top of page

ΕΓΕΣΥΚ: Πανελλαδική μέρα δράσης στις Δημόσιες Δομές Υγείας


Η ΕΓΕΣΥΚ συμμετέχει στην πανελλαδική κινητοποίηση που προκήρυξε η ΟΕΝΓΕ την Τρίτη 7 του Απρίλη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.


Η αντιμετώπιση της πανδημίας δεν μπορεί να είναι μόνο θέμα ατομικής ευθύνης όπως εντέχνως καλλιεργείται από την κυβέρνηση και τα πρωθυπουργικά διαγγέλματα. Εκτός από τις συστάσεις για απομόνωση προς τον πληθυσμό, υπάρχει και μια μεγάλη ευθύνη του κράτους να θωρακίσει το ΕΣΥ το οποίο μέσα από τις χρόνιες παθογένειες του καλείται να αντιμετωπίσει την πανδημία και να σώσει ζωές. Και αυτή την ευθύνη η κυβέρνηση δεν την αναλαμβάνει, ή προσπαθεί να την υλοποιήσει με το ελάχιστο δυνατό κόστος και χωρίς να ξεφεύγει ούτε βήμα από τον προγραμματισμό της για ενίσχυση της ιδιωτικής υγείας και περαιτέρω αποδυνάμωση του ΕΣΥ. Οι προσλήψεις (αποκλειστικά επικουρικού) προσωπικού που έχουν εξαγγελθεί είναι σταγόνα στον ωκεανό για ένα ΕΣΥ από το οποίο λείπουν πάνω από 7000 γιατροί και πολλαπλάσιοι νοσηλευτές. Ενδεικτικά, το ΓΝΚ που βρίσκεται στο 50% του οργανισμού θα ενισχυθεί με… 0 γιατρούς και 12 νοσηλευτές! Οι κλίνες ΜΕΘ που απέχουν έτη φωτός από τις 3500 που απαιτούνται σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μετά βίας επαρκούν για τις τακτικές ανάγκες. Οι ελλείψεις προστατευτικού εξοπλισμού ιδιαίτερα στα νοσοκομεία αναφοράς είναι τεράστιες. Πάνω από 500 υγειονομικοί βρίσκονται ήδη σε καραντίνα και 125 νοσούν. Συνάδελφοι υγειονομικοί που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και θέτουν τη ζωή και την υγεία τους σε κίνδυνο γιατί πολύ απλά το σύστημα δεν αντέχει να στους στερηθεί. Η περίοδος καραντίνας για τους υγειονομικούς που θα κολλήσουν μειώνεται συνεχώς, έμμεση αλλά σαφής παραδοχή της ανεπάρκειας σε έμψυχο δυναμικό. Αντί για στολές και ενισχύσεις σε υλικό και προσωπικό, προετοιμάζουν δοκιμές με φαρμακευτικά πρωτόκολλα – μελέτες για τους υγειονομικούς ως μέτρο πρόληψης! Ήρωες πειραματόζωα δηλαδή τους οποίους μάλιστα αρνούνται πεισματικά ακόμα και τώρα να εντάξουν στα ΒΑΕ! Αλλά βγαίνουν υποκριτικά στα μπαλκόνια να τους χειροκροτούν… Η δέσμια των ιδεοληψιών της κυβέρνηση όχι μόνο δεν προχωράει στις απαραίτητες μόνιμες προσλήψεις τις οποίες χρειάζεται απεγνωσμένα το ΕΣΥ αλλά επιπλέον παραχωρεί ακόμα και αυτή τη στιγμή δωράκια στους ιδιωτικούς ομίλους από τους οποίους νοικιάζει στο διπλάσιο της τιμής τους τις ΜΕΘ προκειμένου να νοσηλεύσουν λοιπά περιστατικά πλήν κορονοιού. Επίσης, ενώ υπάρχει ανεπάρκεια σε διαγνωστικά τεστ (η Ελλάδα κάνει τα λιγότερα σε όλη την Ευρώπη) δεν επιτάσσει ούτε καν αυτά από τα ιδιωτικά εργαστήρια τα οποία συνεχίζουν να τα πουλάνε προς 150 -200 ευρώ όταν μάλιστα δεν τα πραγματοποιούν τα ίδια αλλά τα στέλνουν σε δημόσια εργαστήρια! Χωρίς να ξεχνάμε φυσικά την ανυπαρξία της ΠΦΥ που θα μπορούσε να συμβάλλει καθοριστικά , τις αντιεπιστημονικές οδηγίες του ΕΟΔΥ για τηλεφωνική ιατρική, την άκρως επικίνδυνη σύσταση προς τους ασθενείς να μένουν σπίτι και να γίνονται γιατροί του εαυτού τους αγοράζοντας ένα οξύμετρο και μετρώντας τις αναπνοές τους...

Σκοπός των κινητοποιήσεων στα νοσοκομεία όλης της χώρας είναι να ακούσει η κοινωνία την πραγματική αλήθεια και όχι τη μισή όπως αυτή φιλτράρεται μέσα από τα κυβερνητικά επιτελεία και τα επικοινωνιακά τους παιχνίδια!

ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ!

Ας την αναλάβουν επιτέλους!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ - ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ


· Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών υγειονομικών.

· Πλήρη επίταξη άνευ όρων κλινών, κλινικών, κρεβατιών ΜΕΘ, εξοπλισμού εργαστηρίων και του προσωπικού του ιδιωτικού τομέα περίθαλψης και ένταξή του στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

· ΜΑΠ – Μέσα Ατομικής Προστασίας για όλους τους υγειονομικούς.

Comments


bottom of page