ΕΓΕΣΥΝΡ - ΣΥΓΕΝΙΑΡ - ΣΥΛΛΕΡΓΑΖΓΝΡΕΘ συνάντηση με την αναπλ. Υπουργό Υγείας κα Μ. Γκάγκα
Δεσμεύσεις για ενίσχυση και πολλά ερωτηματικά για το μέλλον του δημόσιου & δωρεάν ΕΣΥ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022, συνάντηση της αναπληρώτριας υπουργού υγείας κας Μίνας Γκάγκα στο ΓΝ Ρεθύμνου με τα Προεδρεία της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου, του Συλλόγου Γενικών-Οικογενειακών Ιατρών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ΕΣΥ και του Συλλόγου Εργαζομένων ΓΝ Ρεθύμνου, παρουσία του υπουργού και βουλευτή Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας κου Γ. Κεφαλογιάννη, της διοικήτριας της 7ης ΥΠΕ Κρήτης κας Λ. Μπορμπουδάκη, του υποδιοικητή της 7ης ΥΠΕ κου Δ. Αγαπίου, του διοικήτη του ΓΝ Ρεθύμνο κου Λ. Μαρκάκη, του Περιφ. Συντονιστή Τομέα ΠΦΥ (ΤοΠΦΥ) νομού Ρεθύμνου κου Κων/νου Χλιβερου. Παρά την ενημέρωση της τελευταίας στιγμής για την επίσκεψη, οι εκπρόσωποι των ΔΣ των υγειονομικών ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα θέτοντας αναλυτικά τα προβλήματα και ζητώντας να τοποθετηθεί η υπουργός για τα παρακάτω:
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου, κος Εμμανουήλ Χριστοδουλάκης αναφέρθηκε στις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού σε κρίσιμες ειδικότητες αλλά και στην έλλειψη σε νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι βασική στοχοθεσία της ΕΓΕΣΥΝΡ, του ΣΥΓΕΝΙΑΡ και του Συλλόγου Εργαζομένων ΓΝ Ρεθύμνου είναι η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και η βελτίωση των συνθηκών εργασίας των υγειονομικών. Αναφορικά με το ιατρικό προσωπικό, το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορά στην έλλειψη αναισθησιολόγων, γεγονός που έχει σοβαρές συνέπειες, με αποτέλεσμα να υπολειτουργεί όλος ο χειρουργικός τομέας και να υπάρχει αδυναμία διενέργειας τακτικών χειρουργείων. Ουσιαστικά, ο ασθενής καταλήγει στον ιδιωτικό τομέα και σε γειτονικούς νομούς για χειρουργικές επεμβάσεις, παρόλο που το νοσοκομείο διαθέτει προσωπικό που έχει τη δυνατότητα να παρέχει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Επίσης, επισήμανε την ανάγκη διπλασιασμού των κλινών ΜΕΘ και την στελέχωσή της με εξειδικευμένο προσωπικό με αναλογία νοσηλευτών προς κάθε κρεβάτι της ΜΕΘ τουλάχιστον 4:1, όπως και ότι πρέπει να δοθούν ισχυρά κίνητρα για την προσέλκυση ιατρών στις άγονες ειδικότητες.
Ωστόσο, δεν παρέλειψε την ανάγκη πρόσληψης μόνιμου νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού καταλήγοντας ότι έχει μειωθεί η αναλογία μόνιμου – επικουρικού προσωπικού, γεγονός που οδηγεί σε μείωση του επιπέδου υπηρεσιών στους ασθενείς. Στο σημείο αυτό, η υπουργός δεσμεύτηκε ότι το υπουργείο υγείας θα δώσει 50 θέσεις μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού από την προκήρυξη του ΑΣΕΠ που θα δημοσιευτεί το προσεχές διάστημα.
Εν συνεχεία, ζητήθηκε η άμεση λήψη μη οικονομικών μέτρων ενίσχυσης των νοσοκομείων με προσωπικό με άμεση επαναπροκήρυξη αγόνων ή κενούμενων θέσεων (εγκεκριμένες πιστώσεις) σε επίπεδο νοσοκομείου ή ΥΠε και όχι επανέγκριση από υπουργείο - διυπουργική (6μήνες + καθυστέρηση). Ο χαρακτηρισμός άγονης, άμεσα, με τη μη ύπαρξη υποψηφιοτήτων και όχι με τη λήξη των κρίσεων των υπολοίπων θέσεων της προκήρυξης και επαναπροκήρυξη σε ανώτερο/ανώτατο βαθμό. Αναφορικά με τις προσλήψεις ειδικευομένων 3-4 μήνες μετά την κένωση της θέσης, η υπουργός ανέφερε ότι αλλάζει άμεσα η διαδικασία προκηρύξεων - κρίσεων επί το ταχύτερο και ο τρόπος διορισμού ειδικευομένων (αποκέντρωση - ταχεία διαδικασία). Ανέφερε επίσης οικονομικά κίνητρα για κινητικότητα ιατρών - νοσηλευτών για κάλυψη υπηρεσιών και υποστήριξη σε νοσηλευτικά ιδρύματα τουριστικών περιοχών (όπως το Ρέθυμνο) κατά τους θερινούς μήνες που αυξάνεται η επισκεψιμότητα.
