γιατρών φέρνει ιδιώτες γιατρούς να μπαλώσει τα κενά , μόνο που αυτή τη φορά δεν πρόκειται για πραγματικά κενά ούτε και βρισκόμαστε εν τω μέσω πανδημίας. Συγκεκριμένα πρόκειται για την μαιευτική - γυναικολογική κλινική που ακριβώς λόγω της «ανάγκης» να ικανοποιηθούν «συνεργαζόμενα» ιδιωτικά γυναικολογικά ιατρεία , εφευρέθηκε ανεξήγητη για τις μέρες μας ανάγκη αντιμετώπισης του «κορωναιού» και προσελήφθησαν δύο μάλιστα - προς το παρόν- ιδιώτες γυναικολόγοι για να «ενισχύσουν» το νοσοκομείο μας απέναντι στην.. «πανδημία»! Όμως από πουθενά δεν προκύπτει ούτε και με κάποιο έγγραφο της υπεύθυνης μόνιμης γυναικολόγου του τμήματος τεκμηριώνεται , ότι υπάρχει άμεση ανάγκη επιπλέον γιατρού. Ειδικότερα μετα τον πρόσφατο ορισμό της συγκεκριμένης σαν υπεύθυνης της λειτουργίας του τμήματος. Σήμερα στο τμήμα υπηρετούν (1) ένας μόνιμος και (2) δύο επικουρικοί ειδικευμένοι γιατροί ενώ έχει δρομολογηθεί ο διορισμός δευτέρου μονίμου και ενός ακόμα επικουρικού γυναικολόγου. Τρείς γιατροί δηλαδή και δύο ακόμα τους επόμενους 1-2 μήνες , σύνολο 5 πέντε γιατροί.


Όπως όμως έχουμε ήδη καταγγείλει και σαν ΟΕΝΓΕ στο πρόσφατο παρελθόν , η εμπλοκή γιατρών του ιδιωτικού τομέα μέσα στο δημόσιο νοσοκομείο, δεν αποτελεί μόνο επίσημη αποδοχή της εμπορευματοποιήσης της υγείας, αλλά δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα δυσλειτουργίας στις κλινικές και τα χειρουργεία αφού μπαίνει σε αμφισβήτηση το ζήτημα της ιατρικής ευθύνης και ποιος τη διαχειρίζεται διοικητικά, της Αστικής ευθύνης των ιδιωτών, παραμένει ζητούμενο η συνεργασία μεταξύ των ιδιωτών και των δημόσιων γιατρών και κάτω από ποια διεύθυνση , το θέμα των αρμοδιοτήτων , των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων των ιδιωτών γιατρών που παράλληλα θα συντηρούν και ιδιωτικό ιατρείο και τέλος το ζήτημα της συλλογικής έκφρασης και διεκδίκησης των γιατρών μεσα από συλλογικά όργανα , με γιατρούς πραγματικά διαφορετικών ταχυτήτων ώστε να αποφεύγεται το φαινόμενο του « Πύργου της Βαβέλ» με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια και τη ζωή των ασθενών.


