top of page

Ελλείψεις γιατρών και στα 2 Νοσοκομεία της Μεσσηνίας

Την εκ περιτροπής εφημερία του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης και του Νοσοκομείου Καλαμάτας προτείνει ο γραμματέας του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας, καρδιολόγος Μανώλης Μάκαρης, προκειμένου έτσι να εξυπηρετούνται όλες τις μέρες τα περιστατικά εμφραγμάτων στη νοσηλευτική μονάδα της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.


Εν τω μεταξύ, όπως τόνισε η πρόεδρος του σωματείου, αναισθησιολόγος Χρύσα Μάλλιου, οι τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό στις Νοσηλευτικές Μονάδες Καλαμάτας και Κυπαρισσίας εξωθούν τους νοσοκομειακούς γιατρούς σε εξοντωτικά ωράρια, ενώ η βαριά φορολογία, οι μειωμένες ημέρες άδειας και οι καθυστερήσεις στις υπερωριακές αμοιβές των ιατρών ΕΣΥ αποτρέπουν νέους συναδέλφους τους να ενταχθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το Νοσοκομείο Μεσσηνίας, η Χρύσα Μάλλιου προειδοποίησε για την κατάρρευση του Ακτινολογικού τομέα και στην Καλαμάτα, καθώς ήδη στη Νοσηλευτική Μονάδα Κυπαρισσίας δεν εξυπηρετεί τους ασθενείς.

Όπως δεν εξυπηρετεί και τους ασθενείς στα Επείγοντα, που έρχονται στο ΤΕΠ της Καλαμάτας - ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τις ακτινολογικές εξετάσεις που πρέπει να γίνουν και ασθενείς, εφόσον βρεθεί διαθέσιμο ασθενοφόρο, διακομίζονται στη Νοσηλευτική Μονάδα Καλαμάτας. Ο αντιπρόεδρος του Σωματείου, οφθαλμίατρος Παναγιώτης Νάνος, ανέδειξε την ένδεια σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, όπως στον Οφθαλμολογικό τομέα, όπου οι γιατροί για να κάνουν εγχείρηση καταρράκτη βασίζονται στην κλινική τους εμπειρία, αφού το μικροσκόπιο που έχουν έκλεισε 25ετία και δεν υποστηρίζεται πλέον ούτε από την εταιρεία.




ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ - ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΑ ΤΡΟΧΑΙΑ


Η Χρύσα Μάλλιου απαίτησε άμεσα λύσεις από την 6η ΥΠΕ και το υπουργείο για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, μιλώντας παράλληλα για βαριά υποστελέχωση και των δύο νοσοκομείων του νομού. Στις περισσότερες κλινικές, είπε, οι γιατροί καλύπτουν 8-9 εφημερίες το μήνα, με κόστος τόσο στην προσωπική υγεία τους όσο και στην ποιότητα της ιατρικής φροντίδας προς τον πολίτη. Συγχρόνως, τα πολλά τροχαία του καλοκαιριού, η αύξηση του πληθυσμού την τουριστική περίοδο, οι ελλείψεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και η οικονομική ανέχεια του κόσμου, πολλαπλασιάζουν τα περιστατικά στις δύο νοσηλευτικές μονάδες.

ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΣΕ ΟΡΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ


Εκτός του Ακτινολογικού τομέα που απειλείται με κατάρρευση, καθώς έχουν απομείνει 3 γιατροί -ενώ το Σαββατοκύριακο που πέρασε συνέχισε να λειτουργεί χάρη στην υπερεργασία της διευθύντριάς του-, σε οριακή κατάσταση λειτουργούν οι δύο Μονάδες Τεχνητού Νεφρού και η Μονάδα Χημειοθεραπείας, που λειτουργεί με μια ογκολόγο και μια γενική ιατρό. Η ογκολόγος εξυπηρετεί 300 ασθενείς το μήνα, και η αναμονή για ραντεβού φτάνει τον έναν μήνα. Ζήτημα υπάρχει, όπως επεσήμανε η κ. Μάλλιου, και για την ασφαλή λειτουργία της Κλινικής Covid, καθώς μπορεί να διαχειριστεί 20 ασθενείς με αξιοπρέπεια και ασφάλεια, ενώ παράλληλα, δεν υπάρχει γραμματειακή υποστήριξη σε αυτή. Κάτι που αναγκάζει τους 4 γιατρούς της κλινικής να αφιερώνουν 3-4 ώρες για να καλύψουν τις ανάγκες, όταν θα μπορούσαν να τις είχαν αφιερώσει στους ασθενείς τους.

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Ο Μανώλης Μάκαρης μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ανάγκη μετακίνησης ιατρικού προσωπικού κατά τους θερινούς μήνες, σύμφωνα με τις ευεργετικές διατάξεις που ισχύουν για τις τουριστικές περιοχές και ήδη εφαρμόζονται σε νησιά. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη λειτουργία της Καρδιολογικής Κλινικής, επεσήμανε ότι θα έπρεπε να είναι συνολικά 8 οι καρδιολόγοι και είναι μόλις 4, για να εξυπηρετήσουν εκτός από τις ανάγκες της κλινικής, το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο και τη Μονάδα Εμφραγμάτων. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη αγοράς ενός πολυτομικού αξονικού τομογράφου, ώστε να γίνονται στο νοσοκομείο αξονικές στεφανιογραφίες.

ΟΙ ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ ΕΠΙΤΕΙΝΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Ο Παναγιώτης Νάνος σημείωσε πως τα προβλήματα επιτείνονται εξαιτίας των αναστολών εργασίας ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, που δεν έχει εμβολιαστεί για Covid. Ζήτησε μάλιστα άμεσα την άρση όλων των αναστολών, επισημαίνονται ότι μπορεί να είναι 6 οι γιατροί σε αναστολή, αλλά αυτοί οι 6 εργάζονταν σε καίρια πόστα. Να σημειωθεί τέλος πως, σύμφωνα με πρόταση του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας, οι οργανικές θέσεις των ιατρών του Νοσοκομείου θα έπρεπε να αυξηθούν σε 185 από 124 που είναι σήμερα, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί νέα τμήματα και ιατρικές υπηρεσίες. Αξίζει ακόμη να αναφερθεί πως από τις 124 που προβλέπονται, στελεχωμένες με ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό είναι το 60% από αυτές.

Comments


bottom of page