top of page

ΕΙΝΚΥΝΚ: ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΙΣ19 ΝΟΕΜΒΡΗ

ΚΑΛΕΣΜΑ – ΨΗΦΙΣΜΑ

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 19 ΝΟΕΜΒΡΗ, 6μμ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΠΑΝΚΑΡΔΙΤΣΙΩΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 26 ΝΟΕΜΒΡΗ, ΑΠΟΓΕΥΜΑ


Το δημόσιο Σύστημα Υγείας στενάζει για άλλη μία φορά κάτω από την επέλαση της πανδημίας, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής που έχει αφήσει αποσαθρωμένες τις δημόσιες μονάδες υγείας και ανυπεράσπιστο το λαό για την υγεία και τη ζωή του. Όλα δείχνουν ότι αν συνεχιστεί η ίδια εγκληματική πολιτική που εφαρμόζεται έως τώρα, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου το 4ο επιδημικό κύμα θα είναι πιο φονικό από το 1ο και 2ο μαζί.


Ειδικά στο νομό Καρδίτσας το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας βρίσκονται προ της κατάρρευσης!!!

Στο νοσοκομείο άνοιξε ΜΕΘ COVID μόνο μετά από τις τεράστιες πιέσεις μας και ενώ για δεκαπέντε ημέρες υπήρχαν διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ και κάποιοι από αυτούς έχασαν τη ζωή τους πριν προλάβει να βρεθεί κλίνη ΜΕΘ. Μόλις η ΜΕΘ COVID άνοιξε, έφτασε στην πληρότητά της μέσα στο πρώτο 24ωρο, με κίνδυνο να έχουμε ξανά διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ.

Η μεταφορά της «γενικής» ΜΕΘ, με μείωση από 7 σε 4 κλίνες, έγινε στη μονάδα στεφανιαίων με δύο εντατικολόγους και γιατρούς άλλων ειδικοτήτων υπό την επίβλεψη εντατικολόγου.

Οι 4 κλίνες της μονάδας στεφανιαίων μεταφέρθηκαν στην καρδιολογική κλινική χωρίς το έμπειρο και επαρκές αριθμητικά νοσηλευτικό προσωπικό που απασχολείται πλέον στη «γενική» ΜΕΘ και με μόνο 4 καρδιολόγους για ολόκληρη την κλινική.


Το νοσοκομείο με δύο κλινικές COVID 60 κλινών έχει φτάσει ήδη έως και τους 70 νοσηλευόμενους, με εξαντλημένους γιατρούς, που εδώ και ενάμιση χρόνο βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, και με ορατό τον κίνδυνο ενός νέου Lockdown στο σύστημα παροχής οξυγόνου, όπως συνέβη πέρυσι, με αποτέλεσμα διακομιδές ασθενών άρον άρον σε άλλα νοσοκομεία της Θεσσαλίας.


Η παθολογική κλινική λειτουργεί με μόνο 8 παθολόγους έναντι 13 που προβλέπονται στον οργανισμό του νοσοκομείου. Στην εφημερία ένας παθολόγος έχει την ευθύνη για ΤΕΠ, ΤΕΠ COVID και ύποπτα COVID. Σαν να μην έφταναν αυτά, η διοίκηση πριν ένα χρόνο, εν μέσω του δεύτερου φονικού κύματος της πανδημίας και ενώ 1 παθολόγος έχανε τη ζωή του και άλλοι 2 νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση, αποφάσισε και εισηγήθηκε στο υπουργείο τη μείωση 2 θέσεων παθολόγων.


Το ακτινολογικό και το μικροβιολογικό-αιματολογικό εργαστήριο στενάζουν κάτω από τις ελλείψεις γιατρών που έχουν ξεπεράσει τα όρια εφημέρευσης και αντοχής τους. Ουσιαστικά λειτουργούν μόνο με υποχρεωτική υπερεφημέρευση και μετακινήσεις από ΚΥ και άλλους νομούς.

Με εντολή της διοίκησης τα χειρουργεία και τα ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία μειώνονται ξανά και ενώ πολλοί ασθενείς έχουν ήδη είτε επιβαρυνθεί είτε καθυστερήσει στην παρακολούθηση και στη θεραπεία τους, από τη μετατροπή του συστήματος σε μίας νόσου για μεγάλο διάστημα.


