top of page

ΕΙΘΕΛ: Για τη συνάντηση με τον υφυπουργό Υγείας

ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟΥ-ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΕΡΟΥ Κ.Υ. ΠΑΤΜΟΥ-Π.Π.Ι ΛΕΙΨΩΝ & ΑΓΑΘΟΝΗΣΙΟΥ (Ε.Ι.ΘΕ.Λ)


Λέρος 25/10/2019

ΑΠ: 17/2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Στο πλαίσιο απεργιακών κινητοποιήσεων την τέταρτη 23 Οκτωβρη και συνάντησης της Ε.Γ της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος με τον Υφυπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη ο Πρόεδρος της Ε.Ι.ΘΕ.Λ παρουσίασε τα επείγοντα προβλήματα των μονάδων υγείας των νησιών μας.


Αρχίζοντας από την τραγική κατάσταση στο Κ.Υ.Τ (κέντρο υποδοχής ταυτοποίησης) της Λέρου και τον κίνδυνο επιδημίας . Άνθρωποι παρέα με ποντίκια , η υπερπληρότητα του hot-spot έχει οδηγήσει στην έγερση σκηνών παραθαλάσσια, λίγα μέτρα από την ψυχιατρική κλινική. Ενώ αρκετοί άλλοι κοιμούνται κάτω από τα δέντρα , προφανώς δεν υπάρχει πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό,τουαλέτες, κάδους απορριμμάτων και παροχή ηλεκτρικού ρεύματος .To ιατρείο της δομής υπολειτουργεί με έναν γιατρό του ναυτικού για λίγες ώρες το πρωί. (Αυτή την στιγμή "φιλοξενούνται" 2.500 προσφυγές-μετανάστες με χωρητικότητα των εγκαταστάσεων μόλις 860 ατόμων). Όλοι καταλαβαίνουμε πως είναι θέμα χρόνου να εμφανιστούν λοιμώδης ασθένειες. Τονίστηκε η έλλειψη μεταφραστών, που δυσχεραίνει περαιτέρω το ιατρικό έργο, η κατάργηση του Α.Μ.Κ.Α με αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, πολλά παιδιά να μην μπορούν να εμβολιαστούν. Παραδόθηκε στον Υφυπουργό υπόμνημα της Ένωσης με προτάσεις για άμεσα μέτρα με γνώμονα τις αρχές της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού άλλα και σεβασμού των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών, ταυτόχρονα με τον σεβασμό των δικαιωμάτων και της ψυχικής ηρεμίας των ασθενών μας .


Συνεχίζοντας, τονίστηκε ότι το Κρατικό Θεραπευτήριο-Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας Λέρου λειτούργει με πληρότητα σε ειδικευμένο προσωπικό περίπου 48% των θέσεων που προβλέπει το οργανόγραμμα. Το Νοσοκομείο δέχεται καθημερινά πλήθος περιστατικών και από το Κ.Υ.Τ. Τονίστηκαν κατά σειρά προτεραιότητας σε σχέση κατάταξης του επείγοντος της επίλυσης οι ελλείψεις ιατρικού και άλλου προσωπικού . Η έλλειψη παθολόγων (έχει μείνει ένας ) με άμεσο κίνδυνο την αναστολή λειτουργίας της παθολογικής με ότι αυτό συνεπάγεται. Την έλλειψη Γυναικολόγων (ένας εδώ και ένα χρόνο). Την έλλειψη Ψυχιατρων,δυο ειδικευμένοι για 230 ασθενείς στις δομές που είναι πολλαπλές 12 διαμερίσματα διάσπαρτα σε όλη την πόλη, με άλλους 48 ασθενείς στο τμήμα ΑμεΑ, δέχονται περιστατικά από όλα τα Δωδεκάνησα . Το πρόβλημα που θα προκύψει και στην Χειρουργική κλινική μετά την συνταξιοδότηση του Διευθυντή έως το τέλος του έτους ( θα μείνουν 2 γιατροί ο ένας εκ των οποίων με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου). Τονίστηκε και η έλλειψη ειδικοτήτων όπως ΩΡΛ,Ουρολόγου,Γενικής Ιατρικής .Άμεσα θα πρέπει να λυθούν τα ανωτέρω προβλήματα που έχουν αναφερθεί με σειρά κατάταξης επείγοντος. Επιπλέον τονίστηκε ότι η Ένωση δεν απεμπολή τις πάγιες διεκδικήσεις της για πλήρη στελέχωση του Νοσοκομείου σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό.


