top of page

ΕΙΝΑ: Για την έναρξη λειτουργίας της Παιδοψυχιατρικής Μονάδας του Καραμανδανείου

Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας ΕΙΝΑ


ΑΠ.25.2021

23/04/2021


Με έγγραφό τους οι ιατροί της Παιδιατρικής κλινικής του Καραμανδανείου μας ενημέρωσαν ότι ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ. Αθανασόπουλος Παύλος έδωσε προφορική εντολή στους ειδικευόμενους και ειδικευμένους ιατρούς της κλινικής να καλύπτουν το εφημεριακό πρόγραμμα της Μονάδας Παιδοψυχιατρικής Νοσηλείας, που πρόκειται να λειτουργήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, σε χώρο εκτός του κύριου κτηριακού συγκροτήματος του Νοσοκομείου και συγκεκριμένα στην περιοχή του Κάστρου της Πάτρας.


Ο τρόπος που μεταχειρίστηκε τους συναδέλφους που διαμαρτυρήθηκαν στο γραφείο του δεν αρμόζει σε εργαζόμενους επιστήμονες. Συμμεριζόμαστε πλήρως τα όσα αναφέρουν στο κείμενό τους. Δεν γίνεται δηλαδή λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού, με προφορικές εντολές (γιατί άραγε; ) να υποχρεώνει ιατρούς σε αντιποίηση ειδικότητας, να μην σέβεται καν την κείμενη νομοθεσία που διέπει την ιατρική εκπαίδευση, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των ειδικευόμενων παιδιατρικής, να παραβιάζει του στοιχειώδεις όρους λειτουργίας παιδοψυχιατρικών τμημάτων. Μάλιστα, από όσα γνωρίζουμε δεν υπάρχει καμιά άλλη παιδοψυχιατρική κλινική πανελλαδικά που να λειτουργεί με αυτό το καθεστώς που δρομολογείται στην πόλη μας.


Τα παραπάνω, ακόμα και αν ο Διοικητής αναίρεσε τις αρχικές προφορικές του εντολές, δυστυχώς αποκαλύπτουν την προχειρότητα και τη βιασύνη, με την οποία αντιμετωπίζεται ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, όπως η έναρξη λειτουργίας μιας Παιδοψυχιατρικής Μονάδας. Η λειτουργία της είναι απόλυτη ανάγκη, αφού θα καλύπτει την ευρύτερη περιοχή, ώστε να μην χρειάζεται η διακομιδή των παιδιών και των οικογενειών τους στην Αθήνα. Αποτελεί άλλωστε πάγιο αίτημα εδώ και πολλά χρόνια. Όμως, οι βεβιασμένες κινήσεις και το άγχος να κοπούν κορδέλες και να γίνουν εγκαίνια αμέσως μετά το Πάσχα (όπως πληροφορηθήκαμε από τις δηλώσεις του Διοικητή στον τοπικό τύπο) δεν αρμόζουν σε ένα τέτοιο εγχείρημα. Χρειάζεται να διασφαλιστούν οι αναγκαίοι όροι και προϋποθέσεις για την αποτελεσματική και ασφαλή λειτουργία.


Με σχετικό έγγραφό της η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος (Αρ.Πρωτ. 33/2020 – 13/04/2020), ακριβώς ένα χρόνο πριν, συμπυκνώνοντας το θεσμικό πλαίσιο του Υπ.Υγείας, υπογραμμίζει κατηγορηματικά ότι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του έργου θα πρέπει να υπακούουν σε αυστηρούς και συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας. Διαφωνεί πχ με τη λειτουργία της Μονάδας σε ξεχωριστό κτηριακό συγκρότημα από το Καραμανδάνειο γιατί δεν εξασφαλίζεται έτσι η πλήρης και ολόπλευρη παιδιατρική φροντίδα των μικρών ασθενών. Επίσης, παραθέτει τις προδιαγραφές στελέχωσής της με πλήρη και αριθμητικά επαρκή διεπιστημονική ομάδα ώστε η περίθαλψη να είναι ποιοτική και ασφαλής.


Προκύπτουν λοιπόν πολλαπλά ερωτήματα.


Έχει λάβει υπόψη ο Διοικητής τις αυστηρές προδιαγραφές για την έναρξη λειτουργίας της Παιδοψυχιατρικής Μονάδας; Κτηριακές, εξοπλισμού και στελέχωσης;


Γνωρίζει ότι η λειτουργία της πρέπει να βασίζεται σε εξειδικευμένους ιατρούς της αντίστοιχης ειδικότητας της Παιδοψυχιατρικής και όχι εν γένει της Παιδιατρικής;


Έχει μεριμνήσει από νωρίς για την επαρκή στελέχωση με μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να μην χρειάζονται προφορικές εντολές σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων λίγες μέρες πριν τα εγκαίνια;


Έχει μεριμνήσει για την στελέχωση με πλήρη διεπιστημονική ομάδα, για την πλήρη παιδιατρική φροντίδα και την εργαστηριακή υποστήριξη της Μονάδας;


Διερωτόμαστε εάν το Δ.Σ, το Επιστημονικό Συμβούλιο και ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου έχουν υπόψη τους τις προδιαγραφές για την έναρξη λειτουργίας της Παιδοψυχιατρικής Μονάδας καθώς και τις έως τώρα ενέργειες του Διοικητή.


Διερωτόμαστε εάν η Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ, η πολιτική ηγεσία του Υπ.Υγείας και η αρμόδια κα Υφυπουργός έχουν εξασφαλίσει την απαραίτητη κρατική χρηματοδότηση, τους πόρους και το μόνιμο προσωπικό για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της Μονάδας .


Η Παιδοψυχιατρική Μονάδα πρέπει να λειτουργήσει με διασφάλιση όλων των αναγκαίων όρων και προϋποθέσεων στέγασης, εξοπλισμού και στελέχωσης με μόνιμο προσωπικό για την ασφαλή και αποτελεσματική περίθαλψη των παιδιών. «Όπως πρέπει» και όχι «όπως-όπως». Ειδικά, σε μια δύσκολη περίοδο που λόγω της εγκληματικής διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση, η «παράλληλη πανδημία» των ψυχικών νοσημάτων, πλήττει και την ευαίσθητη παιδική και εφηβική ηλικία.

Comments


bottom of page