top of page

ΕΙΝΗ: Για την κατάσταση στα νοσοκομεία της Ηπείρου

Ε Ν Ω Σ Η Ι Α Τ Ρ Ω Ν Ν Ο Σ Ο Κ Ο Μ Ε Ι Ω Ν Η Π Ε Ι Ρ Ο Υ

Ιωάννινα 25-6-19

Δελτίο Τύπου


Μπορεί να βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο τα προβλήματα στο χώρο των Δημόσιων Νοσοκομείων συνεχίζονται και θεωρούμε σκόπιμο να κάνουμε μια συνοπτική αναφορά στο πως βιώνουν οι πολίτες της περιοχή μας σήμερα τις υπηρεσίες υγείας στην Ήπειρο.


Η κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων χαρακτηρίζεται από έλλειψη ειδικευομένων, ένα δυναμικό κακοπληρωμένο, χωρίς ρεπό, κάνοντας πολλές φορές αλλότρια καθήκοντα και δεν είναι τυχαίο ότι γύρισαν την πλάτη και μεταναστεύουν, 96 κενές θέσεις έχει του ΠΓΝΙ.

Οι χιλιάδες προσλήψεις που εξαγγέλλονται αφορούν στην πλειοψηφία συμβασιούχους που ανανεώνεται η σύμβαση. Στην ουσία πρόκειται για ανακύκλωση του ίδιου αριθμού εργαζομένων. Το 2018 και το 2019 μέχρι και σήμερα έγιναν 18 μόνο προσλήψεις ιατρικού προσωπικού, υπηρετούν 47 επικουρικοί. Οι υποσχόμενες θέσεις στο Τμήμα Επειγόντων εδώ και ένα χρόνο δεν έρχονται και στα ΤΕΠ εφαρμόζεται Τομέας και αποσπώνται Γενικοί Γιατροί από τα Κέντρα Υγείας, με αποτέλεσμα να αποδιοργανώνονται οι υπηρεσίες υγείας στην Ύπαιθρο.


Παρότι έγιναν κάποιες προσλήψεις τραυματιοφορέων, συνεχίζουν να μην καλύπτονται οι αυξημένες ανάγκες.


Οι συμβάσεις καθαριότητας δεν αρκούν για την κάλυψη όλων των αναγκών του Νοσοκομείου μετά την προσθήκη και του 4ου κτιρίου.


Οι ασθενείς στέλνονται στα ΤΕΠ από όλα τα Νοσοκομεία της Περιφέρειας, η αναμονή των ασθενών είναι πολύωρη και γίνεται τελικά παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης μιας και δεν έχουν ολοκληρωθεί τα ΤΟΜΥ ΥΓΕΊΑΣ και δεν λειτουργεί από το μεσημέρι και μετά το πρώην ΙΚΑ.


Στα τακτικά ιατρεία τα ραντεβού έχουν μεγάλη αναμονή.


Τα ραντεβού στα απεικονιστικά καθυστερούν φθάνοντας μέχρι και τον ένα χρόνο ( π.χ. Μαστογραφίες).

Υπηρετεί μόνο ένας επεμβατικός ακτινολόγος και δεν επαρκεί για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της περιοχής και όχι μόνο. Παρατηρείται να έχουμε εξειδικευμένο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό χωρίς εκπαιδευμένο προσωπικό.


Τα απογευματινά Ιατρεία συνεχίζουν να γίνονται και εκτός Νοσοκομείου από Πανεπιστημιακούς γιατρούς.


Οι πολυσυζητημένοι ανασφάλιστοι έχουν πρόσβαση στο Σύστημα Υγείας, αλλά δεν υπάρχει ενημερωμένο μητρώο ώστε να γνωρίζουμε ποιος πραγματικά είναι.


Το 4ο κτίριο λειτουργεί με το ίδιο προσωπικό, που δεν επαρκεί να καλύψει τη λειτουργία του νέου ορθοπεδικού χειρουργείου και των άλλων δομών που προβλέπονται να λειτουργήσουν στο νέο κτίριο.

Στο ενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων Γ. Χατζηκώστα:


Έλλειψη ανθρώπινου Δυναμικού- ειδικευομένων κυρίως, 45 κενές θέσεις ειδικευομένων, 33 κενές ειδικευμένων ιατρών, υπηρετούν 21 επικουρικοί.


Το πρόβλημα των τραπεζοκόμων αποκαταστάθηκε με την πρόσληψη 14 υπαλλήλων Γενικών καθηκόντων εκ των οποίων οι 10 τοποθετήθηκαν στην κουζίνα.


Το πολυδύναμο κέντρο έγινε «γεφύρι της Άρτας», τώρα λειτουργεί, αύριο λειτουργεί και παραπέμπεται για το Σεπτέμβριο σύμφωνα με τα λεγόμενα του Διοικητή του Νοσοκομείου, ενώ έπρεπε να είχε λειτουργήσει εδώ και ένα χρόνο


Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός παραμένει πανάρχαιος ( ακτινολογικό , Αξονικός, Μαστογράφος).

Δεν υπάρχει μηχάνημα ERCP, ούτε εκπαιδευμένος ιατρός .


Η Παθολογική κλινική πολλές φορές λειτουργεί με ράντζα.


Συνεχίζονται οι μετακινήσεις ιατρών προς το Νοσοκομείο της Άρτας και τελευταία και προς το Νοσοκομείο της Λευκάδας.


Στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας :


Άρον- άρον το μετέφεραν για να κόψουν κορδέλες, με το ίδιο προσωπικό, το ελλιπές από το Παλαιό Νοσοκομείο. Το Νοσοκομείο δεν είναι μόνο κτίριο και ο τεχνολογικός εξοπλισμός είναι χωρίς στελεχωμένο και επαρκές προσωπικό. Το κτίριο και ο Τεχνολογικός εξοπλισμός θα πρέπει να είναι εργαλεία στα χέρια του προσωπικού.


Υπηρετούν 1 Νεφρολόγος, 1 Νευρολόγος, ΩΡΛ κανένας, χειρουργική 2 επικουρικοί μόνο, 3 παθολόγοι.

Δεν υπάρχουν ειδικευμένοι, δεν υπάρχουν Αγροτικοί Γιατροί.


Πρόσφατα προστέθηκε και η έλλειψη αναισθησιολόγων και μετακινούνται αναισθησιολόγοι από το Νοσοκομείο Χατζηκώστα.


Υπάρχει παντελής έλλειψη Μαιών και νοσηλευτικού προσωπικού (μία νοσηλεύτρια σε κάθε βάρδια).

Η καρδιολογική κλινική είναι χωρίς testκόπωσης, με πεπαλαιωμένο υπέρηχο καρδίας, παρότι στα εγκαίνια ο Υπουργός Υγείας είπε να φροντίσει ο διοικητής να προμηθευτεί, μέχρι σήμερα δεν έκανε κάτι.

Η Στεφανιαία Μονάδα δεν λειτουργεί και τα περιστατικά μεταφέρονται σε άλλα νοσοκομεία.


Γενικό Νοσοκομείο Άρτας :


Συνεχίζεται η απαράδεκτη τακτική της έλλειψης ακτινολόγων 2 ΜΌΝΟ για το καλοκαίρι ένας εξ αυτών παίρνει άδεια 20 ημέρες και μένει μόνο η Δ/ντρια. Δεν προκηρύσσουν τις οργανικές θέσεις.


Το ακτινολογικό εκτελεί εξετάσεις μόνο για τους Νοσηλευόμενους οι υπόλοιποι παραπέμπονται σε ιδιωτικά Ιατρεία.


Υπολειτουργούν χειρουργικό, ορθοπεδικό, γυναικολογικό.


Δεν έχει παθολογανατόμο και τα υλικά στέλνονται στην Αθήνα με κόστος, πρόσφατα μετακινήθηκε ένας ιατρός από το Νοσοκομείου Αγρινίου γιαδύο ημέρες .


Δεν γίνονται απαραίτητες εξετάσεις π.χ. ΗΦ και τα εργαστήρια Αιματολογικό Βιοχημικό Μικροβιολογικό λειτουργούν με 3 γιατρούς .


Ελλειπή κονδύλια για υλικά.


Παραμένει ένας γαστρεντερολόγος και τις περισσότερες ημέρες δεν καλύπτονται οι εφημερίες.


Νοσοκομείο Φιλιατών και ΤΕΠ Ηγουμενίτσας


Χωρίς αξονικό τα ΤΕΠ Ηγουμενίτσας


Υπολειτουργεί το ακτινολογικό στο Νοσοκομείο Φιλιατών με δύο γιατρούς στη συγκεκριμένη φάση και μάλιστα αναμένεται νέος Αξονικός τομογράφος και Μαγνητικός τομογράφος, χωρίς ανάλυση της σκοπιμότητας ύπαρξης του Μαγνητικού, αφού θα ήταν χρήσιμος για ειδικότητες που δεν λειτουργούν στο Νοσοκομείο ( νευρολόγους- Νευροχειρούργους )


