top of page

ΕΙΝΑ: Για τα δύο συνεχόμενα χρόνια αναγκαστικής μετακίνησης παθολόγων στο Γεν.Νοσοκομείο Πύργου

ΑΠ.13.2023

20/04/2023Οι αναγκαστικές μετακινήσεις παθολόγων με "εντέλεσθε" από τα νοσοκομεία και τις δομές πρωτοβάθμιας Υγείας της Πάτρας και της Τρίπολης για κάλυψη εφημεριακών αναγκών στην παθολογική κλινική του ΓΝΠύργου κλείνουν σε λίγες μέρες 2 ολόκληρα χρόνια. Μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης 24 μηνών!


Πριν δύο περίπου χρόνια εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση οι τρεις τελευταίες συναδέλφισσες που κατείχαν οργανική θέση στην Παθολογική ΓΝΠύργου λόγω των τραγικών συνθηκών υπερεργασίας, υπερεφημέρευσης και αυθαιρεσιών του τότε Διοικητή. Με ανανέωση εντολών μετακίνησης από όμορες δομές υγείας της περιοχής, απέμειναν δύο παθολόγοι που πέραν των εφημεριών, κάλυπταν και την τακτική καθημερινή λειτουργία. Πλέον ο ένας εκ των δύο συναδέλφων που διατελεί και συντονιστής Διευθυντής, βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια λόγω σοβαρότατου προβλήματος υγείας.


Στα δύο αυτά χρόνια, η Παθολογική κλινική του ΓΝΠύργου λειτουργεί κάτω από τα προβλεπόμενα όρια για την υγεία και την ασφάλεια ασθενών και γιατρών. Κάθε μέρα διαφορετικός παθολόγος καλείται να εξετάσει και να αντιμετωπίσει έως και 100 με 120 ασθενείς που βλέπει για πρώτη φορά. Ενδεικτικό της διαλυτικής κατάστασης ότι καθημερινά μόνο από το νομό Ηλείας το ΕΚΑΒ διακομίζει έως και 20 ασθενείς προς τα νοσοκομεία της Πάτρας. Τα "ημερήσια φύλλα πορείας" αναγκαστικής μετακίνησης παθολόγων που εκδίδει ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ κος Καρβέλης έχουν γίνει ο κανόνας. Γιατροί που ειδοποιούνται για εφημέρευση στον Πύργο ακόμα και μια ώρα πριν! Γιατροί που για σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο δούλευαν απλήρωτοι και δεν τους καταβάλλονταν ούτε τα έξοδα μετακίνησης. Γιατροί που αναγκάστηκαν σε παραίτηση για να αποφύγουν αυτή την τραγική κατάσταση. Γιατροί που δεν βάζουν τα χαρτιά τους στις λίστες επικουρικών και μόνιμων για νοσοκομεία της Πάτρας για να μην βρεθούν στον Πύργο. Γιατροί που αφήνουν πίσω τους τεράστια κενά στις κλινικές και τα τμήματα από τα οποία φεύγουν για να μπαλώσουν τα κενά στον Πύργο.


Η Ε.Ι Ν.Α και η Ο.Ε.Ν.Γ.Ε, μαζί με τους συναδέλφους παθολόγους έχουμε εξαντλήσει κάθε δυνατό μέσο για την επίλυση του προβλήματος, που η ίδια η 6η ΥΠΕ, η Διοίκηση του ΓΝΠύργου και του Υπουργείου δημιούργησαν. Καταθέσαμε εξ αρχής πολύ συγκεκριμένες προτάσεις σε όλους τους αρμοδίους, που έφτασαν μέχρι και στις εισαγγελικές αρχές. Να χαρακτηριστεί το νοσοκομείο άγονη ζώνη ώστε να δοθούν κίνητρα στους γιατρούς. Να προκηρυχθούν στη συνέχεια ταυτόχρονα οι 5 κενές οργανικές θέσεις. Να μην συγκαλυφθούν οι ευθύνες της Διοίκησης του νοσοκομείου για τις παραιτήσεις 20 γιατρών την τελευταία 4ετία.


Τι από όλα αυτά έγινε; ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ! Οι πολλαπλές επισκέψεις της κ.Γκάγκα και του κ.Πλεύρη στην περιοχή, το μόνο που άφησαν πίσω είναι οι μνημειώδεις δηλώσεις ότι η Ηλεία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί άγονη γιατί είναι τουριστικό θέρετρο και έχει εύφορο κάμπο. Την ίδια στιγμή ο Δήμαρχος Πύργου βράβευσε τον κ. Καρβέλη με κλάδο ελαίας για τη στήριξή του στο ΓΝΠύργου όταν οι γιατροί κατηγορούνται ως υπεύθυνοι που οι προκηρύξεις αποβαίνουν άκαρπες.


Που βρισκόμαστε σήμερα; ΣΕ ΣΗΜΕΙΟ ΚΑΤΩ ΤΟΥ ΜΗΔΕΝΟΣ! Σα να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, τη στιγμή που η παθολογική ΓΝΠύργου έχει απομείνει με έναν μόνο μόνιμα μετακινημένο γιατρό , στο παρασκήνιο η κ.Γκάγκα προετοιμάζει την "οριστική λύση". Ήδη έχει κοινοποιηθεί ανεπισήμως η πρόταση του Υπουργείου για bonus 900 ευρώ σε όποιον παθολόγο συμφωνήσει για πρωινή επίσκεψη 15 συνεχόμενες μέρες... Επίσης ο Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας, σε ρόλο κυβερνητικού λαγού, με ένα κατάπτυστο κείμενό του καλεί το Υπουργείο να αναγκάσει τους μεταφερόμενους παθολόγους σε 3μηνές και 6μηνες μετακινήσεις ως " βραχυπρόθεσμη " τάχα λύση.