Για το Κ.Υ. Πάτμου


Λειτουργεί με μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού καθ’όλη την διάρκεια του χρόνου, διαφορετικά θα ήταν αδύνατη η εφημέρευση του.


Ζητάμε την προκήρυξη των κενών οργανικών θέσεων σε ιατρικό προσωπικό :

· Δυο θέσεων Γενικής Ιατρικής η Παθολογίας Επιμελητή Α΄

· Μια θέση Ακτινοδιαγνωστη Διευθυντή η Επιμελητή Α΄

· Μια θέση Μικροβιολόγου Διευθυντή η Επιμελητή Α΄

· Τέσσερεις θέσεις συνολικά Ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου (αγροτικών)

· Μια θέση Ιατρού υπηρεσίας υπαίθρου για το Ιατρείο Αρκιών


· Αλλαγή οργανογράμματος κυρίως όσο αφορά τις θέσεις που προβλέπονται για το νοσηλευτικό προσωπικό (με το παρόν μόνο 3 ) σε 10 συνολικά . Άμεση προκήρυξη 4 θέσεων επικουρικού νοσηλευτικού έως ότου γίνει η αλλαγή και προκηρυχτούν οι μόνιμες θέσεις. Μονιμοποίηση του προσωπικού με σχέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου. Να πάρουν μετάθεση οι υπάλληλοι που είναι σε μετακίνηση επί μακρό χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να ελευθερωθούν οι οργανικές θέσεις και να προκηρυχτούν .


· Οδηγοί –Πληρώματα ασθενοφόρου , άμεση ανάγκη μετακίνησης τριών (υπηρετούν μόνο δύο με αποτέλεσμα να μένουν κενές βάρδιες) . Η Ένωση ζητά την άμεση επίλυση του προβλήματος που θέτει σε κίνδυνο ζωές συμπολιτών μας. Άμεση προκήρυξη των 3 κενών οργανικών θέσεων .

Προκήρυξη θέσης κοινωνικού λειτουργού(δεν υπάρχει στο νησί) .


ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΛΕΙΨΩΝ


· Προκήρυξη θέσης Γενικής Ιατρικής η Παθολογίας Διευθυντή

· Οι υπηρετούντες αγροτικοί γιατροί να είναι πάντα δύο

· Θέση Δ.Ε βοηθών ιατρικών και βιολογικών

· Θέση Δ.Ε. χειρίστων Εμφανιστών

· Θέση οδηγού-πληρώματος ασθενοφόρου


ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΓΑΘΟΝΗΣΙΟΥ


· Θέση Γενικής Ιατρικής η Παθολογίας Διευθυντή

· Δύο θέσεις αγροτικών Ιατρών συνολικά

· Δύο θέσεις Δ.Ε βοηθών Νοσηλευτών.


Ο πρόεδρος της Ένωσης αναφέρθηκε και σε θέματα προβλημάτων του ΕΚΑΒ την υποστελεχωση, την έλλειψη πτητικών και πλωτών μέσων με αποτέλεσμα την δυσχερή και επικίνδυνη αρκετές φορές μεταφορά ασθενών.


Έγινε αναφορά και στα κίνητρα προσέλκυσης και παραμονής του νόμου 1881/1990(Α.11 Παρ. 38) που έχουν κοπεί, από τους γιατρούς Λέρου και Πάτμου. Επίσης το εντελώς παράδοξο γεγονός ότι το Κ.Υ. Πάτμου δεν αναφέρεται ως άγονο στις προκηρύξεις για γιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου.


Τονίστηκε στον Υπουργό ότι τα αναφερόμενα προβλήματα των δημόσιων μονάδων υγείας είναι αυτά που πρέπει να λυθούν άμεσα. Αυτό δεν σημαίνει ότι η επίλυση τους αποτελεί ολική προσέγγιση για την πλήρη κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού, για σύγχρονες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας . Η Ένωση παρέδωσε στον Υφυπουργό ένα συνολικό κείμενο υπομνήματος, με το πώς πιστεύει ότι θα έπρεπε να λειτουργούν οι μονάδες υγείας τον 21ο αιώνα, με μοναδικό όριο την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας .


Ο Πρόεδρος

Γεώργιος ΤσουκαλάςComments


bottom of page