Μεταφέρθηκε ακτινολόγος από τα ΤΕΠ Ηγουμενίτσας, μόνο για εφημέρευση, έτσι σταδιακά αυξήθηκαν οι εφημερίες των ακτινολόγων στις 10 το μήνα και μάλιστα με τις καθημερινές σε ετοιμότητα. Για την λειτουργία του ακτινολογικού στα ΤΕΠ Ηγουμενίτσας έχουν μεταφερθεί από Γιάννενα δύο Ακτινολόγοι που πραγματοποιούν 10 ενεργείς εφημερίες. Για το πρωινό ωράριο στο Νοσοκομείο Φιλιατών υπάρχουν μόνο δύο γιατροί γι α4 τμήματα , υπηρετούν 8 τεχνολόγοι και κανένας , παρά την πρόβλεψη, νοσηλευτής


Λιγοστοί οι παθολόγοι , εκκρεμούν οι προσλήψεις στα ΤΕΠ.


Σταδιακά φεύγουν οι συνάδελφοι λόγω παραμεθορίου, που μένανε όμηροι γιαμεγάλο χρονικό διάστημα

.

Νοσοκομείο Πρέβεζας


Τρείς καρδιολόγοι για την μονάδα στεφ. και την καρδιολογική κλινική.


Τρεις Παθολόγοι (2+1 επικουρικός), απόσπαση από ΚΥ για εφημερίες. Τρείς ορθοπεδικοί, μένουν ακάλυπτες εφημερίες.Δύο Γυναικολόγοι (1+1 επικουρικός)Ένας μόνο παθολογοανατόμος για χρόνια.

Τρείς αναισθησιολόγοι, δεν βγαίνουν οι εφημερίες και εντέλλονται από τον Δ/ντη Ιατρικής Υπηρεσίας να κάνουν στο εξής εκτός του Νόμου .


Γενικά στο Νοσοκομείο Πρέβεζας δεν βγαίνει ασφαλές πρόγραμμα και μένουν ακάλυπτες εφημερίες πολλές ημέρες.


Αυξημένη η κίνηση λόγω καλοκαιρινής σαιζόν, τουριστική περιοχή.


Στα Κέντρα Υγείας : υπάρχει πλήρης εγκατάλειψη, γιατροί αποσπώνται στα νοσοκομεία, χωρίς ασθενοφόρα, θέρμανση , νερό το χειμώνα , καμία πρόβλεψη για ασφαλή λειτουργία και εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων της υπαίθρου.Δυσλειτουργία λόγω ένταξης των ΚΥ στην ΔΥΠΕ.


Στο ΚΥ ΜΕΤΣΟΒΟΥ ιδιαίτερα υποχρεώνονται οι γιατροί να πληρώνονται εφημερίες ετοιμότητας ενώ πραγματοποιούν ενεργείς. Συνολικά από τους 11 γιατρούς του Κ.Υ υπεύθυνους για εφημέρευση στο ΚΥ και τα Περιφερικά Ιατρεία οι 3 λείπουν ( ο ένας με απόσπαση για λήψη 2ης ειδικότητας, ο άλλος μετακινήθηκε στο ΚΥ Πάργας και αναμένετε μετάθεση και ο τρίτος με απόσπαση στα ΤΕΠ του ΠΓΝΙ)

Υπενθυμίζεται ότι στο ΚΥ για διακομιδές ασθενών , επισκέψεις σε τουριστικά μέρη, ξενοδοχεία, κατ΄ οίκον επισκέψεις χιονοδρομικά κέντρα, κάλυψη αγώνων βρίσκονται σε εφημερία ένας σε ενεργή και ένας σε ετοιμότητα και όταν διακομίζει ο έχων ενεργή εφημερία μένει ο έχων εφημερία ετοιμότητα με το 40% της αμοιβής. .


Όλα αυτά γίνονται με την εντολή του Δ/ντη του ΚΥ ο όποιος αρνείται να υπογράψει ασφαλή πρόγραμμα και τα προσαρμόζει στα διαθέσιμα κονδύλια.


Έγινε και πρόσφατη διαμαρτυρία των γιατρών που έχουν μείνει και επιβαρύνονται επιπλέον, ζητώντας ασφαλή κάλυψη των εφημεριών για τους πολίτες της υπαίθρου και επιστροφή ή αντικατάσταση των αποσπασμένων.


Η κατάσταση δεν φαίνεται να καλυτερεύει αφού το δημοσιοοικονομικό πλαίσιο για τα επόμενα χρόνια αφήνει καθηλωμένους τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων


Το Δ.Σ. της ΕΙΝΗ



ΟΕΝΓΕ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

210 5232215  /  oengegr@gmail.com  /  Λαμίας 2, Αθήνα - Αμπελόκηποι, 11523

  • Facebook

COPYRIGHT 2017 ΟΕΝΓΕ. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ DESIGNATURE

bottom of page