top of page

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

Αθήνα 3 Οκτωβρίου 2022

Α.Π:12511


Στις 30/09/22 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Ε.Γ της ΟΕΝΓΕ με τον Υπ. Υγείας κ. Θ. Πλεύρη. Από την πλευρά της ΟΕΝΓΕ τέθηκαν τα εξής ζητήματα:

  1. Ιατρικό μισθολόγιο:

Επισημάνθηκε ότι υπάρχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις (ΣτΕ 2018 και Άρειος Πάγος 2022) που έχουν κρίνει αντισυνταγματικές τις μειώσεις στους μισθούς των νοσοκομειακών γιατρών από το 2012 και έπειτα. Η κυβέρνηση της ΝΔ όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ αρνούνται να τις εφαρμόσουν, μας κοροϊδεύουν. Επί της ουσίας, δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή ιατρικό μισθολόγιο και η πολιτεία παρανομεί μη εφαρμόζοντας τις δικαστικές αποφάσεις. Έγινε επίσης σαφές από την πλευρά μας ότι η εξαγγελία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ περί μεσοσταθμικής άυξησης 10% στους μισθούς μας αποτελεί κοροϊδία, και δεν αναπληρώνει τις τεράστιες απώλειες σε μισθό και επιδόματα που έχουμε υποστεί τα τελευταία χρόνια. Σε συνδιασμό με την έκρηξη της ακρίβειας σε βασικά είδη, στα καύσιμα, στο ρεύμα και την εκτίναξη του πληθωρισμού, είναι σταγόνα στον Ωκεανό. Επισημάνθηκε επίσης ότι η ΟΕΝΓΕ έχει επεξεργαστεί συγκεκριμένο σχέδιο κλαδικής συμφωνίας που απαντά συνολικά, τόσο στα ζητήματα του εισοδήματος όσο και των υπόλοιπων διεκδικήσεων του κλάδου μας.

Ο Υπουργός Υγείας απάντησε ότι για το 2023 το μόνο που θα ισχύσει είναι οι μεσοσταθμικές αυξήσεις 10% σε σχέση με τις υπάρχουσες απολαβές που αναλύονται ως:

  • Αύξηση βασικού μισθού 5%

  • Αύξηση επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης 120 ευρώ

  • Αύξηση επιδόματος θέσης ευθύνης 30 ευρώ

  • Μη συγχώνευση επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης με τυχόν προσωπική διαφορά

Δεσμεύτηκε να μας στείλει και αναλυτικά το εύρος διακύμανσης αποδοχών ανά βαθμό.

Είναι σαφές ότι αν δεν υπήρχαν οι κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών και οι πιέσεις που ασκήθηκαν από τους αγώνες που δώσαμε και δίνουμε δε θα είχαμε λάβει ούτε μέρος των αναδρομικών επί ΣΥΡΙΖΑ, ούτε τις εξαγγελίες για τα ψίχουλα του 10% από την κυβέρνηση της ΝΔ.

  1. Τέθηκε το ζήτημα της πρόσθετης αποζημίωσης των 250 ευρώ για τις επιπλέον εφημερίες για Αναισθησιολόγους και υπηρετούντες στα τμήματα covid (άρθρο 90,) που βάσει νόμου πρέπει να καταβάλλεται μαζί με τις τακτικές εφημερίες και μέχρι τώρα δεν έχει δοθεί καθόλου. Επισημάνθηκε επίσης η απαράδεκτη καθυστέρηση στην αποπληρωμή των τακτικών εφημεριών και σε πολλές περιπτώσεις το πρωτοφανές, οι συνάδελφοι να μην λαμβάνουν ούτε καν τις τακτικές τους εφημερίες στην ώρα τους αλλά ποσά έναντι. Τέθηκε επίσης το ζήτημα που προέκυψε στο ΨΝΘ όπου περικόπηκε το επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης σε δύο επικουρικούς γιατρούς γιατί δεν επαρκούσαν τα χρήματα για να καταβληθεί συνολικά η μισθοδοσία. Τονίστηκε επίσης ότι στο ΦΕΚ που αφορά τις ανωτέρω πρόσθετες αποζημιώσεις απαιτείται νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να μη αποκλειστούν οι επικουρικοί γιατροί οι οποίοι δεν είναι ιατροί κλάδου ΕΣΥ με βάση το νόμο (το ΦΕΚ αναφέρεται μόνο σε ιατρούς κλάδου ΕΣΥ). Ξεκαθαρίσαμε ότι δεν πρόκειται να εφημερεύουμε απλήρωτοι από εδώ και στο εξής αν δεν καταβληθούν όλες οι οφειλόμενες εφημερίες τακτικές και πρόσθετες, που οι μεν τακτικές καταβάλλονται με απαράδεκτη καθυστέρηση τον τελευταίο χρόνο και οι δε πρόσθετες έχουν να πληρωθούν εδώ και 14 μήνες. Καταγγείλαμε την αυθαίρετη μετατροπή με εντολή διοικητών τακτικών εφημεριών σε μικτές ή ετοιμότητας όπως πχ συμβαίνει στη Λέρο. Επισημάνθηκε επίσης το γεγονός ότι απαιτείται νομοθετική ρύθμιση προκειμένου τα ποσά από τα κονδύλια τακτικών εφημεριών που λόγω υποστελέχωσης, μικρού αριθμού γιατρών, πλεονάζουν, να μπορούν να διατίθενται από τα νοσοκομεία για την αποζημίωση των πρόσθετων εφημεριών όπως επίσης και η ανάγκη για αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών και αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες όταν εξαναγκάζονται οι γιατροί να τις κάνουν.

