top of page

ΕΙΝΑΠ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ: ΌΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ 29 ΚΑΙ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ!

Από την τελευταία συνέλευση των γιατρών του ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία» ως σήμερα λίγα έχουν αλλάξει. Οι ελλείψεις αντιδραστηρίων συνεχίζονται, ενώ η διοίκηση πιέζει τους προϊστάμενους των τμημάτων να μην μεταφέρουν εγγράφως την πραγματική εικόνα. Ως επιτροπή πήραμε την πρωτοβουλία να δούμε με τα μάτια μας την κατάσταση στις κλινικές και τα εργαστήρια του νοσοκομείου και διαπιστώσαμε πως όσα κατήγγειλαν οι συνάδελφοί μας στη Γενική Συνέλευση της 14ης Νοέμβρη αποτελούν μικρό μόνο κομμάτι των παθογενειών του νοσοκομείου.


Το νοσοκομείο βοά πως ο προϋπολογισμός του είναι ελάχιστος και πως η τήρησή του είναι ασύμβατη με την άσκηση της ιατρικής με βάση τα σύγχρονα δεδομένα. Η έλλειψη αντιδραστηρίων και υλικών αντανακλούν ένα τμήμα αυτής της κατάστασης, η οποία επεκτείνεται και σε αναλώσιμα, φάρμακα αλλά και στις σημαντικότατες ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνικές υποδομές (π.χ. ασθενοφόρα).


Οι ευθύνες της διοίκησης για την κατάσταση είναι αναμφίβολα σημαντικές, καθώς η ανεπάρκεια του προϋπολογισμού είναι γνωστή εδώ και μήνες, ωστόσο τα αναγκαία βήματα για την εξασφάλιση των χρημάτων που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου έγιναν με μεγάλη καθυστέρηση και μόνο μετά τις έντονες διαμαρτυρίες των υγειονομικών του νοσοκομείου. Ωστόσο, η κατάσταση δεν είναι ευθύνη της διοίκησης του νοσοκομείου μόνο. Είναι εξαιρετικά προβληματικό ένα νοσοκομείο να λειτουργεί με κλειστό προϋπολογισμό σε μια περίοδο τόσο αυξημένων υγειονομικών αναγκών: το Σωτηρία παραμένει κέντρο αναφοράς για λοιμώδη νοσήματα από όλη την Ελλάδα, εξυπηρετεί σημαντικό αριθμό ογκολογικών ασθενών (το προφίλ των οποίων παρουσιάζει σημαντική βαρύτητα σε σχέση με την προ πανδημίας εποχή), έχει πλέον 8 μονάδες ΜΕΘ και παράλληλα οι κλινικές του συνεχίζουν να εφημερεύουν ανά 4 ημέρες και να στελεχώνουν τα ΤΕΠ κάθε μέρα. Και αυτά με σχεδόν την ίδια χρηματοδότηση με την προ πανδημίας περίοδο! Είναι σαφές πως η κυβέρνηση επιδιώκει να υποβαθμίσει το ΕΣΥ, παρέχοντας ελάχιστους πόρους, προκειμένου να πριμοδοτηθεί ο ιδιωτικός τομέας υγείας. Δε θα το επιτρέψουμε!


Μόνη λύση απέναντι στην υποβάθμιση της λειτουργίας του νοσοκομείου μας είναι η οργάνωσή μας και οι συλλογικοί μας αγώνες. Καλούμε όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να επαγρυπνούν για κάθε έλλειψη των απαραίτητων μέσων για την εργασία τους και να ενημερώνουν τα συνδικαλιστικά τους όργανα! Οι ασθενείς μας αξίζουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα και δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με ενδιάμεσες λύσεις και αναβολές στις θεραπείες τους! Απαιτούμε να δοθεί άμεσα λύση! Συντασσόμαστε με τους συναδέλφους μας στα νοσοκομεία όλης της Ελλάδας και δηλώνουμε πως δε θα αφήσουμε να συνεχιστεί ο κατήφορος, συμμετέχοντας μαζικά στις κινητοποιήσεις της επόμενης εβδομάδας!


Διπλάσιο προσωπικό, διπλάσιοι μισθοί άμεσα! Να πάρουν όλοι οι υγειονομικοί επίδομα ανθυγιεινής εργασίας! Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι!

Να αυξηθεί άμεσα η κρατική χρηματοδότηση για την υγεία! Δημόσια, δωρεάν, υψηλής ποιότητας περίθαλψη για όλους και όλες!

Όλοι και όλες στις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΟΕΝΓΕ 29 και 30 Νοεμβρίου!


Commentaires


bottom of page