top of page

ΕΓΕΣΥΧ: Οκτώ μήνες κυβερνητικής ανευθυνότητας

Αγαπητοί συμπολίτες μας,

δυστυχώς είμαστε πάλι «στο ίδιο έργο θεατές»…οκτώ μήνες μετά το πρώτο lockdown βρισκόμαστε ανοχύρωτοι στο έλεος του κορονοϊού. Οκτώ μήνες επικοινωνιακής πολιτικής, οκτώ μήνες αναίσχυντης κοροϊδίας, οκτώ μήνες εγκληματικής κυβερνητικής ολιγωρίας. Ακόμη και χθες, ο υπουργός υγείας προσπάθησε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου να συνεχίσει να μας κοροϊδεύει προσπαθώντας να μας πείσει ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο! Ας μιλήσουμε όμως με δεδομένα:


- Σύμφωνα με τα μαθηματικά επιδημιολογικά μοντέλα το ΕΣΥ φλερτάρει με την απόλυτη κατάρρευση τις επόμενες 15 μέρες.

- Στη Θεσσαλονίκη τα νοσοκομεία ασφυκτιούν και μετατρέπονται το ένα μετά το άλλο σε νοσηλευτικά ιδρύματα αποκλειστικά για COVID-19.

- Ο ημερήσιος αριθμός θανάτων έχει εκτοξευθεί.

- Οι ΜΕΘ-COVID κινδυνεύουν να γεμίσουν από μέρα σε μέρα.

- Οι επιζώντες της πανδημίας θα υποφέρουν οικονομικά.

- Τα προγραμματισμένα χειρουργεία και τα τακτικά ιατρεία των νοσοκομείων θα περικοπούν κατά 80% λόγω πανδημίας.

- Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ είχε κλείσει νοσοκομεία τα οποία τώρα ανοίγει όπως όπως.

Κατά τη διάρκεια των οκτώ μηνών προετοιμασίας για το 2ο «κύμα» της πανδημίας, ας δούμε τι έκανε και τι ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας:

- ΜΕΤΑ το 2ο lockdown… όχι πριν, ο υπουργός υγείας ανακοινώνει κατεπείγουσα πρόσληψη 300 γιατρών στις ΜΕΘ.

- ΜΕΤΑ το 2ο lockdown ο υπουργός Υγείας αντί να προχωρήσει σε αθρόες μόνιμες προσλήψεις γιατρών στο ΕΣΥ κάνει για άλλη μια φορά έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς να στελεχώσουν το ΕΣΥ με μισθό 2000 ευρώ αφορολόγητα και συνέχιση του ιδιωτικού ιατρείου!

- ΜΕΤΑ το 2ο lockdown ο υπουργός Υγείας δίνει δικαίωμα στους 67χρονους(ευπαθής ομάδα) γιατρούς ΕΣΥ να αναβάλουν τη συνταξιοδότηση τους για έξι μήνες ώστε να «βάλουν πλάτη»!!!

- Πριν λίγες μέρες εγκαινιάστηκαν 50 κλίνες ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Η Σωτηρία», εκ των οποίων θα λειτουργήσουν άμεσα οι 12 λόγω έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού!

- Κατά τη διάρκεια του 1ου lockdown ο υφυπουργός Υγείας δήλωνε ότι προσελήφθησαν περισσότεροι συμβασιούχοι γιατροί από αυτούς που χρειάστηκαν τη στιγμή που οι κενές οργανικές θέσεις γιατρών στο ΕΣΥ υπερβαίνουν τις 5000!

- Κατά τη διάρκεια του 1ου lockdown δόθηκαν 20 εκατομμύρια στα ΜΜΕ…και επειδή ήταν λίγα, πρόσφατα δόθηκαν άλλα 2 εκατομμύρια!

- Κατά τη διάρκεια του 1ου lockdown δόθηκαν 85 εκατομμύρια για τα…σκόιλ ελικικού!

