Γιάννης Γαλανόπουλος: Η Επιστήμη μπορεί να μετριάσει τις συνέπειες της πανδημίας, αλλά η λογική του κέρδους είναι το εμπόδιο
Η αλματώδης ανάπτυξη της Επιστήμης και η πρόοδος της Τεχνολογίας μπορούν να προσφέρουν στον λαό και τους εργαζόμενους το δικαίωμα στη δημόσια υγεία, αλλά όταν κυριαρχεί η λογική του κόστους - οφέλους αυτές οι ανάγκες δεν μπορούν να ικανοποιηθούν. Αυτό επισημαίνει ο Γιάννης Γαλανόπουλος, χειρουργός ορθοπεδικός στο Θριάσιο Νοσοκομείο και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ, μιλώντας στο πόρταλ 902.gr.
Όπως προσθέτει, η ανθρωπότητα έχει περάσει και στο παρελθόν πανδημίες, αλλά σήμερα η πρόοδος της Ιατρικής Επιστήμης μπορεί να μειώσει τις συνέπειες, αρκεί στόχος του πολιτικού συστήματος να είναι η παροχή υπηρεσιών στον λαό και όχι τα κέρδη στο κεφάλαιο.
Ο Γ. Γαλανόπουλος, αναφερόμενος στα σχέδια της κυβέρνησης για τα κρεβάτια ΜΕΘ και τις προσλήψεις προσωπικού, επισημαίνει ότι είναι πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες που υπήρχαν και εκτός πανδημίας.
Σημειώνει πως η κυβερνητική απόφαση για περικοπή των χειρουργείων έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στην υγεία των μακροχρόνια ασθενών, πολλοί από τους οποίους θα αναγκαστούν να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα πληρώνοντας για τη θεραπεία τους.
Όσον αφορά τη λογική της διαλογής των ασθενών, επισήμανε ότι η κυβέρνηση το παρουσιάζει ως ένα δίλημμα με μία επιστημικοφάνεια, αλλά στην πραγματικότητα στερείται κάθε έννοια επιστήμης, είναι αμιγώς οικονομικό ζήτημα που κρύβει την έλλειψη χρηματοδότησης.
Καταγγέλλει την κυβέρνηση που αρνείται να ικανοποιήσει το αίτημα των υγειονομικών για την επίταξη του ιδιωτικού τομέα με κλίνες και προσωπικό στο δημόσιο σύστημα, με δέσμευση των υποδομών και ενδεχομένως του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που θα απασχολούνται με όρους του δημόσιου τομέα και καλεί σε συστράτευση τον λαό και τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία και άλλους κλάδους για τη διεκδίκηση ενός συστήματος Υγείας που θα καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες.