top of page

ΕΓΕΣΥΝΑ: Ο αγώνας για σύγχρονες δημόσιες, δωρεάν υπηρεσίες Υγείας μας αφορά όλους

Συγκέντρωση:

Τρίτη 20 Οκτωβρίου πλατεία Πετρινού στις 6:00 μμ

(σε περίπτωση κακοκαιρίας θα γίνει μεταφορά στο αμφ του Πολιτιστικού Κέντρου)


Απαιτούμε:

ΑΜΕΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ-ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟΥ & ΚΥ Τρίπολης

Βρισκόμαστε ήδη στο 2ο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, με διαρκώς αυξανόμενα κρούσματα καθημερινά, ενώ από τον επόμενο μήνα αναμένεται να αυξηθεί επιπλέον η εποχιακή νοσηρότητα λόγω των ιώσεων και της γρίπης. Σε αυτό το πλαίσιο προστίθενται η ταλαιπωρία και ο κίνδυνος της υγείας χιλιάδων κατοίκων και εργαζομένων λόγω των διαχρονικών ελλείψεων του νοσοκομείου και του Κέντρου Υγείας της πόλης μας, με αποτέλεσμα να στεφόμαστε υποχρεωτικά, όσοι μπορούμε, στον ιδιωτικό τομέα βάζοντας το χέρι ακόμη πιο βαθιά στην τσέπη.


Η κατάσταση είναι ακόμη πιο τραγική όσον αφορά στην προστασία των ευπαθών ομάδων, με τις εικόνες που βλέπουμε καθημερινά στις μονάδες περίθαλψης ηλικιωμένων που γίνονται εστίες εξάπλωσης του κορονοϊού. Ταυτόχρονα πετσοκόβουν και υποστελεχώνουν βασικές δομές και υπηρεσίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν πολλούς συμπολίτες μας μπροστά στην πανδημία, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, όπως το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι», όπως το ΚΥ Τρίπολης που με τη σωστή στελέχωση-εξοπλισμό θα μπορούσε να αποσυμφορήσει το νοσοκομείο.


Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, το Παναρκαδικό συνεχίζει να υπολειτουργεί στα περισσότερα τμήματά του. Χαρακτηριστικά στην καρδιολογική υπάρχει ΜΟΝΟ ένας μόνιμος καρδιολόγος και τρείς ακόμη επικουρικοί, με αποτέλεσμα να μακραίνουν ακόμη περισσότερο οι λίστες αναμονής των εξωτερικών ιατρείων, να αλλάζουν συνεχώς οι γιατροί που πρέπει να μας παρακολουθούν τακτικά κ.α.. Απογοητευτικό είναι ακόμη ότι το αιμοδυναμικό λειτουργεί μόνο δύο πρωινά την εβδομάδα λόγω έλλειψης προσωπικού, κυρίως νοσηλευτών. Δηλαδή, το τμήμα που μπορεί να σώσει επειγόντως έναν εμφραγματία και ταυτόχρονα να διεκπεραιώσει τις στεφανιογραφίες, λειτουργεί μόνο για δύο πρωινά και δεν καλύπτει καμία απολύτως εφημερία το μήνα.


Σε παρόμοια και χειρότερη κατάσταση βρίσκονται πολλές ακόμη κλινικές όπως:

· η Εντατική (ΜΕΘ) όπου λειτουργούν μόνο 4 κλίνες, λόγω έλλειψης αναπνευστήρων και επειδή εργάζονται μόνο 4 γιατροί, ενώ απολύουν τον Δεκέμβρη 6 έμπειρες επικουρικές νοσηλεύτριες.

· η Νευροχειρουργική, που είναι μοναδική στην περιφέρεια Πελοποννήσου λειτουργεί μόνο με 3 ιατρούς.

· η Ουρολογική, που λειτουργεί μόνο με 2 ιατρούς που βρίσκονται κοντά στην συνταξιοδότηση.

· τα επείγοντα του παθολογικού λειτουργούν χωρίς ειδικευμένο ιατρό περίπου στο 40% των εφημεριων.

· το Ακτινολογικό, που λειτουργεί μόνο με 3 γιατρούς και στο περίπου 25% των εφημέριων του μήνα δεν υπάρχει ακτινολόγος να κάνει ένα απλό υπέρηχο ή μια αξονική. Ταυτόχρονα είναι πρακτικά αδύνατο να λειτουργήσει ακόμη και για τακτικά ραντεβού ο μαγνητικός τομογράφος και το triplex.

