top of page

ΕΙΝΚΥΚ: ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2022, ΕΛΠΙΔΑ Η ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ!

ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΛΗΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΕΙΝΚΥΚ

23/4/2022

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2022

«..Κάποτε αλλάζουν οι καιροί. Και οι ελπίδες των λαών ξεσπάνε..»

ΕΛΠΙΔΑ Η ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

την ΚΥΡΙΑΚΗ 1η ΜΑΗ, στην Κεντρική Πλατεία, στις 10:30πμ


Η 1η Μάη αποτελεί ημέρα σύμβολο του αγώνα των εργαζομένων για τα σύγχρονα δικαιώματα μας, την ικανοποίηση των αναγκών με βάση τις τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας της εποχής μας. Πριν από 136 χρόνια οι εργάτες στο Σικάγο με την εξέγερση και τον εμβληματικό αγώνας τους που εμπνέει μέχρι και σήμερα, απαίτησαν «8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ανάπαυση, 8 ώρες ελεύθερο χρόνο».


Σήμερα στη σκιά ενός ακόμα πολέμου στην Ουκρανία που ματώνει τους λαούς για τα συμφέροντα και τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και των αστικών τάξεων που τους εκπροσωπούν, τα μηνύματα της εργατικής πρωτομαγιάς αποτελούν φωτεινό φάρο για τους εργάτες και τους λαούς όλου του κόσμου, κάνουν επίκαιρο το σύνθημα ότι “ελπίδα είναι η πάλη των λαών”.


Άμεση απεμπλοκή της χώρας μας από τον πόλεμο των ληστών

Καμία συμμετοχή στο νέο σφαγείο


Η δολοφονική εισβολή της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Όσες και όποιες προφάσεις και αν κάθε φορά βρίσκουν, γνωρίζουμε πως η αλήθεια που οδηγεί σε νέες πολεμικές επεμβάσεις είναι ο έλεγχος των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους, ο αδυσώπητος ανταγωνισμός των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ρωσίας.


Ο πόλεμος είναι η συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής με ακόμα πιο άγρια μέσα που βυθίζει τους λαούς στη δυστυχία, τη φτώχεια και την προσφυγιά. Οι αρνητικές συνέπειες του πολέμου, είναι ήδη μεγάλες τόσο για τον ουκρανικό λαό όσο και για τους λαούς της ευρύτερης περιοχής.


Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες, έχουν εμπλέξει την Ελλάδα στον πόλεμο και έχουν μετατρέψει τη χώρα σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο με αναβάθμιση και επέκταση των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων. Ο ελληνικός λαός δεν έχει κανένα συμφέρον να διαλέξει στρατόπεδο ληστών για τα συμφέροντα των βιομηχάνων και των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των βιομηχάνων όπλων. Εδώ και τώρα πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας για:


 • Καμιά συμμετοχή στον πόλεμο με οποιοδήποτε πρόσχημα και με οποιοδήποτε τρόπο. Με στρατιωτικά μέσα, με εκστρατευτικό σώμα.

 • Να μην χρησιμοποιηθεί το ελληνικό έδαφος για τα σχέδια των μακελάρηδων.

 • Να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα.

Η φετινή απεργιακή μάχη της 1ης Μάη δίνεται σε συνθήκες που η λαϊκή δυσαρέσκεια και αγανάκτηση πρέπει να γίνει οργανωμένος αγώνας που θα δυναμώσει σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χωράφι, σε κάθε μαγαζί, ώστε να δυναμώσει παντού. Να γίνει ένα μεγάλο ποτάμι καταδίκης της πολιτικής που ευθύνεται για τα προβλήματα που βιώνουμε οι εργατικές – λαϊκές οικογένειες.


