top of page

Ελπιδοφόρο αποτέλεσμα για τον αγώνα, για την υπεράσπιση της υγείας του λαού

Στις 10 Απρίλη ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 11ουΣυνεδρίου της ΟΕΝΓΕ, όπου εκφράστηκε η πολύ μεγάλη συμμετοχή των νοσοκομειακών γιατρών όλης της χώρας στις αρχαιρεσίες των Ενώσεών τους, φτάνοντας σχεδόν στους 10.000, με ιδιαίτερα ελπιδοφόρο μήνυμα την πολύ μεγάλη συμμετοχή ειδικευόμενων. Και σε αυτό το συνέδριο εκφράστηκε σημαντική άνοδος του ψηφοδελτίου της ΔΗΠΑΚ, όταν όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις είτε έμειναν σταθερές είτε έχασαν δυνάμεις.



Στα δύο τελευταία συνέδρια που η ΔΗΠΑΚ ηγείται της Ομοσπονδίας έχει σχεδόν διπλασιάσει τους αντιπροσώπους της (93 το 2022 από 51 το 216) και τις έδρες της στο Γενικό Συμβούλιο (11 το 2022 από 7 το 2016).


Αυτά που κυριαρχούν στη συζήτηση με τους νοσοκομειακούς γιατρούς είναι η πλέον των δύο ετών περίοδος της πανδημίας με τους σχεδόν 30.000 νεκρούς και τις σαρωτικές επιπτώσεις στο σύστημα Υγείας, η εγκληματική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης και των κομμάτων που ασπάζονται τις κατευθύνσεις της ΕΕ αλλά και οι αγώνες που αναπτύχθηκαν σε όλη την Ελλάδα την τριετία που μεσολάβησε από το προηγούμενο συνέδριο.


Καθοριστική η προσπάθεια να ανέβει ο βαθμός οργάνωσης στα δημόσια νοσοκομεία


Από Γενικές Συνελεύσεις σε δημόσια νοσοκομεία


Το αποτέλεσμα αυτό αντανακλά τη μεγάλη προσπάθεια και τον κόπο να συγκροτηθούν Ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών σε όλη τη χώρα, να ξαναζωντανέψουν Ενώσεις - σφραγίδα, να οργανωθούν αγώνες και κινητοποιήσεις για τα καυτά προβλήματα του κλάδου ειδικά στην περίοδο της πανδημίας. Αντανακλά το αυξημένο κύρος της ΟΕΝΓΕ με τη ΔΗΠΑΚ στο τιμόνι, κύρος που αποκαταστάθηκε μετά από παρατεταμένη απαξίωση και «αφωνία» της Ομοσπονδίας την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όταν η τότε ηγεσία είχε μετατρέψει την ΟΕΝΓΕ σε Γραφείο Τύπου του υπουργείου Υγείας.


Πρώτα και κύρια εκφράζει την πλατιά αποδοχή των θέσεών μας, την ευρεία απήχηση που αυτές έχουν, με επίκεντρο τη θέση ότι η πάλη για τα προβλήματα των νοσοκομειακών γιατρών και όλου του προσωπικού στον χώρο της Υγείας είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πάλη για την προστασία της υγείας όλου του λαού.


Η ΟΕΝΓΕ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να σπάσει η σιωπή που ήθελαν από κοινού ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να επικρατήσει στην αρχή της πανδημίας παρουσιάζοντάς την ως εθνικό ζήτημα που πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτη στην πολιτική της κυβέρνησης. Δεν το επιτρέψαμε. Οργανώσαμε την πρώτη κινητοποίηση στην Ευρώπη στις 7/4/2020, Παγκόσμια Μέρα της Υγείας, όταν επικρατούσε σιωπή, λέγοντας ότι τα καλυμμένα από τις μάσκες στόματα έχουν φωνή. Οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν σώπασαν, ανέδειξαν τα προβλήματα, προέβαλαν διεκδικήσεις, οργάνωσαν αγώνες όχι μόνο για τα κλαδικά ζητήματα αλλά και για μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού.