Τα Κέντρα Υγείας παραπαίουν εξαιτίας της διαχρονικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων που έχουν εκχωρήσει πάνω από το 90% της ΠΦΥ στον ιδιωτικό τομέα. Η τεράστια αποσάθρωση των ΚΥ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην έλλειψη τεχνολόγων, ενώ υπάρχουν σύγχρονα ακτινολογικά μηχανήματα, και στην παντελή απουσία εργαστηρίων για τις απαραίτητες εξετάσεις, που θα μπορούσαν να αποσυμφορήσουν πραγματικά το νοσοκομείο. Οι ελλείψεις γιατρών ξεπερνούν το 75%, ενώ για άλλη μία φορά οι γιατροί των ΚΥ μετακινούνται στο νοσοκομείο και ενώ ήδη ξεπερνούν τα πλαφόν εφημέρευσής τους, ενώ ακόμα και η συνταγογράφηση γίνεται στην εξώπορτα των ΚΥ. και με κίνδυνο ακόμα και το πρόγραμμα εμβολιασμών να τιναχθεί στον αέρα.

Περίπου 50 υγειονομικοί βρίσκονται σε αναστολή εργασίας λόγω του απαράδεκτου μέτρου της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και των αναστολών εργασίας. Η κυβέρνηση στερεί από το σύστημα υγείας ένα σημαντικό κομμάτι δυναμικού με εμπειρία και μετατρέπει το εμβόλιο από όπλο ενάντια στην πανδημία σε εργαλείο εκβιασμού και μέσο συγκάλυψης των ευθυνών της.


Ακόμα και η διάθεση κλινών για COVID από ιδιωτική κλινική στο νομό θα φορτωθεί στους εκεί εργαζόμενους που δεν επαρκούν και συνθλίβονται κάτω από ελαστικές σχέσεις εργασίας και τους χαμηλούς μισθούς, την ώρα που στους κλινικάρχες μοιράζονται παχυλές αποζημιώσεις. Την ίδια ώρα η πλειοψηφία των ιδιωτικών κλινικών, που σε όλη τη Θεσσαλία ξεπερνούν τη χωρητικότητα των 2.000 κλινών, παραμένουν έξω από τον πόλεμο που δίνουμε, συνεχίζοντας την αφαίμαξη κερδών από τους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία.


Τα παραπάνω είναι ένα μέρος από τα τεράστια προβλήματα και τις ελλείψεις του δημόσιου συστήματος υγείας στο νομό Καρδίτσας, ενδεικτικά και της πανελλαδικής κατάστασης. Αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου που κάνει ασφυκτική την κατάσταση για τους εργαζόμενους στο δημόσιο σύστημα υγείας, ενώ η κυβέρνηση και το κράτος βάζουν την υγεία και τις ζωές μας στη ζυγαριά του κόστους οφέλους και προωθούν το σχέδιο για το «Νέο ΕΣΥ» που θα φέρει νέες ιδιωτικοποιήσεις, συγχωνεύσεις και καταργήσεις κλινικών και νοσοκομείων, εργολάβους που θα ξεζουμίζουν κέρδη από απαραίτητες υπηρεσίες.


Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Επίταξη ΤΩΡΑ του ιδιωτικού τομέα υγείας, δηλαδή των μεγάλων ιδιωτικών θεραπευτηρίων και όχι επικοινωνιακές φούσκες με επιστρατεύσεις κάποιων λίγων αυτοαπασχολούμενων ιδιωτών γιατρών κάτι που ήδη έχει αποτύχει πανηγυρικά δύο φορές ως τώρα

  • Ένταξη των ιδιωτών γιατρών των απαραίτητων ειδικοτήτων στο δημόσιο σύστημα υγείας με αποδοχές των Ιατρών του ΕΣΥ – Αύξηση των αποδοχών όλων των υγειονομικών – Ένταξη στα Β.Α.Ε.

  • Να προσληφθούν ΤΩΡΑ, με έλεγχο μόνο των τυπικών προσόντων και με κατεπείγουσες διαδικασίες, όλοι οι επιλαχόντες γιατροί.

  • Μαζικές προλήψεις μόνιμων γιατρών και λοιπού προσωπικού ώστε να καλυφθεί το σύνολο των κενών, αυξάνοντας δραστικά τις οργανικές θέσεις με βάση τις ανάγκες.

  • Να επιστρέψουν τώρα όσοι συνάδελφοι είναι σε αναστολή εργασίας. Κανείς δεν περισσεύει.

  • Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

  • Να ενισχυθεί με μόνιμες προσλήψεις και υποδομές και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που αποσαρθρώνεται τελείως.

  • Οργανωμένο πρόγραμμα εμβολιασμών με ευθύνη του κράτους και την απαραίτητη ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, φαρμακοεπαγρύπνηση και παρακολούθηση των εμβολιασμένων.

  • Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στις σχολές και στα ΜΜΜ.


Οι ζωές μας μετράνε. Δεν είναι αριθμοί.


Comments


bottom of page