top of page

ΕΓΕΣΥΝΗ: ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΑΙΔΟ-ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

Καταδικάζουμε την προσπάθεια ποινικοποίησης και καταστολής του αγώνα των υγειονομικών των δύο μεγαλύτερων παιδιατρικών νοσοκομείων της Αθήνας, που διεκδικούν να στελεχωθούν πλήρως τα χειρουργεία με μόνιμο προσωπικό. Το Υπουργείο Υγείας και η διοίκηση του νοσοκομείου Αγλαΐα Κυριακού έστειλε την ΕΙΝΑΠ και το σωματείο εργαζομένων Αγλαΐα Κυριακού στο δικαστήριο, που έκρινε παράνομη τη στάση εργασίας των παιδοαναισθησιολόγων στις 29/5, την οποία στήριζε και η ΟΕΝΓΕ. 


Αντί ο Υπουργός να ασχοληθεί και να δώσει ουσιαστική λύση στο οξυμμένο πρόβλημα της λειτουργίας των χειρουργείων παιδιών, προβαίνει σε συκοφαντίες, απειλές και εκβιασμούς εναντίον υγειονομικών. Αντί να προκηρύξει και να καλύψει άμεσα όλες τις κενές θέσεις παιδο-αναισθησιολόγων, επιχειρεί να μπαλώσει ελάχιστο μέρος των κενών προσωρινά με μετακινήσεις, αρχικά αναισθησιολόγων από νοσοκομεία ενηλίκων (θέτοντας ζητήματα ασφαλούς λειτουργίας των παιδιατρικών χειρουργείων), και τελικά με μετακίνηση παιδο-αναισθησιολόγου, αποδυναμώνοντας αντίστοιχο τμήμα άλλου νοσοκομείου.

Αξιοποιεί το Υπουργείο το πρόβλημα της υποστελέχωσης ως ευκαιρία, για να προωθήσει τα κυβερνητικά σχέδια για το «νέο ΕΣΥ». Παρουσιάζει τις συγχωνεύσεις κοντινών νοσοκομείων, τις ΣΔΙΤ, τη συνεργασία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιώτες γιατρούς αλλά και τις ιδιωτικές κλινικές ως διέξοδο στην υποβάθμιση του δημόσιου τομέα. Αντί να ανοίξει τις κλειστές χειρουργικές αίθουσες, παρουσιάζει ως λύση στις τεράστιες λίστες χειρουργείου (που περιλαμβάνουν 3000 παιδιά στα δύο μεγαλύτερα παιδιατρικά νοσοκομεία) τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία. Αντί για ανθρώπινα ωράρια και αυξήσεις μισθών, παρουσιάζει ως κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής γιατρών στο ΕΣΥ τη δυνατότητα να συμπληρώσουν το εισόδημά τους από το υστέρημα των ασθενών, δουλεύοντας ακόμη περισσότερο είτε στην ολοήμερη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων είτε στον ιδιωτικό τομέα.  


Προβάλλει δηλαδή το Υπουργείο ως λύση στα προβλήματα την αιτία που τα προκαλεί, επιταχύνοντας την υλοποίηση της διαχρονικής πολιτικής υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της υγείας. Άλλωστε, σκοπός της κυβέρνησης είναι η απαλλαγή του κράτους από την ευθύνη για χρηματοδότηση της υγείας και η μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε αυτοχρηματοδοτούμενες επιχειρήσεις, που αντλούν έσοδα από τις πληρωμές των ασθενών. Παράλληλα, ενισχύονται μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι της υγείας, που εκμεταλλεύονται την υποβάθμιση των δημόσιων δομών υγείας, για να εκτοξεύσουν τα κέρδη τους.


Η υποβάθμιση και η εμπορευματοποίηση της παιδιατρικής περίθαλψης φαίνεται και από το κλείσιμο της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ και από το επισφαλές άνοιγμά της με εντέλλεσθε για υπερεφημέρευση στο μοναδικό ειδικευμένο παιδοψυχίατρο, κάθε φορά που προκύπτει σοβαρό επείγον περιστατικό με ανάγκη νοσηλείας. Έχουμε επίσης και στην Κρήτη εμπειρία από μπαλώματα είτε με μετακινήσεις γιατρών μεταξύ νοσοκομείων είτε με συνεργασία με ιδιώτες γιατρούς (όπως π.χ. του Βενιζελείου με ιδιώτες αναισθησιολόγους).


Καταδικάζουμε την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης. Κλιμακώνουμε τον αγώνα ενάντια στην εμπορευματοποίηση της υγείας, ενάντια στις συγχωνεύσεις και την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων. Διεκδικούμε την πλήρη στελέχωση των δημόσιων κλινικών και δομών που περιθάλπουν παιδιά με μόνιμους παιδο-αναισθησιολόγους, παιδοχειρουργούς, παιδοψυχιάτρους, παιδιάτρους. Παλεύουμε για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν αναβαθμισμένο σύστημα υγείας, που θα καλύπτει καθολικά τις ανάγκες των παιδιών και όλων των ασθενών γενικά.


ΟΕΝΓΕ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

210 5232215  /  oengegr@gmail.com  /  Λαμίας 2, Αθήνα - Αμπελόκηποι, 11523

  • Facebook

COPYRIGHT 2017 ΟΕΝΓΕ. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ DESIGNATURE

bottom of page