top of page

Εισαγγελική έρευνα στο Κρατικό Νίκαιας: Τι συνέβη με καταγγελία για απόκρυψη κρουσμάτων

ατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα διατάχθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά, έπειτα από ανώνυμη καταγγελία για απόκρυψη κρουσμάτων κορονοϊού στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Δικογραφίες», η υπόθεση φέρεται να ξεκίνησε μετά από καταγγελία το βράδυ της Πέμπτης 23/4 στο Αστυνομικό Τμήμα Νίκαιας ότι στο «Γενικό Κρατικό Νίκαιας» υπάρχουν κρούσματα κορονοϊού, τα οποία και αποκρύπτουν. Νεότερες πληροφορίες του tvxs.gr από ιατρικές πηγές του νοσοκομείου, ανέφεραν ότι την καταγγελία έκανε μία εργαζόμενη, όχι γιατρός ή νοσηλεύτρια, τηλεφωνικά στο αστυνομικό τμήμα. Κατά τις ίδιες αναφορές, η γυναίκα φέρεται να είπε ότι το νοσοκομείο αποκρύπτει κρούσματα και η ίδια φοβάται. 


Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του «Δικογραφίες» μετά την καταγγελία ενημερώθηκε ο εισαγγελέας υπηρεσίας, ο οποίος έδωσε εντολή σε αστυνομικούς του Α.Τ. Νίκαιας να πάνε στο νοσοκομείο και να διενεργήσουν αυτοψία, εκτελώντας τη σχετική παραγγελία του. Αντικείμενο της έρευνας, είναι να ελεγχθεί εάν ευσταθεί η καταγγελία και σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάτι τέτοιο να διακριβωθεί εάν και για ποια πρόσωπα προκύπτουν αξιόποινες πράξεις. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν ισχύουν οι καταγγελίες, η υπόθεση θα τεθεί στο αρχείο. Πάντως νεότερες πληροφορίες που επικαλείται το πειραϊκό portnet.gr, αναφέρουν ότι η εργαζόμενη που έκανε την καταγγελία ανακάλεσε ενώπιον της Εισαγγελίας, επικαλούμενη ψυχολογικούς λόγους.


Παρέμβαση από κυβερνητικό στέλεχος για να φρενάρει την έρευνα;


Ανεξάρτητα από το αν ευσταθεί ή όχι η καταγγελία που έγινε, εντύπωση προκαλούν οι πληροφορίες που δημοσιεύει το «Δικογραφίες», σύμφωνα με τις οποίες υπήρξε πολιτική παρέμβαση από κυβερνητικό στέλεχος προκειμένου να μην προχωρήσει η εισαγγελική έρευνα.


Τι αναφέρουν γιατροί και νοσηλευτές


Το tvxs.gr επικοινώνησε με τον νευροχειρουργό και επιμελητή Α’ στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας - Πειραιά και γενικό γραμματέα της ΟΕΝΓΕ, Παναγιώτη Παπανικολάου, ο οποίος σημείωσε: «Όπως έχει γίνει σε άλλα νοσοκομεία της χώρας, βρέθηκε και σε εμάς ένας γιατρός ειδικευόμενος που είχε συμπτώματα τη Μεγάλη Παρασκευή. Αμέσως τον απομόνωσαν και η επιτροπή λοιμώξεων έστειλε δείγμα. Τις επόμενες ημέρες έστειλε δείγμα και για όλους όσους είχαν έρθει σε επαφή μαζί του. Όλοι αυτοί οι γιατροί δεν έχουν εφημερεύσει από τότε. Πολύ γνωστό το θέμα. Η επιτροπή λοιμώξεων έκανε άριστα τη δουλειά της. Και είχαν όλα διευθετηθεί. Αυτή η είδηση για την εισαγγελική έρευνα πρέπει να είναι "fake news". Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση. Αν πρέπει να διερευνηθούν ευθύνες, όπως έχουμε τονίσει κατά καιρούς να απευθυνθούν στο τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ οι κ. Εισαγγελείς. Διότι και στην περίπτωση τη δικιά μας επέμενε να μην κάνουμε τεστ σε κανέναν και ευτυχώς η επιτροπή λοιμώξεων αγνόησε τις οδηγίες του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΟΔΥ και έκανε τα τεστ που έπρεπε να κάνει».