Από την πλευρά του Υπουργείου ειπώθηκε ότι έχει δρομολογηθεί η πληρωμή πρόσθετων εφημεριών μέχρι και τον Μάρτιο του 2022 και ότι θα καταβληθούν μέσα στον Οκτώβριο. Απαιτήσαμε να λυθεί άμεσα το αυτονόητο ζήτημα, να πληρώνονται δηλαδή έγκαιρα και χωρίς καμία καθυστέρηση τα δεδουλευμένα των γιατρών και επί του προκειμένου εφημερίες, τακτικές και πρόσθετες (και μετά τον 04/22). Για την αποζημίωση των πρόσθετων εφημεριών για τους μήνες Απρίλιο - Σεπτέμβριο του 2022 και από δω και πέρα, ζητήσαμε να κατατεθεί τροπολογία για να πληρωθεί το σύνολο των δεδουλευμένων πρόσθετων εφημεριών, επειδή ο νόμος ορίζει το μέγιστο αριθμό πρόσθετων εφημεριών σε συνάρτηση με τις τακτικές (όχι πάνω από 15%) με αποτέλεσμα στις περιπτώσεις που αυτό ξεπερνιέται να γίνονται οριζόντιες περικοπές δεδουλευμένων. Κάνουμε σαφές ότι αν δεν αποπληρωθούν άμεσα οι οφειλόμενες εφημερίες θα ξεκινήσουμε μαζικές επισχέσεις εργασίας. Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει, η κυβερνητική κοροϊδία κοντεύει πια ένα χρόνο τώρα.

  1. Σχετικά με το ζήτημα των επικουρικών γιατρών είπε ότι θα δοθεί παράταση σε όλους για όλο το 2023.

  2. Θα προχωρήσει το νομοσχέδιο που αφορά τη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας το οποίο δεν έχει κοινοποιηθεί στην ΟΕΝΓΕ, παρά το γεγονός του ότι έχει δοθεί σε άλλους φορείς (πχ. ΙΣΑ, ΠΙΣ). Η αναπληρώτρια Υπουργός κρύβει το νομοσχέδιο από την ΟΕΝΓΕ. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι συγκεκριμένοι φορείς αποτελούν προνομιακούς συνομιλητές του Υπουργείου και της κυβέρνησης, μιας και είναι σαφές ότι πρόκειται για νομοσχέδιο έκτρωμα που διαλύει ότι είχε απομείνει από τα δημόσια νοσοκομεία, τις εργασιακές σχέσεις και κάνει το δικαίωμα του λαού σε δωρεάν υπηρεσίες υγείας άπιαστο όνειρο. Είναι πραγματικός οδοστρωτήρας. Να μην τολμήσουν να το φέρουν.

  3. Απαιτήσαμε να προχωρήσει άμεσα η προκήρυξη των θέσεων που εκκρεμεί σε σχέση με τις ίδιες τις εξαγγελίες της κυβέρνησης (περίπου 350 θέσεις) όπως επίσης ζητήσαμε να προκηρυχθούν με κατεπείγουσες διαδικασίες όλες οι θέσεις Αναισθησιολόγων και να διοριστούν όλοι με απλό έλεγχο των τυπικών προσόντων. Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσουν άμεσα οι θέσεις των Αναισθησιολόγων ενώ για τις υπόλοιπες ειδικότητες εξετάζεται αν θα προηγηθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου της δευτεροβαθμιας ή όχι.

  4. Ζητήσαμε να προκηρύσσεται ταυτόχρονα το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων στα τμήματα και τις κλινικές. Προειδοποιήσαμε ότι κινδυνεύει η λειτουργία εξειδικευμένων τμημάτων και όχι μόνο, λόγω συνταξιοδοτήσεων, αποχωρήσεων κ.λπ. και απαιτήσαμε να προκηρυχθεί το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων (μεταμόσχευσης μυελού οστών Αγ. Σοφία, μεσογειακής αναιμίας στο Βενιζέλειο, παιδιατρική Κοζάνης κλπ).

  5. Ζητήσαμε για ακόμα μια φορά να καταργηθεί η εγκύκλιος Χουλιαράκη που ενεργοποιεί απαράδεκτες οικονομικές αξιώσεις από νοσοκομειακούς γιατρούς ακόμα και σε περιπτώσεις που δεν αφορούν δόλο ή βαριά αμέλεια (ζήτημα αστικής ευθύνης).

  6. Επιδόθηκαν όλα τα υπομνήματα των Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών πανελλαδικά που αφορούν και κατά τόπους προβλήματα.


Συνεχίζουμε μέχρι να υλοποιηθούν όλα μας τα αιτήματα. Ούτε βήμα πίσω.


Όλοι στην πανυγειονομική απεργία στις 20/10 και στην πανεργατική – Πανελλαδική απεργία στις 9/11.

Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει. Η κυβέρνηση και το υπουργείο έχουν διορία μέχρι και τις 9 Νοεμβρίου οπότε και θα προχωρήσουμε σε πολύμορφες κινητοποιήσεις διαρκείας (επισχέσεις, στάσεις εργασίας, συγκεντρώσεις) αν δεν ικανοποιηθούν τα βασικά μας αιτήματα.


Comments


bottom of page