top of page

ΕΙΝΑΠ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΤΑΚΤΙΚΩΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΩΝ ΤΟΥ ΓΝ ΠΑΙΔΩΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Από τις 1/9/2022 είναι σε ισχύ η αναστολή των τακτικών χειρουργείων του νοσοκομείου μας λόγω ελλείψεων αναισθησιολόγων. Συγκεκριμένα, σε ένα σύνολο 17 κενών οργανικών θέσεων το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι καλυμμένες οι 10 από αυτές, καθώς 4 μόνιμοι επιμελητές έχουν παραιτηθεί τα τελευταία χρόνια και δεν έχουν αναπληρωθεί τα κενά.


Συγκεκριμένα

  • Το νοσοκομείο έχει γενική εφημερία μέρα παρά μέρα ,με μεγάλο φόρτο επειγόντων περιστατικών που χρήζουν χειρουργικών επεμβάσεων

  • Λειτουργούν 9 χειρουργικές κλινικές(Παιδοχειρουργική, Α,Β Ορθοπεδική ,ΩΡΛ, Νευροχειρουργική, Οφθαλμιατρική, Πλαστική χειρουργική, Ουρολογική, Καρδιοθωρακοχειρουργική) με μεγάλο όγκο περιστατικών από όλη την χώρα

  • Υπάρχουν επιπλέον τμήματα που χρειάζονται αναισθησιολογική κάλυψη(Ογκολογικά τμήματα, αιμοδυναμικό, γαστρεντερολογικό , ηπατολογικό , αξονικός τομογράφος, μαγνητικός τομογράφος ακουολογικό και μονάδα ημερήσιας νοσηλείας)

  • Ελλείψεις υπάρχουν και στο λοιπό προσωπικό του χειρουργείου(νοσηλευτές αναισθησιολογικού,εργαλειοδοσία,νοσοκόμοι)

Ήδη με βάση τα παραπάνω ,είναι φανερό ότι το αναισθησιολογικό τμήμα του νοσοκομείου λειτουργούσε στο όριο χάρη στις προσπάθειες των εργαζομένων εδώ και καιρό. Έτσι τώρα ,η αναρρωτική άδεια δύο συναδέλφων ,καθιστά την λειτουργία των τακτικών αιθουσών αδύνατη.


Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή όλο αυτό το χρονικό διάστημα και ποτέ η διοίκηση και το υπουργείο δε φρόντισαν να πάρουν μέτρα!

Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι

  • Υπάρχουν παιδιά που περιμένουν από το 2018 να χειρουργηθούν στη λίστα του νοσοκομείου! Ο τεράστιος χρόνος αναμονής για αυτές τις χειρουργικές επεμβάσεις, έχει επίπτωση στην ζωή των παιδιών μακροπρόθεσμα, αλλά και άμεσες επιπλοκές. Ταυτόχρονα με τον τρόπο αυτό πολλοί γονείς αναγκάζονται να απευθυνθούν στα ιδιωτικά νοσοκομεία βάζοντας το χέρι βαθιά στη τσέπη.

  • Υπάρχουν καθυστερήσεις ακόμα και στην πραγματοποίηση επεμβάσεων σε νεογνά, με όποιες συνέπειες έχει η παραπάνω παραμονή τους στις μονάδες εντατικής νοσηλείας νεογνών.

  • Υπάρχουν παιδιά με σοβαρές παθήσεις, που η καθυστέρηση των χειρουργικών τους επεμβάσεων έχει καθημερινές επιπτώσεις στη ζωή τους, αλλά καθιστά και τα χειρουργεία αποκατάστασης τους τεχνικά πιο δύσκολα.

Πέρα από τις παραπάνω επιπτώσεις στους παιδιατρικούς ασθενείς η αναστολή των τακτικών χειρουργείων έχει τεράστιες επιπτώσεις και στην εκπαίδευση των ειδικευομένων που ήδη έχει πάει πίσω τα δύο τελευταία χρόνια με την αναστολή των τακτικών χειρουργείων. Ουσιαστικά ένας μεγάλος χρόνος από την εκπαίδευση μας παραμένει αναξιοποίητος και νεκρός, μακριά από τις χειρουργικές αίθουσες, χρόνος που δεν μπορεί να αναπληρωθεί.


Στη παραπάνω χρόνια κατάσταση ,η διοίκηση και σε συνάντηση της με εκπροσώπους της πενταμελούς της ΕΙΝΑΠ του νοσοκομείου απαντά με προσωρινές , πιθανές μετακινήσεις γιατρών από Ευαγγελισμό ,Αττικό και Αγλαΐα Κυριακού .Προφανώς με μπαλώματα όχι μόνο δε λύνεται το πρόβλημα του νοσοκομείου μας αλλά εντείνονται τα προβλήματα και στα υπόλοιπα νοσοκομεία. Όσο για την κάλυψη των θέσεων με μόνιμο προσωπικό μιλάμε για 2 ή 3 αναισθησιολόγους το συντομότερο σε 2-3 μήνες.

Διεκδικούμε :

  • Εδώ και τώρα προσλήψεις αναισθησιολόγων. Καμιά δικαιολογία δεν είναι αποδεκτή όταν αναστέλλονται χειρουργεία παιδιών .Να δοθούν τα αναγκαία κίνητρα και να προκηρυχτεί άμεσα το σύνολο των κενών θέσεων.

  • Άμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού-μονιμοποίηση των εργαζόμενων με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

5μελής Επιτροπή ΕΙΝΑΠ


留言


bottom of page