top of page

ΕΙΝΗ: Η σκηνοθετημένη διαδικασία μετακίνησης υγειονομικών αποτελεί τουλάχιστον μείζον ηθικό ζήτημα

ΈΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ (ΕΙΝΗ)

Ιωάννινα 21-12-20


Εκφράζουμε την αντίθεση μας στην απαράδεκτη διαδικασία εντέλλεσθε του Γ. Γ. Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας σε 6 γιατρούς για μετακίνησή τους σε άλλη Υγειονομική Περι-φέρεια για τρείς μήνες. Το εντέλλεσθε έγινε με ειδοποίησή τους την Παρασκευή 18-12-20 και η εντολή ήταν για άμεση εκτέλεση από την λήψη της απόφασης.


•Συγκεκριμένα εντέλλονται 3 γιατροί παθολόγοι του ΠΓΝΙ που καλύπτουν τις ανάγκες τριών Μονάδων Ειδικών Λοιμώξεων από την έναρξη λειτουργίας τους και χωρίς τους οποίους η λειτουργία των συγκεκριμένων μονάδων γίνεται επισφαλής γιατί αποχωρεί ο βασικός κορμός της ιατρικής στελέχωσης των συγκεκριμένων μονάδων. Η έμπειρη παρουσία τους στα τμήματα δεν γίνεται άμεσα να αποκατασταθεί με άλλους συναδέλφους, γιατί δεν υπάρχει διαθέσιμος αντικαταστάτης με ίδια εμπειρία και κάθε μετακίνηση από άλλο τμήμα θα στερήσει ασφαλείς παροχές υγείας σε αυτά. Ο ένας εκ των 3 συναδέλφων είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα covid-19 και βρίσκεται σε καραντίνα. Επισημαίνουμε ότι ήδη με έγγραφό του στις 19-12-20 ο Δ/ντης των ΜΕΛ του ΠΓΝΙ ενημερώνει τη Διοίκηση του Νοσοκομείου ότι η απόφαση αυτή οδηγεί σε συρρίκνωση των κλινών covid- 19και θέτει σε κίνδυνο την επαρκή αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ήπειρο


Μετακινούνται επίσης:

•Από το ΓΝ Γ. Χατζηκώστα διευθυντής αναισθησιολόγος, 2 εβδομάδες πριν την συνταξιοδότησή του (πρωτοφανές πανελλαδικά) , αφήνοντας αστελέχωτο το τμήμα, αφού 2 αναισθησιολόγοι έχουν μετακινηθεί στις Μονάδες covid του ΠΓΝΙ και 2 στην κλινική covid του ΓΝ Χατζηκώστα.

•Από το ΓΝ Αρτας 1 Δ/ντρια Πνευμονολογίας, αφήνοντας κενά στην κάλυψη κλινικής και της μονάδας covid του Νοσοκομείου που είναι πλήρως καλυμμένες ( 18 κρεβάτια) και ενώ η λειτουργία της Πνευμονολογικής κλινικής έχει ανασταλεί και οι ασθενείς νοσηλεύονται στην Παθολογική κλινική.

•Ένας Πνευμονολόγος του Γ.Ν. Κέρκυρας που μετακινείται κατά την απόφαση στις Υγειονομικές Περιφέρειες 3 και 4.


Γίνεται εμφανές

1.Ότι δεν υπάρχει εμφανής σχεδιασμός για την αντιμετώπιση του 2ου κύματος.

2.Δεν προηγείται καμιά συνεννόηση για τις συνέπειες των μετακινήσεων που αποφασίζουν το αντίθετο μάλιστα οι διοικήσεις των νοσοκομείων είχαν παραδώσει στο Υπουργείο τα στοιχεία στελέχωσης των μονάδων covid. Η διοίκηση του ΠΓΝΙ ενημερώνεται ότι οι μετακινούμενοι συνάδελφοι εντέλλονται για μια εβδομάδα και δεν κάνουν απολύτως τίποτα, εκθέτοντας έτσι σε κίνδυνο τις μονάδες όπου υπηρετούν οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι. Κατά συνέπεια οι μετακινήσεις δεν είναι μόνο επικίνδυνες αλλά και τυχοδιωκτικές

3.Αναδεικνύεται πανηγυρικά, πόσο υποστελεχωμένα έχουν αφεθεί όλα τα νοσοκομεία σε όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες.


Με βάση όλα τα προηγούμενα γίνεται εμφανής η μη ουσιαστική ενίσχυση των νοσοκομείων στην αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά η λειτουργία τους με μετακινήσεις υπηρετούντος προσωπικού με αποτέλεσμα να αποστελεχώνονται τα τμήματα και οι κλινικές που ήδη υπηρετούν. Η προχειρότητα μάλιστα και χωρίς διερεύνηση της μετακίνησης μόνο πανικό δείχνει , αφού δεν λήφθηκαν υπόψη και όλα τα προσωπικά στοιχεία ( οικογενειακά ή κοινωνικά τους προβλήματα)


Θεωρούμε ότι οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων γνώριζαν το σχεδιασμό των μετακινήσεων αλλά δεν έκαναν τίποτα, χρησιμοποιώντας τους συναδέλφους σαν αναλώσιμο υλικό. Δεν λήφθηκαν υπόψη οι ανάγκες του ΠΓΝΙ ως κέντρο αναφοράς για την αντιμετώπιση της πανδημίας.


Δεν υπήρχε καμία ενημέρωση των γιατρών από τις διοικήσεις για το που θα παρουσιαστούν και πότε, καθότι είχαν εφημερίες στην κλινική τους, ποιους θα συναντήσουν και μάταια οι μετακινούμενοι γιατροί προσπαθούσαν Παρασκευή 18-12 το βράδυ να βρούνε κάποιον να συνομιλήσουν. Σε κάποια δε νοσοκομεία οι υπηρεσίες δεν ήταν ενήμεροι για τις μετακινήσεις.


Η κυβέρνηση και οι διοικήσεις των Νοσοκομείων είναι ένοχοι για έκθεση σε κίνδυνο τόσο των ασθενών όσο και των υγειονομικών


Η κυβέρνηση έχει την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για την επικίνδυνη κατάσταση που δια-μορφώνεται σήμερα. Άφησε να περάσουν πολλοί μήνες χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας και χωρίς να κάνει τις αναγκαίες προσλήψεις.


Η όλη σκηνοθετημένη διαδικασία μετακίνησης του υγειονομικού προσωπικού αποτελεί τουλάχιστον μείζον ΗΘΙΚΟ ζήτημα.


Ζητάμε:

την άμεση και οριστική ανάκληση της απόφασης μετακίνησης, ώστε να μην διαταραχθεί η λειτουργία των τμημάτων που υπηρετούν στα Νοσοκομεία της περιοχής.

Τα νοσοκομεία στα οποία εντέλλονται να μετακινηθούν είναι ευθύνη της Κυβέρνησης να τα στελεχώσει με το ανάλογο προσωπικό κα όχι με μετακινήσεις που δεν λύνουν το πρόβλημα άλλα το επιδεινώνουν.


Comments


bottom of page