Συνάδελφοι,
Με αφορμή την απόφαση του Αρείου Πάγου και σε συνέχεια του σημειώματος του νομικού συμβούλου της Ομοσπονδίας με ημερομηνία 06/05, επανερχόμαστε στο ζήτημα των δικαστικών διεκδικήσεων για την αποκατάσταση του ιατρικού μισθολογίου.
1. Η απόφαση του Άρειου Πάγου που έκρινε ότι οι περικοπές που επιβλήθηκαν στους μισθούς των νοσοκομειακών γιατρών με το Ν.4093/12 είναι αντισυνταγματικές, αφορά ειδικευόμενους και επικουρικούς γιατρούς.
2. Είχε προηγηθεί η 431/2018 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορά τους μόνιμους γιατρούς (γιατρούς κλάδου ΕΣΥ) και η οποία επίσης έκρινε ότι οι σχετικές με το ιατρικό μισθολόγιο διατάξεις του Ν.4093/2012 είναι αντισυνταγματικές. Η απόφαση του ΣτΕ ήταν αποτέλεσμα της πιλοτικής δίκης μετά από προσφυγή της τότε (2015) διοίκησης της ΟΕΝΓΕ.
3. Με πρωτοβουλία της ΟΕΝΓΕ το 2018 ασκήθηκε τριτανακοπή («έφεση») κατά της απόφασης του ΣτΕ, στην οποία συμμετείχαν συνολικά 8.500 νοσοκομειακοί γιατροί, διεκδικώντας να πάρουν τα αναδρομικά όλοι οι συνάδελφοι και όχι μόνο όσοι είχαν προσφύγει δικαστικά. Το αίτημά μας απορρίφθηκε, ωστόσο κάτω από την πίεση που ασκήθηκε, η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατέβαλε μέρος των οφειλόμενων αναδρομικών σε όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς ανεξάρτητα από το αν είχαν προσφύγει δικαστικά ή όχι.
4. Ταυτόχρονα είχαμε συστήσει στις Ενώσεις – μέλη μας να ενημερώσουν τα μέλη τους για τη δυνατότητα δικαστικής διεκδίκησης των αναδρομικών με ατομικές προσφυγές. Είχαμε στείλει και σχετικό σχέδιο αίτησης διακοπής της παραγραφής με οδηγίες στις Ενώσεις για να συμπληρωθεί από όλους τους συναδέλφους.
5. Σε ότι αφορά το σκέλος της απόφασης του ΣτΕ που όριζε ότι το ιατρικό μισθολόγιο πρέπει να επανέλθει στα επίπεδα πριν από τις περικοπές του 2012, η ΟΕΝΓΕ προσέφυγε στο συμβούλιο συμμόρφωσης του ΣτΕ με αίτημα να εφαρμοστεί η απόφαση η οποία ήταν δεσμευτική για την πολιτεία. Το Συμβούλιο Συμμόρφωσης του ΣτΕ, του οποίου πρόεδρος ήταν η νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απέρριψε το αίτημά μας. Επικαλέστηκε το Ν.4472/2017 του ΣΥΡΙΖΑ που προέβλεπε νέο ιατρικό μισθολόγιο το οποίο επίσης όπως είχαμε καταγγείλει και αναδείξει, είχε σαν αποτέλεσμα νέες μειώσεις στους μισθούς των νοσοκομειακών γιατρών. Μάλιστα είχαμε προχωρήσει στη 1 Νοεμβρίου 2017 σε απεργιακή κινητοποίηση εναντίον του νέου ιατρικού μισθολογίου που έφερε νέο τσεκούρι στο εισόδημά μας.
6. Οι όποιες αξιώσεις για την καταβολή των αναδρομικών διαφορών που αφορούν το ιατρικό μισθολόγιο του 2012, εκτός αν κάποιος έχει προσφύγει ατομικά και εκκρεμεί αγωγή, έχουν παραγραφεί.
7. Σε ότι αφορά το Ν.4472/2017 είχαμε ενημερώσει τις Ενώσεις μας, μετά από σχετικά ερωτήματα, ότι υπάρχει δυνατότητα δικαστικής διεκδίκησης. Παράλληλα είχαμε στείλει στις Ενώσεις σχέδιο αίτημα μη παραγραφής των αξιώσεων για να συμπληρωθεί από όλους τους συναδέλφους. Κάποιες Ενώσεις αλλά και μεμονωμένοι συνάδελφοι πήραν την πρωτοβουλία να ασκήσουν αγωγή. Η υπόθεση αναφορικά με την αντισυνταγματικότητα του Ν.4472/2017 συζητήθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ τον Ιανουάριο του 2021 και εκκρεμεί η έκδοση της απόφασης. Αν κριθεί ότι οι διατάξεις του νόμου του 2017 που αφορούν το ιατρικό μισθολόγιο είναι αντισυνταγματικές, τότε όσοι έχουν ασκήσει αγωγή θα δικαιωθούν.
8. Με ευθύνη των Ενώσεων να ενημερωθούν όλοι οι συνάδελφοι για τα παραπάνω ζητήματα και ταυτόχρονα για τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν, να ασκήσουν αγωγές.
9. Σε κάθε περίπτωση με ευθύνη των Ενώσεων να συμπληρωθεί από όλους τους συναδέλφους η αίτηση για τη μη παραγραφή των αξιώσεων που αφορούν το νόμο του 2017 και να κατατεθούν με αρ. πρωτοκόλλου στις διοικήσεις των νοσοκομείων.
Επισημαίνουμε ότι αν με κυβερνητική απόφαση δοθεί μέρος των αναδρομικών, τότε δικηγορικά γραφεία θα διεκδικήσουν ποσοστό από συναδέλφους που θα έχουν προσφύγει έστω και αν δεν έχει γίνει εκδίκαση και οι αγωγές εκκρεμούν.
Kommentare