top of page

ΕΙΘΕΛ: Ψευδή επιχειρήματα από τις δημοτικές αρχές!

ΛΕΡΟΣ: 21/5/2020

Α.Π: 11/2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Με έκπληξη ακούσαμε τον Δήμαρχο Λέρου να ισχυρίζεται σε εκπομπή στην δημόσια τηλεόραση, ότι «το νησί διαθέτει ένα πλήρως εξοπλισμένο νοσοκομείο»!


Προσχηματικά αξιοποιείται το ψευδές αυτό επιχείρημα για την τουριστική "ανάπτυξη" και "αναβάθμιση" της Λέρου, εν μέσω πανδημίας. Όμως ο Δήμαρχος ξέρει τις τραγικές ελλείψεις του νοσοκομείου και ξέρει πολύ καλά ότι μερίδιο της ευθύνης για αυτή την πραγματικότητα αναλογεί και στον ίδιο. Ας αφήσει λοιπόν τα παραμύθια της Χαλιμάς, ας αφήσει τον ρόλο του συμπρωταγωνιστή παπαγάλου στο σήριαλ του τέλους της πανδημίας, της υποτιθέμενης άρτιας θωράκισης του συστήματος υγείας και επιτέλους ας νοιαστεί για την υγεία των συνδημοτών του και επισκεπτών. Ας σταματήσει επιτέλους να είναι μαριονέτα διαχρονική της κάθε κεντρικής εξουσίας και ας παίξει τον ρόλο που του ανέθεσε ο Λερϊακός λαός σαν αντιπροσώπου της αυτοδιοίκησης του νησιού.


Καταλαβαίνουμε την αγωνία του Δήμαρχου για την τουριστική κίνηση του νησιού, όμως για να γίνει αυτό με ασφάλεια θα πρέπει να υπάρχει ένα πλήρως στελεχωμένο νοσοκομείο και η απάντηση σε αυτό το ζήτημα Δήμαρχε δεν είναι βέβαια να χώσουμε το κεφάλι στην άμμο στρουθοκαμηλίζοντας.


Λίγες ημέρες πριν η Ένωση μας, σε αναφορά προς τον Υπουργό με κοινοποίηση και στον Δήμο, επισήμανε τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό. Ο Δήμαρχος αντί να συντρέξει προς ενίσχυση των αιτημάτων, δηλώνει ότι το νοσοκομείο είναι πλήρως εξοπλισμένο και προφανώς στελεχωμένο σε ιατρικό και άλλο προσωπικό.


Κατά τον Δήμαρχο και προφανώς την κυβέρνηση είναι στελεχωμένη η παθολογική κλινική με μια παθολόγο, η όποια μάλιστα συνταξιοδοτείται εντος του έτους και αρκετές μέρες τον μηνά χωρίς παθολόγο, μάλιστα τον επόμενο μήνα θα λειτουργήσει με μετακίνηση γιατρού από το Κέντρο Υγείας Πάτμου, αποδυναμώνοντας την εκεί δομή υγείας. Στο αναισθησιολογικό τμήμα υπηρετεί ένας μόνο αναισθησιολόγος. Στην χειρουργική κλινική υπηρετεί ένας χειρούργος. Στην μονάδα νεφρού υπηρετεί ένας μόνο νεφρολόγος. Στον ψυχιατρικό τομέα, ένα από τους μεγαλύτερους της χώρας, υπηρετούν δύο μόνο ψυχίατροι και ένας τρίτος συνταξιούχος με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου(μπλοκάκι). Στην γυναικολογική κλινική ένας γυναικολόγος. Το νοσοκομείο προσφέρει υγειονομική κάλυψη στους 8.500 κατοίκους της Λέρου, στους 4500 κατοίκους των διπλανών μικρότερων νησιών (Πάτμου, Λειψών, Αγαθονησίου), καθώς επίσης στους 2500 περίπου πρόσφυγες- μετανάστες του κέντρου υποδοχής ταυτοποίησης, με άθλιες συνθήκες διαβίωσης και επομένως αυξημένη νοσηρότητα.


Υπό αυτές τις συνθήκες το νοσοκομείο λειτουργεί χάρις στην υπερπροσπάθεια του ιατρικού νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού, που όμως οδηγεί σε κούραση με επικίνδυνες συνέπειες για εμάς αλλά και τους ασθενείς μας.


Επομένως είναι εύλογο το ερώτημα, πως η μονάδα υγείας θα ανταπεξέλθει στον φόρτο εργασίας του καλοκαιριού, με υπερδιπλασιασμό του πληθυσμού και μάλιστα εν μέσω πανδημίας; Ας απαντήσει λοιπόν ο Δήμαρχος, το ερώτημα βέβαια είναι ρητορικό γιατί την απάντηση την φανταζόμαστε όλοι μας.


Καλούμε την δημοτική αρχή και όλους τους εκλεγμένους στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά κυρίως τους εργαζόμενους υγειονομικούς και τον Λερϊακό λαό να σταθεί στο πλάι μας, στην προσπάθεια να στελεχωθεί το νοσοκομείο και οι υπόλοιπες μονάδες υγείας του νησιού με το απαραίτητο αναγκαίο ιατρικό και άλλο προσωπικό. Αυτή είναι και η μόνη λύση να νοιώσουν ασφάλεια οι κατοικούντες στο νησί , οι επισκέπτες του καλοκαιριού και βέβαια οι εργαζόμενοι. Η μόνη λύση για την ασφαλή λειτουργία, των μικρών και μεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο νησί.


E.I.ΘΕ.Λ.

Comments


bottom of page