Το προεδρείο του ιατρικού συλλόγου Ηλείας δεν αντιλαμβάνεται πως ανοίγει τον Ασκό του Αιόλου; Αν ψάχναμε κι εμείς "ρεαλιστικές λύσεις", θα μπορούσαμε να προτείνουμε την πιο λογική "ρεαλιστική λύση" της εξάντλησης των επιλογών εντός Ηλείας (συνδρομή ιδιωτών παθολόγων), πριν τις επιλογές των μετακινήσεων παθολόγων από όμορους νομούς, που εδώ και δύο χρόνια κρατούν μόνοι τους το νοσοκομείο όρθιο εις βάρος των τμημάτων από τα οποία φεύγουν. Υπάρχει άλλωστε το αντίστοιχο νομικό πλαίσιο. Δεν το κάνουμε όμως γιατί ξέρουμε ότι και οι δυο αυτές λύσεις απλά συντηρούν το αδιέξοδο.


Συνάδελφοι του προεδρείου του Ιατρικού συλλόγου Ηλείας αντιλαμβάνεστε ότι η συζήτηση αυτή δεν μπορεί να βγάλει πουθενά και αποπροσανατολίζει από την ουσία του προβλήματος; Απαιτούμε άμεσα να αποσύρετε την απαράδεκτη "πρόταση σας" για μόνιμη μετακίνηση των νοσοκομειακών ιατρών από όμορους νομούς και επιτέλους να διεκδικήσετε και εσείς την σωτηρία του Νοσοκομείου σας.


Είναι προφανές ότι την ευθύνη για τη μετατροπή του ΓΝΠύργου σε μαύρη τρύπα του υγειονομικού χάρτη της περιοχής την έχουν αποκλειστικά οι μέχρι τώρα πολιτικές ηγεσίες του Υπ.Υγείας, της 6ης ΥΠΕ και του ΓΝΠύργου. Όπως έχουν και την ευθύνη για την μετατροπή των 160.000 κατοίκων της Ηλείας σε πολίτες β' κατηγορίας όσον αφορά στην υγειονομική περίθαλψη.


Το παράδειγμα του Πύργου ήδη γίνεται ο κανόνας για τα επαρχιακά νοσοκομεία σε όλη την χώρα. Είναι ένα συνειδητό κυβερνητικό σχέδιο για τη συρρίκνωση και διάλυση της Δημόσιας Περίθαλψης που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.


Να μην χαθεί άλλος χρόνος - Απαιτούμε να δοθεί η μοναδική βιώσιμη λύση όπως την έχουμε περιγράψει


Να μετατραπεί σε άγονη ζώνη το Νοσοκομείο Πύργου και να δοθούν πρόσθετα κίνητρα για κάλυψη των κενών σε όλες τις ειδικότητες με αιχμή την Παθολογική


Η "κατάσταση έκτακτης ανάγκης" για ένα νοσοκομείο θα έπρεπε να μεταφραστεί σε έκτακτες νομοθετικές ρυθμίσεις για να σωθεί πχ οι επιλαχόντες των προκηρύξεων για τις παθολογικές όλες της χώρας να έχουν τη δυνατότητα εφόσον το επιθυμούν να εργαστούν στο ΓΝΠύργου για δύο χρόνια και στη συνέχεια να συνεχίσουν σε νοσοκομείο της επιλογής τους


Υποτιμούν τη νοημοσύνη μας και προσβάλλουν την αξιοπρέπειά μας οι προτάσεις για 900ευρα


Να μην τολμήσουν να προχωρήσουν σε 3μηνες και 6μηνες αναγκαστικές μετακινήσεις Παθολόγων από τα νοσοκομεία της Πάτρας


Απαιτούμε από όσους διεκδικούν την ψήφο των πολιτών της περιοχής να πάρουν ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα


Καλούμε τους πολίτες και τους φορείς της Ηλείας να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να διεκδικήσουν το Δικαίωμα στην πραγματική Δημόσια Δωρεάν Περίθαλψη


Προειδοποιούμε το Υπουργείο Υγείας και την 6η ΥΠΕ ότι ως Δ.Σ της Ε.Ι Ν.Α θα προτείνουμε κυλιόμενες στάσεις εργασίας, μαζικές επισχέσεις, απεργία και κάθε άλλο νόμιμο μέσο όλων των παθολογικών κλινικών της Αχαΐας αν τολμήσουν να προχωρήσουν σε 3μηνη μετακίνηση γιατρού μας


ΩΣ ΕΔΩ ! Δεν θα αφήσουμε να γίνει κανένας γιατρός ο επόμενος σταθμάρχης του συστήματος! Προειδοποιούμε ότι την ευθύνη των πιθανών μαζικών παραιτήσεων παθολόγων λόγω του αίσχους των αναγκαστικών μετακινήσεων, θα την έχει αποκλειστικά το Υπουργείο και η κυβέρνηση!Comments


bottom of page