top of page

ΕΙΝΚΥΛ:Το νέο νομοσχέδιο κατακρημνίζει ό,τι χει απομείνει από την Δημόσια και Δωρεάν Υγεία

Η κυβέρνηση με θρασύτητα κωφεύοντας και αγνοώντας την σαφή απόρριψη του νομοσχεδίου για την δευτεροβάθμια περίθαλψη από μέρους του υγειονομικού και του λαϊκού κινήματος ολοκληρώνει την αντιδραστική της δράση φέρνοντας το νομοσχέδιο για την δευτεροβάθμια περίθαλψη προς ψήφιση στην Βουλή. Επιδιώκει έτσι την οριστική θανάτωση του δημοσίου συστήματος υγείας με το νέο νομοσχέδιο σε ρόλο ταφόπλακας. Ύπουλα στην τελευταία στιγμή μάλιστα παρακάμπτοντας την «διαβούλευση», ενσωμάτωσε στο νομοσχέδιο άρθρο για το ιατρικό μισθολόγιο με πενιχρή αύξηση 10% επί του μισθολογίου του 2017, το οποίο όμως έχει κριθεί αντισυνταγματικό από το ΣτΕ, που με απόφαση του υποχρεώνει το νέο μισθολόγιο να έχει βάση αναφοράς τις αποδοχές του 2009. Με υποκρισία δηλαδή ενώ προβάλουν μισθολογικές αυξήσεις προχωρούν με το νομοσχέδιο σε μείωση της προσαύξησης ανά μισθολογικό κλιμάκιο, η οποία ίσχυε για όλους στα 67 ευρώ και προβλέπουν για τους επιμελητές Α΄ 64 ευρώ, για τους επιμελητές Β΄ 55 ευρώ και κατάργηση για τους ειδικευόμενους! Ουσιαστικά χιλιάδες ειδικευόμενοι που στηρίζουν το ΕΣΥ, θα δουν μείωση μετά το πρώτο χρόνο θητείας! Τόσος ο πόνος τους για τους νέους ιατρούς που ξενιτεύονται, ώστε τους μειώνουν και τους μισθούς!


Η κυβέρνηση παρουσιάζει την μισθολογική παρέμβαση του νομοσχεδίου ύπουλα με σκοπό να παραπλανήσει την κοινή γνώμη, να περιπαίξει τους ιατρούς και συγχρόνως να μην συμμορφωθεί προς τις υποδείξεις του ΣτΕ. Πιστή στην υπηρεσία του μεγάλου κεφαλαίου από την μία επιδοτεί τους επιχειρηματικούς ομίλους με δισεκατομμύρια ευρώ και από την άλλη παρουσιάζει ως αυξήσεις τις μειώσεις μισθών των ιατρών του ΕΣΥ. Με περίσσεια αυθάδεια υποδεικνύει στους ιατρούς του ΕΣΥ, για να ενισχύσουν τα εισοδήματά τους, να αντιμετωπίσουν τους αρρώστους ως πελάτες, κοιτάζοντας τους στην τσέπη και όχι στα μάτια, στην αρένα της αγοράς και του αδυσώπητου ανταγωνισμού.


Με την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των ιατρών σε συνδυασμό με τις μεγάλες ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό και την εγκατάλειψη των υποδομών και του εξοπλισμού του δημοσίου συστήματος υγείας, η κυβέρνηση προσφέρει τους ταλαιπωρημένους ασθενείς ως βορά στην κερδοσκοπική δραστηριότητα των επιχειρηματικών ομίλων της υγείας, οι οποίοι αφού θησαύρισαν κατά την πανδημία, τώρα τα θέλουν όλα.


Με τις αναμονές για θεραπείες και εξετάσεις στα δημόσια νοσοκομεία να μετρώνται σε μήνες, η προτεινόμενη από την κυβέρνηση διέξοδος για τους ασθενείς είναι η καταφυγή στο ιδιωτικό ιατρείο, το ιδιωτικό κέντρο, το ιδιωτικό νοσοκομείο για όσους βεβαίως βρίσκουν τα χρήματα να πληρώσουν. Για όσους δεν έχουν οικονομικούς πόρους θα δουλεύει η φυσική επιλογή!


Ουσιαστικά η πλειοψηφία των νοσοκομείων, κυρίως της περιφέρειας καταδικάζεται από το άθλιο νομοσχέδιο να περιέλθει σε θέση να εξυπηρετεί μόνον τα επείγοντα περιστατικά και να παρέχει μόνον ελλιπείς και υποβαθμισμένες υπηρεσίες δευτεροβάθμιας περίθαλψης.