Με κριτήριο τα κέρδη η εντατικοποίηση τσακίζει στους χώρους δουλειάς, με ατέλειωτα ωράρια, με δουλειά - λάστιχο, με τις «ευλογίες» των νόμων όλων των κυβερνήσεων. Με τον κατώτατο μισθό καθηλωμένο κάτω από τα όρια της φτώχειας και με ανύπαρκτες κλαδικές συλλογικές συμβάσεις κανείς εργαζόμενος δεν ξέρει από πού να πιαστεί, τί να πληρώσει, ποια ανάγκη να πρωτοκαλύψει. Οι αυξήσεις ψίχουλα που στον κατώτατο μισθό, έχουν ήδη εξανεμιστεί λόγω της ακρίβειας στα είδη πρώτης ανάγκης. Το υπέρογκο κόστος παραγωγής σε συνδυασμό με τις πετσοκομμένες αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για τις καταστροφές στις αγροτικές παραγωγές, γονατίζουν τους βιοπαλαιστές αγρότες. Οι αυτοαπασχολούμενοι της πόλης «φυτοζωούν» βλέποντας το εισόδημα τους να μειώνεται συνεχώς λόγω της ακρίβειας και της φοροληστείας και ξέρουν πολύ καλά ότι καμία «Λευκή Νύχτα» δεν πρόκειται να τους σώσει!


Η κυβέρνηση πάνω στα συντρίμμια των προηγούμενων κυβερνήσεων νομοθετεί και προετοιμάζει συνεχώς νέους αντιλαϊκούς νόμους:

 • Κατάργηση της 8ωρης σταθερής εργασίας με απλήρωτες υπερωρίες και χτύπημα του συνδικαλιστικού κινήματος για να βάλουν στο χέρι την οργάνωσή μας. Αυτά φέρνει η εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη

 • Ιδιωτικοποίηση των επικουρικών ασφαλιστικών ταμείων και ιδιωτικοοικονομική-ανταποδοτική λειτουργία του ασφαλιστικού συστήματος, καταργώντας τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης

 • Μετατροπή του ΟΑΕΔ σε ξεκάθαρο υποστηριχτή των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων διαλύοντας τα δικαιώματα των ανέργων και των εργαζομένων του ΟΑΕΔ

 • Χτύπημα στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα, εξαιρώντας χιλιάδες εργαζόμενους από το επίδομα

 • Νέο νομοσχέδιο για την Υγεία και τον ΕΟΠΥΥ, που κατακρεουργεί δικαιώματα των ασφαλισμένων και μπάζει ακόμα περισσότερο τους ιδιώτες στις δημόσιες μονάδες υγείας

 • Προετοιμάζει και φέρνει την νέα ΚΑΠ στρώνοντας το έδαφος για ακόμα μεγαλύτερο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Δε δεχόμαστε νέες αιματηρές θυσίες για τα κέρδη των εκμεταλλευτών μας!


Ο λαός μας πλήρωσε και συνεχίζει να πληρώνει μεγάλο τίμημα, με μειώσεις μισθών, συντάξεων, εισοδήματος, με σκληρή φορολογία για να ανακάμψουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτοί που δεν διστάζουν όταν φτάσουν σε αδιέξοδο οι μεταξύ τους αντιθέσεις και ανταγωνισμοί να ισοπεδώσουν ολόκληρες χώρες, είναι οι ίδιοι που εν καιρώ ειρήνης ζητάνε από τους εργαζόμενους να βάλουν πλάτη. Πρώτα ήταν η κρίση και οι «θυσίες» για την ανάπτυξη για «να σταθεί στα πόδια της η οικονομία», στα συντρίμμια των εργασιακών δικαιωμάτων. Στην πανδημία οι εργαζόμενοι κλήθηκαν για ακόμα μία φορά να σκύψουν το κεφάλι για να έρθουν «καλύτερες μέρες», με αποτέλεσμα να δουλεύουν σε χώρους όπου ο κορονοϊός θέριζε. Σήμερα ο λαός καλείται για ακόμη μία φορά να κάνει «υπομονή», να παγώνει μέσα στο σπίτι του, να κάνει σκόντο ακόμα και από τα στοιχειώδη. Με λίγα λόγια, αυτή η πολιτική θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες για τα κέρδη των λίγων.