Αν τα παραπάνω μοιάζουν κινδυνολογία ή «σενάρια επιστημονικής φαντασίας» οι τελευταίες εξελίξεις στο μαιευτικό τμήμα επιβεβαιώνουν το αντίθετο . Καταγγέλλουμε παρέμβαση που έγινε σήμερα για να αλλάξει το πρόγραμμα του χειρουργείου που ήταν υπογεγραμμένο από την υπεύθυνη του τμήματος για συγκεκριμένη ασθενή. Ερωτηματικά εγείρει η παρουσία στο χώρο του χειρουργείου ιδιώτη γιατρού που ήρθε αυθημερόν για να χειρουργήσει ανατρέποντας το πρόγραμμα χωρίς να δώσει λογαριασμό σε κανέναν αρμόδιο (διευθυντή χειρουργικού τομέα, διευθύντρια ιατρικής υπηρεσίας, Πρόεδρο της επιτροπής χειρουργείου) , χωρίς να το έχει ζητήσει ( για επιστημονικούς λόγους) η υπεύθυνη του τμήματος και με μόνη «πιστοποίηση» του την έγκριση για να το κάνει έτσι από το βουλευτή Ζακύνθου. Ο τελευταίος μάλιστα δεν παρέλειψε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με γιατρούς μέσα στην χειρουργική αίθουσα απαιτώντας «διακριτικά !» να αλλάξει η σύνθεση της χειρουργικής ομάδας ως προς το ποιος θα είναι ο πρώτος και δεύτερος χειρουργός, ζητώντας διευκρινήσεις για το γιατί προΐσταται του χειρουργείου η υπεύθυνη του τμήματος μόνιμη γυναικολόγος και παρεμβαίνοντας έτσι ώστε να χειρουργήσει και ο άρτι εισερχόμενος ιδιώτης γιατρός που είχε μόλις προσληφθεί , για χάριν … «του κορωναιού»!


Στην ερώτηση μάλιστα της υπευθύνου της γυναικολογικής προς τον διοικητή του νοσοκομείου για το ποιος εν τέλει θα έχει στο εξής την ευθύνη των ιατρικών πράξεων επί των ασθενών , εισέπραξε ότι για αυτή της την συμπεριφορά θα περάσει πειθαρχικό.


Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι :

  • δεν θα επιτρέψουμε το νοσοκομείο Ζακύνθου να γίνει «μαγαζάκι» κανενός , με εξευτελισμό και υποτίμηση των θεσμών και των νόμιμων ρόλων των υπεύθυνων δημόσιων γιατρών , που δυστυχώς μας έμελλε σαν «τελευταίοι των Μοικανών» να «φυλάμε Θερμοπύλες», προστατεύοντας την αξιοπρέπεια μας αλλά και τη ζωή και την ασφάλεια των ασθενών μας. Η προσπάθεια της Διοίκησης, που βέβαια έχει πίσω της το σχέδιο της κυβέρνησης για ξεπούλημα των δημόσιων νοσοκομείων, να περάσει πρώιμα και από την πίσω πόρτα ( με όψιμες κορωνοσυμβάσεις) την επιλεκτική μάλιστα είσοδο των ιδιωτών στα δημόσια νοσοκομεία σε βάρος των ήδη βάριά τραυματισμένων υποδομών και εξαντλημένων από την υπερεργασία εργαζομένων που κατά 50% είναι συμβασιούχοι όμηροι των πολιτικών παραγόντων, ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΟΡΑΤΗ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ.

  • Οποιαδήποτε σκέψη για πειθαρχικές διώξεις και απειλές απέναντι «στους ήρωες με τα άσπρα» που υπερασπίζουν την δημόσια υγεία και μέσα από την υπεράσπιση της εργασιακή τους αξιοπρέπειας , θα μας βρει σύσσωμους απέναντι τους . Πριν και μετά τις εκλογές τους!


Απαιτούμε :

  • Άμεση προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων μονίμων αλλά και διαρκή προκήρυξη 1-2 θέσεων επικουρικών γιατρών για κάθε κλινική που είναι υποστελεχωμένη, με σοβαρά οικονομικά και επιστημονικά κίνητρα προκειμένου να ενδιαφερθούν γιατροί να τις καλύψουν.

  • Απόλυτο σεβασμό στον ρόλο του διευθυντή ή υπευθύνου τμήματος ο οποίος έχει την αρχική αλλά και την τελική ευθύνη όλων των ιατρικών και νοσηλευτικών πράξεων για όλους τους ασθενείς του τμήματός του. Να σταματήσουν επιτέλους όλες οι έξωθεν παρεμβάσεις του τοπικού βουλευτή στο ιατρικό και νοσηλευτικό έργο.

Comments


bottom of page