top of page

ΕΓΕΣΥΝΡ-ΣΥΓΕΝΙΑΡ -ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ-ΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ Η ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

"ΕΓΕΣΥΝΡ" ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

"ΣΥΓΕΝΙΑΡ" ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΝΙΚΩΝ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΠΦΥ ΕΣΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ


Στους δρόμους για ένα καλύτερο Δημόσιο Σύστημα Υγείας


23/02/2022, 18.30 |


Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο, οι υγειονομικοί του Ρεθύμνου συμμετείχαν δυναμικά το απόγευμα της Τετάρτης στην πανελλαδική πανυγειονομική απεργία.

Σε κοινή ανακοίνωση τους η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Νομού Ρεθύμνης (Πρόεδρος Εμμ. Χριστοδουλάκης), ο Σύλλογος Γενικών -Οικογενειακών Ιατρών ΠΦΥ ΕΣΥ (Πρόεδρος ΣΥΓΕΝΙΑΡ & Αντιπρόεδρος ΕΓΕΣΥΝΡ Κων. Χλιβερος) και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΓΝΡ (Πρόεδρος Γ. Γεωργακάκης) δήλωναν την αγανάκτησή τους, γιατί «μας άφησαν αβοήθητους να προσπαθούμε να αποκρούσουμε το ένα μετά το άλλο πανδημικό κύμα, με τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό», αλλά και «γιατι η κυβέρνηση από τη μία ισχυρίζεται ότι η πανδημία αποκλιμακώνεται, και από την άλλη δύο χρόνια μετά εξακολουθεί να επικαλείται «την έκτακτη συνθήκη» για να μας αντιμετωπίζει σαν «φτηνά ανταλλακτικά». Γιατί νέοι συνάδελφοι πριν προλάβουν καλά καλά να διοριστούν, αλλά και έμπειροι συνάδελφοι λίγα χρόνια πριν τη συνταξιοδότηση εξωθούνται σε παραίτηση εξαιτίας των άθλιων συνθηκών εργασίας».

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου υπογράμμισε: «Διεκδικούμε ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, Πρωτοβάθμια ΕΚΑΒ και νοσοκομεία. Διεκδικούμε νέο νοσοκομείο εκτός αστικού ιστού και Κέντρο Υγείας αστικού τύπου. Διεκδικούμε αξιοπρεπείς μισθούς για τους εργαζόμενους υγειονομικούς. Διεκδικούμε ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά. Κυρίως, διεκδικούμε να μην εφαρμοστούν οι ανθυγειονομικές διατάξεις του νέου νόμου για το ΕΣΥ που εξήγγειλε ο Υπουργός Υγείας. Μιλάει για νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, μιλάει για απογευματινές υπηρεσίες μέσα στα νοσοκομεία, που όλα αυτά σημαίνουν πώς είτε θα μειωθούν οι υπηρεσίες, είτε ο κόσμος θα τα πληρώνει από την τσέπη του. Σε καμία περίπτωση, δεν προμηνύουν τίποτα για την Υγεία του πληθυσμού. Καλούμε την κοινωνία του Ρεθύμνου να στηρίξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να στηρίξει τις υποδομές και τις δομές που μπορούν να στηρίξουν τον ίδιο τον πληθυσμό».

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ρεθύμνου πρόσθεσε με τη σειρά του: «Στον χώρο της Υγείας έχουμε πολλά προβλήματα. Πολύ προσωπικό βγαίνει στη σύνταξη. Έχουμε συναδέλφους που είναι ανεμβολίαστοι και πρέπει να επιστρέψουν πίσω – γι’ αυτούς πρέπει να βρεθεί μία λύση και όχι να απολυθούν. Το προσωπικό είναι πάρα πολύ κουρασμένο. Βγαίνουν ίσα-ίσα οι βάρδιες. Ζητάμε την άμεση μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού και να προσληφθούν σύντομα κι άλλα άτομα. Το προσωπικό έχει φτάσει στα όριά του! Θέλουμε τη συμπαράσταση όλου του Ρεθύμνου, όλων των πολιτών. Το νοσοκομείο ανήκει σε όλο το Ρέθυμνο».

Η συγκέντρωση δεν αφορούσε μόνο τη Δημόσια Υγεία. Συμπεριλάμβανε «την ακρίβεια» και τη διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών εργασίας και μισθών, για όλη την κοινωνία. Την κινητοποίηση στήριξαν μεταξύ άλλων φοιτητές, εκπαιδευτικοί, το Συνδικάτο Οικοδόμων κ.α.

Εξάλλου, κοινό ψήφισμα – κάλεσμα συμμετοχής στη διαμαρτυρία είχαν εκδώσει τα σωματεία της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου, του Συλλόγου Γενικών-Οικογενειακών Ιατρών ΠΦΥ ΕΣΥ Ρεθύμνου, του Συλλόγου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, του Συνδικάτου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ρεθύμνου, της ΕΛΜΕΡ, του Συλλόγου υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, του Σωματείου καθαριστριών δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων Ρεθύμνου.