Αναφερόμενος στο ζήτημα, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, ανέφερε μιλώντας στο Live News, ότι δυο γιατροί της Β’ Παθολογικής του Γενικού Κρατικού της Νίκαιας βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό. «Από την πρώτη στιγμή έχουμε ζητήσει όταν διαπιστώνεται ένα κρούσμα να κλείνουν οι κλινικές για απολύμανση. Ο γιατρός που βρέθηκε θετικός την Μεγάλη Πέμπτη μπήκε σε καραντίνα αλλά οι εργαζόμενοι ανησυχούν γιατί έως την Δευτέρα του Πάσχα δούλευαν κανονικά», είπε και πρόσθεσε ότι το Μεγάλο Σάββατο, γιατρός της κλινικής πήρε τηλέφωνο τον ΕΟΔΥ και ζήτησε οδηγίες αλλά δεν είχε απάντηση και την Τρίτη του Πάσχα δεύτερος γιατρός βρέθηκε θετικός.

Ο Μιχάλης Γιαννάκος είπε ακόμη ότι πήραν δείγματα από τους γιατρούς που ήταν οι πιο στενές επαφές του γιατρού και εκκρεμούν δείγματα από άλλους συναδέλφους τους. Σημείωσε επίσης ότι έγινε εργαστηριακός έλεγχος στους ασθενείς και βρέθηκαν όλοι αρνητικοί. Όπως είπε χαρακτηριστικά, το κενό που υπάρχει είναι ότι δεν άδειασε αμέσως η Β Παθολογική κλινική και δεν ελήφθησαν άμεσα δείγματα από το προσωπικό.


Τι δηλώνει η διοίκηση του Νοσοκομείου Νίκαιας


Σε διάψευση προχώρησε και η διοίκηση του νοσοκομείου διευκρινίζοντας ότι υπήρχαν δυο κρούσματα που έχουν καταγραφεί και έχουν ανακοινωθεί. Πρόκειται για δύο γιατρούς. "Ακολουθήσαμε τα πρωτόκολλα, εξετάστηκαν 70 επαφές τους και ήταν όλες αρνητικές". Το Δελτίο Τύπου του νοσοκομείου:


«Απαντώντας στην ανυπόστατη και ψευδή καταγγελία περί απόκρυψης ασθενών που νοσούν με COVID-19 θα θέλαμε να αναφέρουμε τα εξής:


1) Το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας ΔΕΝ είναι νοσοκομείο αναφοράς και κατ’ επέκταση δεν νοσηλεύει ασθενείς που πάσχουν από COVID-19.

2) Είναι αδύνατον να αποκρυφθεί επιβεβαιωμένο κρούσμα ασθενούς ή προσωπικού, διότι τα δείγματα που λαμβάνονται με υπόδειξη των λοιμωξιολόγων του νοσοκομείου επεξεργάζονται, καταγράφονται και ανακοινώνονται επισήμως στις αρμόδιες αρχές από το ινστιτούτο ΠΑΣΤΕΡ και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ¨ΑΤΤΙΚΟΝ".

3) Το νοσοκομείο μας είναι υπέρμαχο της έγκαιρης ενημέρωσης και της απόλυτης διαφάνειας προκειμένου να διαφύλαξη τη δημόσια υγεία, που είναι η απόλυτη υποχρέωση μας, αλλά και για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου.

4) Ασθενείς που επισκέπτονται το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και κρίνονται πιθανά κρούσματα, λαμβάνεται ΑΜΕΣΑ δείγμα και άμεσα αποστέλλεται για έλεγχο. Οι ασθενείς μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων του δείγματος απομονώνονται σε ειδικούς θαλάμους και αν το δείγμα είναι θετικό διακομίζονται σε νοσοκομεία αναφοράς.

5) Τα δύο κρούσματα νοσούντων ιατρών έχουν επισήμως ανακοινωθεί και καταγραφεί στις επίσημες αρχές και τον ΕΟΔΥ από τις 17/4 και 20/4 αντίστοιχα. Για την ασφάλεια του υπόλοιπου υγειονομικού προσωπικού και των ασθενών, έγινε ιχνηλάτηση επαφών όπως επιτάσσουν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, πάρθηκαν 70 δείγματα τα οποία ήταν αρνητικά, ενώ μπήκαν σε προληπτική επταήμερη καραντίνα 15 συνολικά άτομα που είχαν πλέον στενή επαφή με τους εν λόγω ιατρούς, παρά το γεγονός ότι ήταν ασυμπτωματικοί και τα δείγματα τους ήταν αρνητικά.


Η περίοδος καραντίνας έχει λήξει για τα τέσσερα από τα παραπάνω άτομα και τα δείγματα τους εξακολουθούν να είναι αρνητικά.


Τέλος, το νοσοκομείο μας επιφυλάσσεται να ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμά του για την προαναφερόμενη ψευδή καταμήνυση, διότι η αρμοδιότητα του για την προάσπιση της δημόσιας υγείας είναι αντίθετη με τα καταγγελλόμενα και γι’ αυτό το λόγο τα καταγγελλόμενα είναι αυταπόδεικτα ψευδή.


Πηγή: tvxs.gr

Comments


bottom of page