Τέθηκε το θέμα των ΒΑΕ και ζητήθηκε ενημέρωση για την ένταξη των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και την αποκατάσταση των μισθολογικών αδικιών - επαναφορά μισθών βάσει της τελεσίδικης απόφασης του ΣτΕ το 2018. Η υπουργός ανέφερε ότι το θέμα είναι στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και δεν βλέπει ορίζοντα υλοποίησης. Σχετικά με το ζήτημα αναστολής εργασίας των υγειονομικών ανέφερε ότι είναι υπό συζήτηση.
Απαιτήθηκε επίλυση του θέματος της Κρατικής Αστικής Ευθύνης ιατρών με κατάργηση της εγκυκλίου Χουλιαράκη, ενώ τέθηκε το ζήτημα των ανασφάλιστων ιατρών κατά την διακομιδή ασθενούς. Η υπουργός ανέφερε ότι επίκειται άμεση αποκατάσταση του ζητήματος της κάλυψης αστικής ευθύνης των ιατρών.
Σχετικά με τη λειτουργία των κλινικών Covid-19, ζητήθηκε νομοθετική ρύθμιση και σύσταση αυτόνομων Κλινικών Λοιμώξεων & Νέων Κινδύνων στους Οργανισμούς όλων των νοσοκομείων της χώρας με πρόβλεψη για μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό και άμεσης νομικής κάλυψης της λειτουργίας των κλινικών covid-19. Η υπουργός δεν την θεώρησε σκόπιμη την δεδομένη χρονική στιγμή.
Παράλληλα, έγινε αναφορά για τα σημαντικά έργα που προγραμματίζονται, της επέκτασης του νοσοκομείου και της ενεργειακής αναβάθμισης, επεσήμανε ωστόσο ότι παραμένει πάγιο και κυρίαρχο αίτημα της τοπικής κοινωνίας η ανέγερση ενός νέου και σύγχρονου νοσοκομείου εκτός αστικού ιστού.
Τέθηκε το θέμα των διακομιδών, ο ρόλος του ΕΚΑΒ και τα ζητήματα ασφάλειας που προκύπτουν με την εφαρμογή του νέου νόμου (επάρκεια προσωπικού - ασφάλεια ασθενών) σε αντιδιαστολή με τη γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ, θέση της υπουργού είναι η επιβεβλημένη και η υποχρεωτική εκπαίδευση όλου του ιατρικού προσωπικού αλλά και των νεοδιόριστων ειδικευομένων και ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου στην υποστήριξη αεραγωγού κ.α. Για το ΕΚΑΒ ζητήθηκε στελέχωση με ιατρικό προσωπικό, ανανέωση στόλου ασθενοφόρων. Η υπουργός δεν σχολιάσε την αναγκαιότητα για προσλήψεις εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού στο ΕΚΑΒ ενώ η Διοικήτρια της 7ης ΥΠε ανακοίνωσε την προμήθεια νέων ασθενοφόρων για τις ανάγκες των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της Κρήτης.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΓΝ Ρεθύμνου, κος Γεώργιος Γεωργακάκης αναφέρθηκε στο σοβαρό πρόβλημα των συμβασιούχων, αλλά και στους εργαζόμενους με σύμβαση ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ) στην καθαριότητα και φύλαξη του νοσοκομείου - Κέντρων Υγείας και ζήτησε την μονιμοποίησή τους, καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Η υπουργός για το θέμα αυτό ανέφερε αυξημένη μοριοδότηση βάσει προϋπηρεσίας στις προκηρύξεις του επικουρικού προσωπικού με υποχρέωση μη μετακίνησης για πέντε έτη, ενώ δήλωσε αδυναμία πρόσληψης εργαζομένων ΣΟΧ.
