Αθήνα, 11/06/20
Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ ενημερώθηκε ότι σε πρόσφατη υπουργική απόφαση (Γ1α/Γ.Π.οικ. 33091, 28/5/20, υπογραφή υφυπουργού κ. Κοντοζαμάνη) που αφορά τα ΚΥ Αλεξάνδρας και Καλυβίων (ευθύνης 1ης ΥΠΕ) αναφέρεται πως οι γιατροί των δυο αυτών ΚΥ της Αττικής θα πρέπει να επινοήσουν κάποιον «μαγικό τρόπο» ώστε τα συγκεκριμένα ΚΥ να λειτουργούν τους επόμενους μήνες ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ και ως ΚΥ αναφοράς για ύποπτα κρούσματα COVID – 19 αλλά και να «επαναλειτουργήσουν όλες τις υπηρεσίες και τα ιατρεία τους» όπως πριν την επιδημία.
Έτσι το ΚΥ Αλεξάνδρας π.χ. (μια από τις μεγαλύτερες μονάδες ΠΦΥ της χώρας και από τις ελάχιστες στο κέντρο της Αθήνας) θα πρέπει «με το μαγικό ραβδί» να επαναφέρει ΟΛΕΣ «τις υπηρεσίες και τα ιατρεία σε διακριτούς χώρους, ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός των προσερχομένων σε αυτά ληπτών υπηρεσιών υγείας».
Είναι προφανές πως οι γιατροί ούτε τις κατάλληλες κτιριακές υποδομές (που δεν υπάρχουν) μπορούν να δημιουργήσουν εκ του μηδενός, ούτε το αναγκαίο προσωπικό (που επίσης δεν υπάρχει). Πολύ περισσότερο δε που στο ΚΥ Αλεξάνδρας αυτές τις μέρες είναι υπό εγκατάσταση νέος σύγχρονος μαγνητικός τομογράφος, τελείως απαραίτητος για διαγνωστικές εξετάσεις σε εξωτερικούς ασθενείς με ραντεβού. Άλλωστε είναι γνωστό πως π.χ. ανασφάλιστοι εξωτερικοί ασθενείς που έχουν μόνο ΑΜΚΑ μπορούν να κάνουν μαγνητική τομογραφία μόνο σε δημόσιες δομές. Με την σημερινή κατάσταση της κτιριακής υποδομής και των ελλείψεων προσωπικού η «αποφυγή συγχρωτισμού» ύποπτων κρουσμάτων της επιδημίας με ασθενείς της λοιπής νοσηρότητας είναι πρακτικά ανέφικτη. Η παράταση της αχρήστευσης (στην πράξη) όσον αφορά την λοιπή νοσηρότητα μιας μεγάλης πολυδύναμης δομής ΠΦΥ όπως το ΚΥ Αλεξάνδρας είναι απαράδεκτη.
Τα αντίστοιχα ισχύουν και για το ΚΥ Καλυβίων. Η προφανής προσπάθεια μεταβίβασης ευθύνης από τους αρμόδιους του υπουργείου Υγείας και της 1ης ΥΠΕ προς τους γιατρούς των δυο ΚΥ για τυχόν διασπορά της επιδημικής νόσου μέσα στις μονάδες, είναι επίσης απαράδεκτη.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και οι διοικήσεις των ΥΠΕ θα πρέπει να δρομολογήσουν λύσεις σε αυτές τις ελλείψεις και να στέκονται με σοβαρότητα στον σχεδιασμό αντιμετώπισης της επιδημίας αντί να εξαντλούνται σε αποποιήσεις ευθύνης τους, αόριστα ευχολόγια και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.
Comentários