Τι αναδεικνύει το αποτέλεσμα των εκλογών;


Το εκλογικό αποτέλεσμα αναδεικνύει καταρχάς την καταδίκη της πολιτικής της κυβέρνησης στην πανδημία αλλά και της πολιτικής για το «νέο ΕΣΥ», την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση, εμπορευματοποίηση του συστήματος Υγείας, τη λειτουργία του ως επιχείρησης. Η άνοδος της ΔΗΠΑΚ εκφράζει τη συσσωρευμένη αγανάκτηση και οργή για την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, για την εντατικοποίηση, τη χειροτέρευση των όρων δουλειάς, τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της εκπαίδευσης των ειδικευόμενων. Ενα μεγάλο τμήμα των νοσοκομειακών γιατρών αναγνωρίζει στους κομμουνιστές και τους άλλους αγωνιστές που συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια της ΔΗΠΑΚ το πιο μαχητικό, ζωντανό και πρωτοπόρο κομμάτι που μπαίνει μπροστά στην οργάνωση των διεκδικήσεων και υπερασπίζεται μαχητικά τα δικαιώματά τους.


Αυτό σε συνθήκες όπου, ειδικά στην Αττική, επιβεβαιώθηκε ότι διατηρεί δυνάμεις το ψηφοδέλτιο της ΝΔ που εκφράζει κυρίως τις συμμαχίες της κυβέρνησης με εκείνο το τμήμα των νοσοκομειακών γιατρών που έχουν άμεσο όφελος από τη λειτουργία των νοσοκομείων ως επιχειρήσεων, διευθυντών και άλλων στελεχών που στήριξαν και στηρίζουν τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή και που όχι μόνο βάζουν πλάτη αλλά ενεργητικά προωθούν την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής στην Υγεία.


Εκφράζεται επίσης αποδοκιμασία στις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και στην πολιτική της εμπορευματοποίησης που στήριξαν ως κυβέρνηση και συνεχίζουν να στηρίζουν φανατικά έως και σήμερα. Η περαιτέρω αποδυνάμωση των δυνάμεων του ΜΕΤΩΠΟΥ, της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζει τις αρνητικές συνέπειες της πολιτικής του στο δημόσιο σύστημα Υγείας και την αντίθεση της πλειοψηφίας των νοσοκομειακών γιατρών στα DRG's, στη δημιουργία του επί της ουσίας ιδιωτικού Νοσοκομείου Σαντορίνης μέσω της ΑΕΜΥ, στη διεύρυνση της εργασιακής ομηρίας μέσω του θεσμού των επικουρικών γιατρών, στην ψήφιση του νόμου για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας στους γιατρούς που πάγωσε κάτω από τους αγώνες της Ομοσπονδίας μας. Εκφράζει την αποδοκιμασία σε ένα τμήμα των νοσοκομειακών γιατρών που είναι στη γραμμή της κυβερνητικής εναλλαγής. Περισσότεροι γιατροί μέσα από τους αγώνες τους συνειδητοποίησαν ότι δεν υπάρχουν σωτήρες, ότι με την οργάνωση στις Ενώσεις και στην Ομοσπονδία, στην κοινή δράση με τα σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα έχουν καθυστερήσει αντιλαϊκά μέτρα, έχουν αποσπάσει ορισμένες κατακτήσεις.


Η υπεράσπιση της αγωνιστικής πορείας της ΟΕΝΓΕ και η ενίσχυση του ψηφοδελτίου της ΔΗΠΑΚ εκφράζουν την ενίσχυση της αντίληψης ότι η συλλογική διεκδίκηση και ο αγώνας μπορεί να αναχαιτίσουν αρνητικές εξελίξεις, να φέρουν κατακτήσεις για τους εργαζόμενους. Με προοπτική που αναδεικνύει τον πραγματικό ένοχο, την πολιτική των αστικών κυβερνήσεων, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των επιχειρηματικών ομίλων στον χώρο της Υγείας που είδαν αυτά τα δυο τελευταία χρόνια τα κέρδη τους να απογειώνονται.