Γνωρίζουμε ότι οι υποσχέσεις που ακούμε συνεχώς παραμένουν απραγματοποίητες. Οι προσλήψεις που υπόσχονται αφορούν κυρίως συμβασιούχους για 1 με 2 χρόνια, ενώ ακόμη και η τελευταία προκήρυξη του Παναρκαδικού για 6 μόνιμους ιατρούς, πέραν ότι δεν θα κάλυπτε ούτε το 15% των ελλείψεων σε γιατρούς, ξέρουμε ότι θα πάρει χρόνια να ολοκληρωθεί αφού ακόμη δεν έχουν προχωρήσει προκηρύξεις από το 2016 και 2018 με χαρακτηριστική την περίπτωση του ακτινολογικού τμήματος.

Η απαράδεκτη κατάσταση είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις, που θεωρεί τις παροχές υγείας του λαού ως «κόστος, γιατί εμποδίζουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων». Γι’ αυτό, αφήνουν ανενόχλητους τους εργοδότες να βάζουν σε κίνδυνο την υγεία και την ζωή των εργαζομένων παραβιάζοντας ακόμη και τα βασικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Γι’ αυτό, δεν προσλαμβάνουν το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και μειώνουν την κρατική χρηματοδότηση για τις δημόσιες μονάδες υγείας. Γι’ αυτό, προωθούν τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, που θα καλύπτουν το κόστος λειτουργίας με την «πώληση» υπηρεσιών στους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία.


Δεν θα ανεχθούμε άλλο την δικαιολογία πως δεν υπάρχουν χρήματα για τις ανάγκες μας. Δεν θα ανεχθούμε και αυτήν την κυβέρνηση να παίρνει διαρκώς μέτρα μόνο για τους μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους στην υγεία, όπως τα 30 εκατομμύρια που έδωσαν στις ιδιωτικές ΜΕΘ αντί να ενισχύσουν το δημόσιο χαρακτήρα των νοσοκομείων μας. Όπως το ότι διπλασίασαν τα νοσήλια (στα 1600ευρώ την ημέρα για κάθε κλίνη) για τις ιδιωτικές ΜΕΘ που είναι υπό επινοικίαση. Είμαστε σίγουροί πως και από τα 32δις ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, ούτε ευρώ δεν θα δοθεί για την ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα των νοσοκομείων μας και για την Υγεία του λαού.

Ο αγώνας για σύγχρονες δημόσιες, δωρεάν υπηρεσίες Υγείας

μας αφορά όλους

Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να παραβρεθούν στη συγκέντρωση των σωματείων και οργανώσεών μας για να διεκδικήσουμε:

1) Άμεσες και μαζικές προσλήψεις για το ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟ και το ΚΥ Τρίπολης. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

2) Άμεση αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για τις δομές του ΕΣΥ και άμεσο εξοπλισμό των αντίστοιχων τμημάτων με αγορά των αναγκαίων σύγχρονων μηχανημάτων.

3) Άμεση στελέχωση και επέκταση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι»

4) Μαζικοί και επαναλαμβανόμενα έλεγχοι με test COVID για όλο τον πληθυσμό.

5) Εξασφάλιση της υγείας των φιλοξενούμενων-νοσηλευόμενων στις ιδιωτικές μονάδες περίθαλψης.

Διοργανώνουν την σύσκεψη:

ΕΓΕΣΥΝΑ (Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Νομού Αρκαδίας)

Σύλλογος συνταξιούχων Δημόσιων Υπαλλήλων Αρκαδίας

ΠΑΣΑ-ΔΕΗ (Πανελλήνιος Σύλλογος Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ΔΕΗ, Νομ τμήμα Αρκαδίας)

Σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ Αρκαδίας

Σωματείο συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αρκαδίας

Πανελλήνιος σύλλογος συνταξιούχων ΕΛΤΑ, Περιφερειακή επιτροπή Πελοποννήσου

Πανελλήνιος σύλλογος συνταξιούχων τηλεπικοινωνίων ομίλου ΟΤΕ, Περιφερειακό τμήμα Αρκαδίας

Comments


bottom of page