Δεν γίνεται να συζητάμε εν έτη 2022 ότι θα έχουμε διατροφικό πρόβλημα στην χώρα μας λόγω έλλειψης προϊόντων και την ίδια ώρα οι αγρότες να μην μπορούν να καλλιεργήσουν εξαιτίας του υψηλού κόστος παραγωγής. Εκεί μας έχει οδηγήσει η πολιτική της τωρινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που όλοι μαζί εφάρμοζαν πιστά την νέα ΚΑΠ της ΕΕ , που από την μια οδηγεί στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και κτηνοτροφίας και από την άλλη στηρίζει και ενισχύει τους «σύγχρονους» τσιφλικάδες.


Την ίδια κατάσταση βιώνουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, μόνο οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι βγαίνουν κερδισμένοι και όχι οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που απειλούνται με λουκέτο από τους φουσκωμένους λογαριασμούς.


Δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη σε αυτούς που μας λένε «κάνε υπομονή» μέχρι να ξανάρθει η ανάπτυξη. Δεν χωράει καμιά αναμονή. Από σωτήρες χορτάσαμε όλα αυτά τα χρόνια, όταν στη 10χρονη κρίση μας έλεγαν υπομονή και μας φόρτωσαν στην καμπούρα πάνω από 700 αντεργατικούς και αντιλαϊκούς νόμους, όποιος κι αν ήταν στο τιμόνι της διακυβέρνησης. Η ανάπτυξη ήρθε, ξανάρθε κρίση, ξανά ανάπτυξη, τα μέτρα όμως παγιώθηκαν και κάθε μέρα που περνά φορτώνονται κι άλλα, ενώ με τον νόμο Χατζηδάκη που είναι πλέον σε απόλυτη ισχύ, επιχειρείται συντριπτικό χτύπημα σε εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.


Δε θα μας σώσει καμιά κυβέρνηση και κανένας καλός εργοδότης. Να πάρουμε στα χέρια μας την υπόθεση της υπεράσπισης της ζωής μας, βάζοντας μπροστά τις ανάγκες μας. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την επιστροφή στον Μεσαίωνα και την δουλειά «ήλιο με ήλιο» σε μία εποχή που η παραγωγικότητα της εργασίας έχει εκτοξευθεί. Να μην μπορούμε να βρούμε την υγεία μας όταν η επιστήμη και η τεχνολογία έχει κάνει άλματα. Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με την αθλιότητα που θέλουν να μας καταδικάσουν να ζούμε για να εξασφαλίσουν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.


Δυναμώνουμε τον αγώνα μας για :

 • Επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ ως αφετηρία για την αύξηση του κατώτερου μισθού, διεκδικώντας 825€ κατώτερο μεικτό μισθό

 • Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν4808/21) για τα εργασιακά, καθώς και κατάργηση όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση

 • Αυξήσεις στους μισθούς πάνω από το ύψος του πληθωρισμού

 • Κατάργηση όλων των φόρων στο ρεύμα, στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

 • Γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη, στην ενέργεια, στα καύσιμα

 • Διαγραφή χρεών, κανένα εργατικό – λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και τρόφιμα

 • Επαναφορά 13ου – 14ου μισθού - Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

 • Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

 • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, κατάργηση των ανταποδοτικών και γενναία μείωση των δημοτικών τελών για τα λαϊκά νοικοκυριά

 • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς Υγείας, Παιδείας, ΟΤΑ, Κοινωνικής Ασφάλισης, ΟΑΕΔ, κ.ά.

 • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στο δημόσιο χωρίς όρους και προϋποθέσεις

 • Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και στα σχολεία. Μείωση του αριθμού των μαθητών στο 1:15. Όχι στις απολύσεις και στις αναστολές εργασίας του προσωπικού

 • Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων οργανισμών και φορέων

 • Να πληρωθούν άμεσα τα χρωστούμενα στους εργαζόμενους της πρώην ΕΑΣ.

 • Να υλοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα ατόμων με αναπηρία :

 • Για Γενναία αύξηση όλων των επιδομάτων τουλάχιστον 100€ από 01/01/22.

 • Ένα ολόκληρο επίδομα και μία ολόκληρη σύνταξη μπροστά στις γιορτές του Πάσχα και το καλοκαίρι.

 • Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης.

 • Καμία πληρωμή για φάρμακα, θεραπείες, εξετάσεις, τεχνολογικά βοηθήματα κανένα πλαφόν. Κάλυψη όλου του κόστους 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό με βάση τα παραπεμπτικά των ειδικών.