Που αντιπαλεύει την επικίνδυνη λογική της κυβερνητικής εναλλαγής μέσα στον καπιταλισμό όπως πρόβαλλαν οι δυνάμεις των ΑΝΤΑΡΣΥΑ - ΛΑΕ. Δυνάμεις που πλειοδοτούσαν σε αγωνιστικές κορόνες για τη «χειρότερη κυβέρνηση που πέρασε ποτέ» όχι μόνο κλείνοντας το μάτι στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά βάζοντας στο περιθώριο της συζήτησης τον βασικό ένοχο, τη στρατηγική του μεγάλου κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών ενώσεων. Αυτήν τη στρατηγική υπηρετούν «δεξιές» και «αριστερές» κυβερνήσεις σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες, μετρώντας εκατόμβες νεκρών από την κατάρρευση των δημόσιων συστημάτων Υγείας. Η υλοποίηση αυτής της στρατηγικής θα φέρει αντικειμενικά ακόμα μεγαλύτερη επίθεση στο δικαίωμα της Υγείας του λαού και στο δημόσιο σύστημα Υγείας.


Το αποτέλεσμα εκφράζει την προσπάθεια των κομμουνιστών και άλλων πρωτοπόρων γιατρών να δυναμώσει η οργάνωση στα σωματεία, στις πρωτοβάθμιες Ενώσεις των γιατρών, να ζωντανέψει η συζήτηση στα νοσοκομεία, η οργάνωση του αγώνα μέσα από συνελεύσεις, συσκέψεις για κάθε πρόβλημα, μικρό ή μεγάλο.


Εκφράζει και τη συμπόρευση ενός μεγάλου αριθμού αγωνιζόμενων νοσοκομειακών γιατρών, κυρίως ειδικευόμενων, επικουρικών γιατρών, νέων επιμελητών που εκφράστηκε και με τη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια της ΔΗΠΑΚ. Αυτή η συμπόρευση έχει τη δική της δυναμική. Οι θετικές διεργασίες πρέπει να πολλαπλασιαστούν το επόμενο διάστημα ώστε να μπουν νέες δυνάμεις στον δρόμο του αγώνα και της συλλογικής διεκδίκησης. Είναι το αποτέλεσμα της συζήτησης που άνοιξε με πρωτοβουλία των δυνάμεών μας για τον ρόλο των νοσοκομειακών γιατρών δίπλα στον λαό, την ανάγκη της ανιδιοτελούς προσφοράς σε όποιον υποφέρει, ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες όπως αποδείχτηκε τα δύο χρόνια της πανδημίας με την προσφορά εκατοντάδων συναδέλφων μας. Για τα τραγικά αδιέξοδα της διαχρονικής πολιτικής που αντιμετωπίζει την Υγεία του λαού ως κόστος, την τεράστια αναντιστοιχία ανάμεσα στις σημερινές δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας και τις υπηρεσίες Υγείας, τις προϋποθέσεις για να ανοίξει ο δρόμος για να είναι η Υγεία κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό.


Νέες δυνατότητες για την ΟΕΝΓΕ


Η διαμόρφωση μιας νέας δυναμικής μετά το ελπιδοφόρο αποτέλεσμα των αρχαιρεσιών του 11ουΣυνεδρίου ανοίγει νέες δυνατότητες για την ΟΕΝΓΕ.


Η οργάνωση του αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών, ειδικά τώρα, με στόχο την αναχαίτιση των αντιδραστικών αλλαγών στη λειτουργία του συστήματος Υγείας, η ύψωση τείχους αντίστασης για να μην περάσουν τα ιδιωτικά, επί πληρωμή, απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ, η μαχητική υπεράσπιση του δικαιώματος του λαού σε απολύτως δωρεάν, υψηλού επιπέδου Υγεία, αντίστοιχη με τις δυνατότητες της επιστήμης στον 21ο αιώνα, είναι ζητήματα πρώτης γραμμής.


Ταυτόχρονα, η ανάδειξη και διεκδίκηση των αιτημάτων του κλάδου για μαζικές, μόνιμες προσλήψεις γιατρών, για επαναφορά των μισθών στα προ των περικοπών επίπεδα του 2012 και η επαναφορά του 13ου και 14ουμισθού, για κατάργηση των «ελαστικών» εργασιακών σχέσεων, για να σταματήσει το αίσχος της ομηρίας των χιλιάδων επικουρικών γιατρών, είναι ζητήματα αιχμής που πρέπει να κυριαρχήσουν το επόμενο διάστημα.


Η σημαντική άνοδος του ψηφοδελτίου της ΔΗΠΑΚ στις πρόσφατες αρχαιρεσίες είναι σημαντική παρακαταθήκη αλλά και εφαλτήριο για την ανάπτυξη νέων αγώνων.


Πηγή: Ριζοσπάστης


Comments


bottom of page