top of page

ΕΙΝΚΥΝΚ: Η προσπάθεια για τρομοκράτηση των υγειονομικών δεν θα περάσει

Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Νομού Καρδίτσας

(Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Ν.Κ.)


11-1-22


Με μεγάλη αγανάκτηση ενημερωθήκαμε από τους συναδέλφους του ΚΥ Παλαμά για την ανάρτηση ενός απαράδεκτου κειμένου που απευθύνεται στους γιατρούς του ΚΥ εκ μέρους του Διευθυντή του ΚΥ. Στο εν λόγω κείμενο, ύστερα από τις συστάσεις σχετικά με τις οδηγίες για τη λήψη διαγνωστικών τεστ για COVID, διατυπώνεται η άμεση απειλή ότι σε περίπτωση μη τήρησης των κατευθυντήριων οδηγιών, «θα γίνει αναφορά του ιατρού στην ΥΠΕ και θα ενημερωθεί η εισαγγελία».


Είναι ξεκάθαρο ότι οι συνάδελφοι γιατροί στα ΚΥ που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πανδημίας εδώ και δύο χρόνια και στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, όχι μόνο είναι ενήμεροι για τα πρωτόκολλα διεξαγωγής των διαγνωστικών τεστ, αλλά ακόμα περισσότερο είναι ενήμεροι για τον καλύτερο τρόπο επιστημονικής αντιμετώπισης των ασθενών, βλέποντάς τους όχι απλά σαν κόστος, αλλά πρώτα και κύρια σαν κύριο στόχο για την εκπλήρωση του σκοπού για τον οποίο εργάζονται.


Αλήθεια, η ΥΠΕ δεν είδε πουθενά τις ουρές που κάνουν οι ασθενείς στο Νοσοκομείο, στα ΚΥ και στις ΚΟΜΥ για ένα τεστ, στέλνοντάς τους ουσιαστικά πεσκέσι στα ιδιωτικά διαγνωστικά για να διαγνώσουν τις άδειες τσέπες τους; Αλήθεια, η ΥΠΕ δεν άκουσε πουθενά για την εξοντωτική εργασία των υγειονομικών, οι οποίοι μάλιστα επανειλημμένα μετακινούνται από τα ΚΥ στο Νοσοκομείο και όπου αλλού χρειαστεί, με τεράστια επιβάρυνση ακόμα και της σωματικής και ψυχολογικής τους υγείας;


Με βάση τα παραπάνω, η εν λόγω διατύπωση που γίνεται προφανώς εν γνώσει της διοίκησης της 5ης ΥΠΕ και πάνω στη χαραγμένη από καιρό γραμμή της κυβέρνησης, όχι μόνο δεν χαρακτηρίζεται σαν ατυχής, αλλά πολύ περισσότερο προσβάλλει και προκαλεί όλους τους γιατρούς του δημόσιου συστήματος υγείας.


Είναι καλύτερα, αντί η ΥΠΕ να αποδέχεται την καλλιέργεια απειλών και τρομοκρατίας στην εργασία των υγειονομικών, να κάνει άμεσα τις απαραίτητες κινήσεις για προσλήψεις γιατρών και λοιπού προσωπικού από την κυβέρνηση ώστε το δημόσιο σύστημα υγείας να επιτελεί επαρκώς και κάτω από όλες τις συνθήκες το στόχο για διάγνωση, αντιμετώπιση, θεραπεία και παρακολούθηση των ασθενών.


Είναι προτιμότερο, αντί η ΥΠΕ να προβάλλει ως αιτία της τραγικής κατάστασης τη μη τήρηση των πρωτοκόλλων, να εξασφαλίσει των επαρκή αριθμό αντιδραστηρίων και υλικών για τη διενέργεια τεστ σε όσους χρειάζεται.


Πιο ωφέλιμο είναι, αντί τα διορισμένα στελέχη της ΥΠΕ να επιδίδονται σε αυταρχικότητα στερώντας το επιστημονικό και δημιουργικό πνεύμα εργασίας, να στελεχώσει με τεχνολόγους ακτινολόγους και με μικροβιολογικά εργαστήρια τα ΚΥ, ώστε να αποτελέσουν χρήσιμα εργαλεία στους γιατρούς και η ΠΦΥ να παίξει ενεργά το ρόλο της στην πρόληψη και αντιμετώπιση όλων των ασθενών.


Απαιτούμε:

  • Να ανακληθεί άμεσα το απαράδεκτο κείμενο από το ΚΥ Παλαμά

  • Να σταματήσει η τρομοκράτηση των γιατρών και όλων των υγειονομικών

  • Να γίνουν άμεσα μαζικές προσλήψεις υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων και κλάδων

  • Να εξοπλιστούν πλήρως και να αναβαθμιστούν δραστικά οι υποδομές της ΠΦΥ

  • Να εφοδιαστούν τα ΚΥ και το Νοσοκομείο με αυξημένο και επαρκή αριθμό διαγνωστικών τεστ για να πραγματοποιούνται δωρεάν σε όλους όσους χρειάζεται

Comments


bottom of page