Με το ψήφισμά τους απευθύνονταν σε «όλους τους εργαζόμενους του Ρεθύμνου», τους οποίους καλούσαν «σε κοινή δράση και αγώνα για να μπλοκαριστεί η αντεργατική επίθεση κυβέρνησης και μεγαλοεργοδοτών, να ενισχυθεί το δημόσιο Σύστημα Υγείας και το εισόδημα των εργαζομένων και να μείνει στα χαρτιά ο νόμος 4808/2021, ο γνωστός νόμος “έκτρωμα” του Χατζηδάκη».

ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΟΙΝΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΟΙΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΝΙΚΩΝ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΠΦΥ ΕΣΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ Τα Σωματεία που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα δεκάδων Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και Συνδικάτων σε όλη τη χώρα, καλούμε όλους τους εργαζόμενους του Ρεθύμνου σε κοινή δράση και αγώνα για να μπλοκαριστεί η αντεργατική επίθεση κυβέρνησης και μεγαλοεργοδοτών, να ενισχυθεί το δημόσιο Σύστημα Υγείας και το εισόδημα των εργαζομένων και να μείνει στα χαρτιά ο νόμος 4808/2021, ο γνωστός νόμος “έκτρωμα” του Χατζηδάκη. Δε δεχόμαστε στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, την εποχή της αλματώδους ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας:

να δουλεύουμε χωρίς ωράριο, με εξαντλητικές βάρδιες, επτά ημέρες την εβδομάδα χωρίς ξεκούραση, να δουλεύουμε ατέλειωτες ώρες με την τηλεργασία. Η έννοια της σταθερής εργασίας, του 8ώρου, της αργίας την Κυριακή, η λειτουργία των Σωματείων είναι πιο αδύναμα από ποτέ, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας γιγαντώνονται να δουλεύουμε χωρίς ΣΣΕ, με μισθούς των 400€ και 500€, με απλήρωτες υπερωρίες να μετράμε καθημερινά στα δελτία ειδήσεων δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες διασωληνωμένους από τον κορονοϊό αφού ο λαός μας παραμένει απροστάτευτος από την πανδημία και το δημόσιο σύστημα υγείας σμπαραλιασμένο με ευθύνη του κράτους και των επιχειρηματικών ομίλων το εισόδημα μας να εξαντλείται το πρώτο δεκαήμερο του μήνα αφού τα ενοίκια, τα τιμολόγια καυσίμων, του νερού, του ηλεκτρικού, του τηλεφώνου και του internet, τα εισιτήρια των συγκοινωνιών, το ψωμί, το γάλα και όλα τα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης είναι πανάκριβα, την ίδια στιγμή που οι εργατικές και λαϊκές οικογένειες βουλιάζουν στα χρέη τα παιδιά μας να είναι καταδικασμένα στην αμορφωσιά σε ένα σχολείο που μετατρέπεται και αυτό σε δυσβάσταχτο κόστος για τις φτωχές οικογένειες. Δεν πάει άλλο! Συντονιζόμαστε για ένα μαζικό, ενωτικό, αγωνιστικό μέτωπο ενάντια στους αντεργατικούς νόμους και διεκδικούμε: Κατάργηση του νόμου εκτρώματος Χατζηδάκη. Αυξήσεις στους μισθούς. Κανείς εργαζόμενος χωρίς ΣΣΕ. Επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, κατάργηση του ν. Βρούτση- Αχτσιόγλου ως αφετηρία για την ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού. Επαναφορά της υποχρεωτικότητας των κλαδικών ΣΣΕ, της αρχής της ευνοϊκότερης Σύμβασης, των τριετιών. Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που περιορίζουν και καταργούν εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Σταθερή δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα, 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο. Όχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας. Επαναφορά της Κυριακής αργίας σε όλους τους κλάδους.

Στην σύσκεψη αποφασίστηκε η κινητοποίηση όλων των Σωματείων


στην ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ - ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2022 διεκδικώντας και απαιτώντας: ΕΝΙΣΧΥΣΗ του δημόσιου Συστήματος Υγείας (Περιφερειακά Ιατρεία, Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία και ΕΚΑΒ) με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία, την Πρόνοια, το Φάρμακο. Μαζικές ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ μόνιμου προσωπικού σε υγεία, πρόνοια, εκπαίδευση, ΟΤΑ. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων με κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στους παιδικούς σταθμούς, στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ουσιαστικές ΑΥΞΗΣΕΙΣ σε μισθούς και συντάξεις με επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης. Αύξηση του επιδόματος ανεργίας και χορήγησή του σε όλους τους ανέργους. ΜΕΙΩΣΗ της τιμής του ρεύματος κατά 50% και κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην ενέργεια. Κανένας εργαζόμενος χωρίς ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ νόμου Χατζηδάκη που καταργεί το οχτάωρο και το συνδικαλιστικό δικαίωμα. Όλες και όλοι στην 24ωρη Πανελλαδική Πανυγειονομική απεργία στις 23 Φεβρουαρίου Όλες και όλοι στην συγκέντρωση για τη Δημόσια Υγεία, την ακρίβεια, τους μισθούς, τη σταθερή δουλειά στο Δημαρχείο Ρεθύμνου στις 18:30

Comments


bottom of page