- Μετά το 1ο lockdown ξεκίνησε η τουριστική περίοδος με βασική τακτική το «’μπάτε σκύλοι αλέστε», με ανεπαρκή δειγματοληπτικό (ΟΧΙ ΚΑΘΟΛΙΚΟ) έλεγχο στα σύνορα!

- Μετά την έξαρση κρουσμάτων η οποία, όλως τυχαίως, συνέπεσε με το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν, η κυβέρνηση συνέχισε το παραμύθι της ατομικής ευθύνης καταγγέλοντας πανηγυρτζίδες, νεολαία, πλατείες και άλλες συγκεντρώσεις που η ίδια είχε επιτρέψει στους πολίτες…όχι όμως αεροπλάνα, πλοία και ΜΜΜ με τεράστια πληρότητα. Εκεί μάλλον δεν κολλάει ο ιός…

- Ο αριθμός μαθητών ανά σχολική αίθουσα αυξήθηκε εν μέσω πανδημίας με μαθηματικά «ζογκλερικά» επιδημιολόγων «παπαγάλων»! Το αφήγημα ήταν ότι στα σχολεία ο ιός δε μεταδίδεται εύκολα…στο 2ο lockdown έκλεισε γυμνάσια και λύκεια! Τελικά ίσως και να μεταδίδεται…

- Τις τελευταίες μέρες πριν το 2ο lockdown η κυβέρνηση ανακοίνωνε σε καθημερινή βάση νέα μέτρα των οποίων την αποτελεσματικότητα θα αξιολογούσε μετά από 15 ημέρες, μέχρι που τα μέτρα τελείωσαν πριν αξιολογηθούν και περάσαμε σε lockdown…τραγέλαφος δηλαδή.

Η απαρίθμηση των ψεμμάτων, των παλινωδιών, της έλλειψης σχεδίου και της ανευθυνότητας θα μπορούσε να γεμίσει αρκετές σελίδες ακόμη. Αφήσαμε για το τέλος το νοσοκομείο της πόλης μας. Οι προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού τους τελευταίους οκτώ μήνες ήταν ελάχιστες και σαφέστατα δεν επαρκούν για να καλύψουν τις πάγιες ανάγκες, πόσο μάλλον τις ανάγκες μιας πανδημίας. Η υποτιθέμενη ΜΕΘ-COVID ΘΑ ξεκινήσει να κατασκευάζεται…κανείς δεν ξέρει πότε. Φυσικά η νέα ΜΕΘ θα χρηματοδοτηθεί από το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» διότι τα εκατομμύρια του ελληνικού Δημοσίου ξοδεύονται στα ανεκδιήγητα ΜΜΕ και σε σκόιλ ελικικού. Έως τότε το «μάρμαρο» θα το πληρώσουν οι non-COVID ασθενείς της κοινής ΜΕΘ και της Μονάδας Εμφραγμάτων (για 2η φορά…η 1η ήταν στο 1ο lockdown) η οποία θα συρρικνωθεί για τις ανάγκες της πανδημίας, ώστε να νοσηλευθούν οι ασθενείς COVID-19 σε κλίνες εντατικής θεραπείας! Οι νοσοκομειακοί γιατροί απαιτούν για άλλη μια φορά, έστω και σήμερα που βρισκόμαστε στο… «και πέντε»:


- Μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ΤΩΡΑ, όχι αύριο…ΤΩΡΑ!

- Σοβαρή επιδημιολογική στρατηγική όπως κάνουν άλλες χώρες εκτός ΕΕ (Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία, χώρες της ΝΑ Ασίας) με μαζική διενέργεια test.

Για 2η φορά θα αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν και, αν και λιγοστοί και εξαντλημένοι, θα στηρίξουμε το δημόσιο σύστημα υγείας. Καλούμε τους συμπολίτες μας να τηρήσουν τα μέτρα, να αποφεύγουν το συνωστισμό, και να φοράνε μάσκα. Απέναντι στην κυβερνητική αδιαφορία πρέπει να απαντήσουμε με κοινωνική αλληλεγγύη και σύμπνοια.

Comments


bottom of page