Αξιοσημείωτη ήταν η εκτενής αναφορά που έγινε στη διάρκεια της συνάντησης από τον Περιφερειακό Συντονιστή Τομέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΤοΠΦΥ) νομού Ρεθύμνου, κο Κων/νο Χλιβερο για την εξέλιξη σχετικά με την αναδιοργάνωση της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και την αποσυμφόρηση του νοσοκομείου. Ήδη υπάρχει σχεδιασμός για τη μεταστέγαση του κτιρίου του Κέντρου Υγείας Ρεθύμνου και έχει προκηρυχτεί διαγωνισμός για την εξεύρεση κατάλληλου χώρου, ενώ για την ενδυνάμωση της λειτουργίας και της αναβάθμισης των υφιστάμενων παρεχόμενων υπηρεσιών δημόσιας Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (τακτικά ιατρεία, διενέργεια εμβολιασμών και tests Covid-19, ενεσοθεραπείες, εμβολιασμοί και παρακολούθηση κατ' οίκον, υπηρεσίες προληπτικού ελέγχου, διαχείριση χρονίων νοσημάτων, αντιμετώπιση έκτακτων και οξέων περιπτώσεων πρωτοβάθμιας φροντίδας κ.α.) το Κέντρο Υγείας Ρεθύμνου έχει ενισχυθεί με μαία, διοικητικό - νοσηλευτικό - οδοντοτεχνικό - οδοντιατρικό προσωπικό αλλά και ιατρικές ειδικότητες Γενικής-Οικογενειακής Ιατρικής, Παθολογίας, Καρδιολογίας, Πνευμονολογίας, Χειρουργικής, ΩΡΛ, Παιδιατρικής τόσο κατά το πρωϊνό, όσο και κατά το απογευματινό ωράριο μετά από συντονισμένες ενέργειες της διοίκησης της 7ης ΥΠε Κρήτης. Ζητήθηκε από την υπουργό η συμβολή της επί της άμεσης υλοποίησης του σχεδίου αλλά και της ολοκλήρωσης των διαδικασιών της νομοθετικής ρύθμισης ενοποίησης των κατακερματισμένων υπηρεσιών δημόσιας ΠΦΥ.
︎Κλείνοντας, τέθηκε το φλέγον θέμα της μεταρρύθμισης του ΕΣΥ και των εξαγγελιών της κυβέρνησης όπου τονίστηκε η υποχώρηση του δημόσιου χαρακτήρα του Συστήματος Υγείας με την επικείμενη μετατροπή των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων σε ΝΠΙΔ και την ευρεία εφαρμογή των ΣΔΙΤ με συνέπεια την λειτουργία των νοσοκομείων με ιδιωτικά κριτήρια όπου οι μη κερδοφόρες υπηρεσίες, είτε θα συρρικνωθούν με συγχωνεύσεις - κλείσιμο, είτε θα μετακυλήσουν το κόστος στους ασθενείς (ελλειματικά ταμεία, απογευματινές υπηρεσίες - χειρουργεία κλπ). Η υπουργός αναφέρε ότι το ΕΣΥ (προσωπικό, μονάδες, τμήματα, κλινικές κλπ) θα αξιολογείται πλέον από τις υπηρεσίες που θα αποδίδει κυρίως ποιοτικά, αλλά και ποσοτικά στον πολίτη. Σχετικά με τη μεταφορά του κόστους των υπηρεσιών στους πολίτες, επισήμανε το γεγονός ότι πολλοί ασθενείς επιθυμούν με ελάχιστη οικονομική επιβάρυνση να λαμβάνουν ιδιωτικές υπηρεσίες μέσα στο ΕΣΥ με μειωμένο τιμολόγιο έναντι του ιδιωτικού τομέα (απογευματινά ιατρεία/χειρουργεία). Τόνισε τη δυνατότητα των ιατρών του δημόσιου Συστήματος Υγείας να παρέχουν τις υπηρεσίες τους εκτός ΕΣΥ, όπως συμβαίνει με τους Πανεπιστημιακούς και τους Στρατιωτικούς και αναφέρε την εν εξελίξει με συγκεκριμένα παραδείγματα αναδιάρθρωση του υγειονομικού Χάρτη σε όλη την Ελλάδα, την ανάγκη αξιολόγησης του παρεχόμενου έργου και την ορθολογικότερη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, ενώ ξεκαθάρισε ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι η στήριξη - χρηματοδότηση του δημόσιου Συστήματος Υγείας.
Η ΕΓΕΣΥΝΡ, ο ΣΥΓΕΝΙΑΡ και Σύλλογος Εργαζομένων του ΓΝ Ρεθύμνου αναμένουν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας την υλοποίηση των δεσμεύσεων για προσλήψεις μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού και ουσιαστικά βήματα στην κατεύθυνση υλοποίησης του νέου σύγχρονου νοσοκομείου εκτός αστικού ιστού για την μετεγκατάσταση του παλαιομένου και μικρής χωρητικότητας υπάρχοντος. Εκφράζουν την ανησυχία τους για το προ των πυλών "νέο ΕΣΥ", που διαφαίνεται να χάνει το δημόσιο χαρακτήρα του και να οδηγείται σε ιδιωτικοποίηση με υποβάθμιση υπηρεσιών. Καλούν τους υγειονομικούς και την τοπική κοινωνία σε επαγρύπνηση για την προστασία του δικαιώματος για δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους.
Kommentarer