top of page

ΕΙΝΑ: ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 28/02

Α.Π 5/2024 8/2/2024


Προς

  • Συναδέλφους

  • ΟΕΝΓΕ

  • 6Η ΥΠΕ

Κοινοποίηση 

  • ΜΜΕ

  • Εργατικό Κέντρο Πάτρας

  • Σωματεία εργαζομένων νοσοκομείων


Όλοι στην απεργία στις 28/2 που έχουν προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Πάτρας!

Στηρίζουμε την απεργία που έχει προκηρύξει η ΠΟΕΔΗΝ για τις 22/2


Συμμετέχουμε στις κατά τόπους συνελεύσεις της Ένωσης ανά νοσοκομείο το αμέσως επόμενο διάστημα

Συμπληρώνεται σε λίγες μέρες ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη. Ένα έγκλημα με τις υπογραφές όλων των τελευταίων κυβερνήσεων και της ΕΕ ,στο βωμό της εμπορευματοποίησης των μεταφορών.Η πολιτική κόστους οφέλους  με προμετωπίδα τη συνύπαρξη ιδιωτικού και  δημόσιου τομέα ανέδειξε και στην υγεία  τις τραγικές συνέπειές της όλο το προηγούμενο διάστημα την περίοδο της πανδημίας  .Κοινή συνισταμένη αποτελεί η μείωση των προϋπολογισμών για την υγεία ,η εκχώρηση υπηρεσιών των νοσοκομείων σε ιδιώτες, η ενίσχυση λειτουργίας τους με όρους ΑΕ όπως με τα κριτήρια επιλογής διοικητών ή την εφαρμογή των DRG’S και την αλλαγή του μείγματος χρηματοδότησης των υγειονομικών δομών ,με σκοπό να χρηματοδοτούνται κυρίως από τον ΕΟΠΥΥ, δηλ από τα χρήματα του λαού.


Το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση της  ΝΔ και το υπουργείο ετοιμάζονται να θέσουν σε εφαρμογή  τη λειτουργία απογευματινών ιατρείων και χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα παραπάνω βήμα στην εμπορευματική λειτουργία των νοσοκομείων ,μετά τις εργολαβίες σε υπηρεσίες καθαριότητας, σίτισης, φύλαξης ή και την εκχώρηση διαγνωστικών τμημάτων σε ιδιώτες όπως με το τμήμα αξονικού τομογράφου στη Νίκαια. Χαμένοι θα βγουν οι ασθενείς μιας και θα κληθούν να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να ξεπεράσουν τις μεγάλες ουρές για ένα χειρουργείο τη στιγμή που στο νομό μας το 1/3 των αιθουσών είναι κλειστές λόγω έλλειψης ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Χαμένοι θα βγουν και οι ιατροί μιας και αποτελεί ωμή παραδοχή πως αν θέλουν να δουν το εισόδημά τους  να αυξάνεται, αυτό δε θα γίνει μέσω αύξησης στο βασικό μισθό που έχει περικοπεί κατά 50% αλλά θα πρέπει να κοιτάξουν τον ασθενή στην τσέπη, ως πελάτη και αυτό με εντατικοποιημένους όρους σε ένα ήδη σύστημα υπερεφημέρευσης.


Στην περιοχή μας, η κατάσταση παραμένει δραματική. Συνεχίζονται οι μετακινήσεις παθολόγων προς τα νοσοκομεία του Πύργου και του Αιγίου, καθώς και γενικών ιατρών που ακροβατούν μεταξύ του ρόλου του προσωπικού ιατρού, του ιατρού ΚΥ και του εφημερέυοντα στα ΤΕΠ νοσοκομείων. Η υποστελέχωση όλων των υγειονομικών δομών και κυρίως των περιφερειακών έχει αυξήσει κατά πολύ τον φόρτο της δουλειάς στα δυο μεγάλα νοσοκομεία του νομού μας και έχει δημιουργήσει αφόρητες συνθήκες για τους ασθενείς, κάτι που αναδεικνύεται μετά  από κάθε μεγάλη εφημερία αλλά και για το προσωπικό που εργάζεται στο κόκκινο με χρωστούμενα ρεπό σε συνθήκες εντατικοποίησης. Αυτή η κατάσταση εντείνει το κύμα παραιτήσεων και φυγής νέων συναδέλφων από το ΕΣΥ προς αναζήτηση καλύτερης τύχης.


Οι απεργίες στις 22 και στις 28 πρέπει να αποτελέσουν αγωνιστική απάντηση στη συνεχή υποβάθμιση της υγείας. Το αίτημά μας για διπλασιασμό των ετήσιων καθαρών αποδοχών (που περιλαμβάνει την επαναφορά 13ου, 14ου μισθού, επιδόματος αδείας, επιδόματος βιβλιοθήκης και της αυτοτελούς φορολόγησης των τακτικών εφημεριών αποτελεί αναγκαίο σταθμό για τις διεκδικήσεις του επόμενου διαστήματος ειδικά μπροστά στο κύμα της ακρίβειας, μαζί με τη γενναία αύξηση της χρηματοδότησης για την υγεία με αποκλειστικά κρατική ευθύνη και την ταυτόχρονη προκήρυξη όλων των κενών θέσεων με μόνιμο χαρακτήρα.


Οι διεκδικήσεις του προηγούμενου διαστήματος (Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας ΠΓΝΠ-κινητοποίηση για Καραμανδάνειο ή της Κρήτης)με τη συμμετοχή φορέων και συλλόγων ασθενών δείχνουν το δρόμο για την απόσπαση κατακτήσεων.


Το επόμενο διάστημα


  • Οργανώνουμε σύσκεψη της Ε.Ι.Ν.Α με τα σωματεία εργαζόμενων των νοσοκομείων του νομού για μαζικοποίηση των κινητοποιήσεων

  • Προχωράμε σε συνελεύσεις όλων των νοσοκομείων και για τα οξυμένα κατά τόπους ζητήματα την εβδομάδα 12-16/2 μ ευθύνη των τριμελών επιτροπών για οργάνωση των παρεμβάσεων

  • Στηρίζουμε την απεργία της ΠΟΕΔΗΝ στις 22/2 με κινητοποιήσεις στις πύλες των νοσοκομείων

  • Συμμετέχουμε στην απεργία της ΑΔΕΔΥ και των εργατικών σωματείων στις 28/2


ΕΙΝΑ

Commentaires


bottom of page