Το αντιδραστικό νομοσχέδιο, ταφόπλακα της δημόσιας υγείας, με την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης δεν αποτελεί μόνον κλαδικό ιατρικό ζήτημα, αλλά επειδή εμπορευματοποιεί περαιτέρω το κοινωνικό αγαθό της υγείας ανάγεται σε υπόθεση όλου του λαού, που πρέπει να αντιδράσει.


Οι ιατροί των Δημοσίων Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας του νομού μας καλούν τους υγειονομικούς και όλους τους εργαζόμενους να καταργήσουν στην πράξη κάθε επιδίωξη διάλυσης της δημόσιας υγείας, να διαφυλάξουν ως πραγματικότητα την αντίληψη ότι η υγεία αποτελεί δημόσιο αγαθό. Η συλλογική αντίδραση πρέπει να στείλει το κατάπτυστο νομοθετικό έκτρωμα της κυβερνητικής πολιτικής εκεί όπου ανήκει, στο καλάθι των αχρήστων.


Απαιτούμε:

• Να μην ψηφιστεί το επαίσχυντο νομοσχέδιο.

• Άμεσα μαζικές μόνιμες προσλήψεις και κάλυψη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων με εργαζομένους μόνιμης πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Άρση των αναστολών εργασίας, σύμφωνα και με τις τελευταίες αποφάσεις του ΣτΕ.

• Άμεση εφαρμογή των τελεσίδικων αποφάσεων του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου. Άμεση επαναφορά των μισθών στα επίπεδα προ των περικοπών και 10% αύξηση επί αυτών. Επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού. Αυτοτελή φορολόγηση 20% των τακτικών εφημεριών. Αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες. Άμεση πληρωμή στο ακέραιο του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών (τακτικών και πρόσθετων) και της ειδικής αποζημίωσης του άρθρου 88 και του άρθρου 90 του Ν.4850/2021.

• Επαναφορά όλων των επιδομάτων που έχουν μειωθεί – καταργηθεί (επίδοματα νοσοκομειακής απασχόλησης και βιβλιοθήκης). Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας. Επίδομα χρόνου προϋπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου άσκησης ειδικότητας, 4% με τη συμπλήρωση ενός έτους υπηρεσίας, προσαυξανόμενο κατά 4% ανά διετία. Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά. • Πλήρη κάλυψη της επαγγελματικής και αστικής ευθύνης με ευθύνη του νοσοκομείου και του εργοδότη.

• Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Δημόσια Υγεία, που να εξασφαλίζει την κάλυψη των τεράστιων αναγκών.

Στο πλαίσιο της αγωνιστικής κλιμάκωσης:

1. Η ΕΙΝΚΥΛ και ο Σύλλογος Ιατρών ΕΣΥ – Ειδικευομένων ΠΓΝΛ καλούν τους ιατρούς σε στάση εργασίας από τις 12:00 ως 15:00 την Δευτέρα 28/11/2022. 2. Η ΕΙΝΚΥΛ και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΓΝΛ καλούν όλους τους

εργαζομένους σε συνέλευση στο αμφιθέατρο του ΓΝΛ στις 13:00 την Δευτέρα 28/11/2022 σε κοινή Γενική Συνέλευση και ενημέρωση.

3. Η ΕΙΝΚΥΛ και ο Σύλλογος Ιατρών ΕΣΥ- Ειδικευομένων ΠΓΝΛ καλούν τους εργαζομένους, φορείς και σωματεία της Λάρισας σε σύσκεψη την Τρίτη 29/11/2022 στις 18:00 μ.μ στο αμφιθέατρο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, με θέμα την ενημέρωση επί του νομοσχεδίου, την διατύπωση απόψεων και την οργάνωση και ενίσχυση των κινητοποιήσεων για την απόρριψη του νομοσχεδίου, που διαλύει ότι έχει απομείνει από την Δημόσια Υγεία.

4. Η ΕΙΝΚΥΛ και ο Σύλλογος Ιατρών ΕΣΥ- Ειδικευομένων ΠΓΝΛ καλεί σε μαζική συμμετοχή στην 24ωρη πανελλαδική απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση της Πέμπτης 1 Δεκέμβρη 2022 στις 12:30 στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας.


Αυτό το νομοσχέδιο κατακρημνίζει οριστικά ό,τι έχει απομείνει όρθιο από την Δημόσια και Δωρεάν Υγεία


Ο αγώνας των εργαζομένων δεν θα επιτρέψει να συμβεί αυτό Τώρα μαζική αντεπίθεση, από τους υγειονομικούς και όλον τον λαό.


留言


bottom of page