 • Επαναφορά των επιδομάτων αναπηρίας στα ορφανά παιδιά ΑμεΑ που κόπηκε επειδή παίρνουν τη σύνταξη του θανόντα γονιού τους. Επέκταση των επιδομάτων στις κατηγορίες που μέχρι σήμερα δεν παίρνουν (κωφοί, πάσχοντες από άνοια, Alzheimer κ.ά.).

 • Να υλοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών:

 • Για μείωση του κόστους παραγωγής, με κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση των ζωοτροφών και των αγροεφοδίων, κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.

 • Για προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, (αρδευτικά, αντιπλημμυρικά κ.α.), αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλες τις αιτίες και χωρίς καθυστερήσεις.

 • Για τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης.

 • Να υλοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των αυτοαπασχολούμενων της πόλης:

 • Για κατάργηση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

 • Για κρατική επιδότηση που να καλύπτει πλήρως τις αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και πετρελαίου θέρμανσης. Καμία διακοπή στις παροχές αυτές. ,

 • Για διαγραφή των χρεών της επιστρεπτέας προκαταβολής, τόκων και προστίμων. Διαγραφή του 30% των υπόλοιπων χρεών στην εφορία και τις τράπεζες.

 • Για επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000€. Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος, μείωση ΦΠΑ και κατάργηση των έμμεσων φόρων στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και τα καύσιμα. Για απαλλαγή και αναδρομική επιστροφή όλων των δημοτικών τελών για όσο διάστημα είμαστε κλειστά ή παραμένουν τα περιοριστικά μέτρα λόγω πανδημίας.

 • Για να αποζημιωθούν άμεσα όλοι οι πληγέντες από τον ΙΑΝΟ στο 100% της πραγματικής ζημιάς.

 • Για να υλοποιηθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα και να προστατευτεί η ζωή και η περιουσία των κατοίκων της περιοχής μας. Εκπόνηση αντιπλημμυρικής μελέτης με ευθύνη και χρηματοδότηση κρατική.

ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ!!!


Όλοι εμείς οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι συνταξιουχοι σε καμία περίπτωση δεν σωθήκαμε από τις κάθε είδους ενισχύσεις που πήραν τα μεγάλα μονοπώλια. Ποτέ και πουθενά οι εργαζόμενοι δεν σώθηκαν από μάταιες και ψεύτικές υποσχέσεις ότι κάποιος άλλος «σωτήρας» θα εξανθρωπίσει τη βαρβαρότητα. Όχι άλλες θυσίες για τα δικά τους συμφέροντα.


Μια επιλογή υπάρχει. Συλλογική, οργανωμένη δράση για να μην στοιχηθούν οι εργαζόμενοι με κανένα στρατόπεδο ληστών, με καμιά κυβέρνηση όπως η σημερινή που προσπαθεί να πείσει πως τάσσεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας εμπλέκοντας το λαό μας στα ματωμένα σχέδια του ΝΑΤΟ. Στέκομαι στην πραγματικά σωστή πλευρά της Ιστορίας, σημαίνει ότι απαιτώ να πάψει κάθε συμμετοχή της χώρας στο μακελειό που έχει ξεκινήσει πάνω από δύο μήνες. Σημαίνει ότι λέω «όχι» στους αναβαθμισμένους ΝΑΤΟικούς ρόλους που βάζουν τον λαό μας στο στόχαστρο συγκρούσεων, ότι λέω «όχι» στους ευρωατλαντικούς εξοπλισμούς που στραγγίζουν το λαϊκό εισόδημα.


Με την εργατική τάξη στην πρωτοπορία, σε συμμαχία με τους μικρομεσαίους αγρότες και τους επαγγελματίες, προχωράμε μπροστά για το μέλλον που μας ανήκει, για τον μεγάλο αγώνα της απελευθέρωσης των εργατών και των καταπιεσμένων από τα δεσμά της εκμετάλλευσης!


Τιμούμε την εργατική Πρωτομαγιά με νέους αγώνες


Comments


bottom of page