top of page

ΕΙΘΕΛ: Ανακοίνωση για τη στάση εργασίας

ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΕΡΟΥ Κ.Υ. ΠΑΤΜΟΥ- Π.Π.Ι. ΛΕΙΨΩΝ&ΑΓΑΘΟΝΗΣΙΟΥ (Ε.Ι.ΘΕ.Λ)


Α.Π 21/2019

ΛΕΡΟΣ 3/12/2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Δεν πάει άλλο με το αίσχος στην υγεία ! Η υποχρηματοδότηση, η υποστελέχωση, η εντατικοποίηση της εργασίας,η επιδείνωση των συνθηκών εργασίας για τους υγειονομικους,η λειτουργία των νοσοκομείων με το ελάχιστο προσωπικό, η ευελιξία στην εργασία, οι μακρόχρονες αναμονές στα τακτικά ιατρεία και χειρουργεία , η έλλειψη κλινών στις μονάδες εντατικής , οι παροχές υπηρεσιών που απέχουν ακόμη και από τις στοιχειώδης ανάγκες του λαού. Τα νοσοκομεία συνολικά η υγεία λειτουργούν με την λογική του «κόστους-οφέλουςς», ενώ η υποχρηματοδότηση από το κράτος «χτυπάει κόκκινο» . Οι κάτοικοι των νησιών μας μαζί με τους εργαζόμενους υγειονομικούς εδώ και δεκαετίες παλεύουν για τα αυτονόητα τον 21 αιώνα . Παροχές υγείας –πρόνοιας αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν χωρίς διακρίσεις και ανισότητες, σύγχρονες με βάση τις εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας, που να καλύπτουν τις ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών των νησιών μας .


Η Γενική Συνέλευση της Ένωσης με ομόφωνη απόφαση της, την Πέμπτη 28/11/2019 καταγγέλλοντας την υποστελεχωση του νοσοκομείου και ιδιαίτερα της Παθολογικής, Γυναικολογικής και του Ψυχιατρικού τομέα καλεί σε πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, στήν πρώτη φάση με στάσεις εργασίας και αποχή των μελών της από τα τακτικά ιατρεία την Τετάρτη 4/12 (με συγκέντρωση στο προαύλιο χώρο του νοσοκομείου στις 10.30 πμ), Πέμπτη 5/12 και Παρασκευή 6/12 ώρες 09.00 έως 12.00 πμ . Εκτίμηση της κατάστασης και ανάλογα περαιτέρω λήψη αποφάσεων. Ζητάμε από τους εργαζόμενους των μονάδων υγείας, τους συλλογικούς φορείς εργαζομένων τους κατοίκους των νησιών μας (Λέρου, Πάτμου, Λειψών, Αγαθονησίου, Αρκιών) να αγωνιστούν μαζί μας. Απάντηση στην πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι να δυναμώσει η πάλη για πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας για όλους.


Είναι απαράδεκτο να λειτούργει η παθολογική και γυναικολογική κλινική με ένα γιατρό παθολόγο και γυναικολόγο αντίστοιχα. Είναι απαράδεκτο οι δομές ψυχικής υγείας με 230 περίπου ασθενείς και διαμερίσματα διάσπαρτα σε όλη την πόλη με 48 ασθενείς στο τμήμα ΑμεΑ, με τμήμα οξέων περιστατικών που δέχονται ασθενείς από όλα τα Δωδεκάνησα, να λειτουργούν μόνο με δυο Ψυχίατρους . Σήμερα πρέπει να δοθεί λύση. Καλούμε τον Υπουργό Υγείας, τους Βουλευτές Δωδεκανήσου, την Κυβέρνηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πάψουν να σφυρίζουν αδιάφορα. Το νοσοκομείο Λέρου, δέχεται μεγάλο όγκο περιστατικών και από το Κέντρο Υποδοχής Ταυτοποίησης του νησιού (Κ.Υ.Τ) με τους χιλιάδες πρόσφυγες-μετανάστες. Η κατάσταση στο Κ.Υ.Τ είναι τραγική. Ο πληθυσμός έχει εδώ και καιρό ξεπεράσει τα προβλεπόμενα. Με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντιμετωπιστούν και να εξασφαλιστούν οι συνθήκες υγιεινής. Το νοσοκομείο που χρόνια τώρα είναι υποστελεχωμενο δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στην κάλυψη των αναγκών. Η ψυχική και σωματική υγεία εργαζομένων, κατοίκων και προσφύγων μεταναστών δοκιμάζεται. Παρότι τα προβλήματα είναι γνωστά από καιρό, δεν έγινε καμία ενέργεια από τους ιθύνοντες και μάλιστα η κατάσταση επιδεινώνεται με την περαιτέρω υποστελεχωση του νοσοκομείου .


Στο Κ.Υ. Πάτμου εκτός από την έλλειψη βασικών ειδικοτήτων, όπως μικροβιολόγου, ακτινολόγου, οι εφημερίες της μονάδας μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο με μετακινήσεις γιατρών από άλλες μονάδες και μάλιστα ανά μήνα πρέπει να ψάχνουν οι εργαζόμενοι ανά την Ελλάδα ποιός έχει την διάθεση και την ευχέρεια να έρθει . Απαράδεκτη κατάσταση όπως και στο Ιατρείο Λειψών και Αγαθονησίου που εκεί υπάρχει μόνο ένας αγροτικός γιατρός. Τα μελή της Ένωσης που εργάζονται στις προαναφερόμενες μονάδες υγείας συμμετέχουν στην κινητοποίηση συμπαραστεκόμενοι στους συναδέλφους του νοσοκομείου Λέρου , εξάλλου αποτελεί νοσοκομείο αναφοράς.


ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ ΘΕΣΕΩΝ


Είναι απόλυτα αναγκαίο


· Άμεση προκήρυξη των κενών οργανικών θέσεων 2 παθολογίας, 1 γυναικολογίας, 3 ψυχιατρικής

· Άμεση κάλυψη της Παθολογικής, Γυναικολογικής κλινικής με 2 παθολόγους και 1 γυναικολόγο αντίστοιχα, είτε με αποσπάσεις, είτε με επικουρικούς( αν και δεν εξασφαλίζεται μόνιμη λύση)

· Επαναφορά των κινήτρων προσέλκυσης και παραμονής του ν.1881/1990(α.11 παρ 38)


Τονίζεται ότι τα αναφερόμενα προβλήματα του νοσοκομείου Λέρου είναι αυτά που πρέπει να λυθούν άμεσα. Αυτό δεν σημαίνει ότι η επίλυση τους αποτελεί ολική προσέγγιση για την πλήρη κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού, για σύγχρονες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας . Η Ένωση παρέδωσε στην ηγεσία του υπουργείου ένα συνολικό κείμενο υπομνήματος, με το πώς πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να λειτουργεί το νοσοκομείο και οι μονάδες υγείας ευθύνης μας τον 21ο αιώνα, με μοναδικό όριο την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας .


ΕΙΘΕΛ


bottom of page