top of page

Δυναμική κινητοποίηση σωματείων και φορέων στην Καρδίτσα για ενίσχυση του συστήματος υγείας

Ικανοποιητική ήταν η συμμετοχή σωματείων και τοπικών φορέων στη δυναμική κινητοποίηση που διοργάνωσε στην Καρδίτσα σήμερα (Τετάρτη 7/4/2021), αργά το απόγευμα, η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών και Κέντρων Υγείας του Νομού μας.

Το μήνυμα που στάλθηκε στην κεντρική εξουσία, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Υγείας, είναι ότι μέσα στην εν εξελίξει πανδημία του νέου κορωνοϊού, οι υγειονομικοί, γιατροί, νοσηλευτές, βοηθητικό προσωπικό και εργαζόμενοι, μάχονται έχοντας πολύ λίγα «όπλα» στα χέρια τους!

Όπως τονίστηκε από τους ομιλητές, υπάρχουν πολλές ελλείψεις σε προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό, απόρροια της εγκατάλειψης του ΕΣΥ τα προηγούμενα χρόνια των μνημονίων, αλλά και των αντιλαϊκών - αντικοινωνικών πολιτικών που εφαρμόζονται.

Ειδικότερα, η κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης όπου μίλησαν οι εκπρόσωποι της Επιτροπής συμβασιούχων υγειονομικών κ. Γ. Αλεξόπουλος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων ιδιωτικού Δικαίου κ. Γ. Παπαδόπουλος, της ΕΟΑΣΚ και του Σωματείου Παραγωγών Κηπευτικών Λαϊκών αγορών κ. Α. Πολυγένης, του Παραρτήματος Καρδίτσας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου κ.κ. Α. Φαλιάγκας και Ρ. Πέτσα, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Γραμματέας της ΕΙΝΚΥΝΚ κ. Ε. Γάζος.

Παρέστησαν ακόμη, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας κ. Γ. Καπράνας με μέλη του Δ.Σ., εκ μέρους του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ ο κ. Α. Ταξιάρχης, του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Καρδίτσας ο κ. Χ. Μπέλλος, του Τομέα Υγείας της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ η πρώην Βουλευτής κ. Χ. Κατσαβριά, του Νομαρχιακού Σωματείου ΑμεΑ ο κ. Β. Αγραφιώτης, κ.α. εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων και φορέων.


ΣΥΝΕΧΗΣ ΑΓΩΝΑΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΩΠΑ

Στην κεντρική τοποθέτηση ο κ. Γάζος επισήμανε πως «ένα χρόνο από το ξέσπασμα της πανδημίας οι γιατροί και οι υγειονομικοί του δημόσιου συστήματος υγείας δίνουμε καθημερινά διπλό αγώνα. Μέσα στα νοσοκομεία, στο πλευρό των ασθενών μας, στις δύσκολες στιγμές της αρρώστιας τους. Σε συνθήκες τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό. Έξω από τα νοσοκομεία, στο πλευρό του λαού μας που δοκιμάζεται, στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, για μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής μας. Δεν λείψαμε στιγμή από το πόστο μας. Και συνεχίζουμε».


Αναφερόμενος στη φετινή παγκόσμια ημέρα υγείας ο κ. Γάζος τόνισε οτι «έχει στο επίκεντρό της την πάλη ενάντια στην πανδημία του κορονωϊού. Συμβολίζει, όμως, και την πάλη ενάντια στις πολιτικές που έχουν αφήσει απροστάτευτους τους εργαζόμενους, όλο το λαό και τη νεολαία. Οι πολιτικές αυτές χρόνια τώρα έχουν αποδυναμώσει το δημόσιο σύστημα υγείας, αφήνοντάς το ουσιαστικά αποσαθρωμένο. Είναι η ίδια πολιτική που μέσα στην πανδημία μας έχει αφήσει απροστάτευτους χωρίς πραγματικά μέτρα προστασίας σε χώρους υγείας και εργασίας, σε σχολεία και μέσα μαζικής μεταφοράς».


Εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση για τις πολιτικές που εφαρμόζει ο κ. Γάζος σημείωσε πως «από τη μία μεριά, έχουμε την επέλαση της πανδημίας για την αντιμετώπιση της οποίας η κυβέρνηση, όπως και σε όλα τα κράτη της Ε.Ε., δεν φρόντισε άμεσα να ενισχύσει τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και τις ΤΟ.Μ.Υ. με το απαραίτητο προσωπικό, τις υποδομές και τους εξοπλισμούς. Ακόμα και σήμερα, ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας, δεν έχει προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Ακόμα και στις πιο κρίσιμες στιγμές, όπως στο δεύτερο κύμα του Νοέμβρη ή τώρα με τον καλπασμό του 3ου κύματος, δεν επίταξε τον ιδιωτικό τομέα της υγείας, ακόμα και αν είναι πιο αναγκαίο από ποτέ για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Δεν έδωσε καμία σημασία στα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών που ζούμε την κατάσταση μέσα στα νοσοκομεία, που δίνουμε την πραγματική μάχη δίπλα στον ασθενή, που δεν συμβιβαζόμαστε με το να υπάρχουν στον 20ο αιώνα διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ».


Ο Γραμματέας της ΕΙΝΚΥΝΚ ζήτησε άμεση αύξηση των δαπανών για την υγεία και προσλήψεις διότι «οι υγειονομικοί έχουν φτάσει στα όριά τους αφού δεν μπορούν οι περιορισμένοι αριθμοί σε προσωπικό να εξυπηρετήσουν ούτε τις διαρκείς ούτε τις αυξημένες ανάγκες». Και πρόσθεσε: «οι υποδομές του δημόσιου συστήματος υγείας έχουν «χτυπήσει κόκκινο», με τη μία κλινική μετά την άλλη να κλείνει και να μετατρέπεται για νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό, αφήνοντας εκτεθειμένους χιλιάδες χρονίως πάσχοντες και ασθενείς άλλων παθήσεων».


ΣΕ ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ


Αναφερόμενος στις τοπικές μονάδες υγείας και ιδιαίτερα στο Νοσοκομείο της πόλης μας ο κ. Γάζος χαρακτήρισε «τραγική την κατάσταση» καθώς όπως επισήμανε: «οι προσλήψεις μόνιμων γιατρών στο Νομό μας μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, την ώρα που τα κενά οργανικών θέσεων είναι δεκάδες από πριν την πανδημία. Οι περισσότερες προσλήψεις που διαφημίζονται αφορούν σε θέσεις γιατρών που είτε είχαν αποχωρήσει είτε έληξε η σύμβασή τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα 15 γιατροί αλλότριων ειδικοτήτων να μετακινούνται για να καλύψουν τις ανάγκες στο ΤΕΠ COVID.


Οι προσλήψεις του υπόλοιπου προσωπικού που έγιναν μέσα στο 2020 μετά βίας κάλυψαν τις αποχωρήσεις και τις συνταξιοδοτήσεις, ενώ όλοι οι νέοι συνάδελφοι προσλήφθηκαν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου». «Το περιβάλλον στο Νοσοκομείο – δήλωσε με έμφαση - γίνεται ακόμα πιο ασφυκτικό αν αναλογιστούμε ότι το 2012 περικόπηκαν 200 θέσεις εργασίας από την τότε κυβέρνηση της ΝΔ, πράγμα που φρόντισε να διατηρήσει και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ. Τους αρέσει να κοκορεύονται ότι υπάρχει πληρότητα προσωπικού χωρίς, όμως, να καλύπτονται οι πραγματικές και αυξημένες ανάγκες. Ακόμα πιο δραματική είναι η κατάσταση στα Κέντρα Υγείας του νομού με τους υπηρετούντες γιατρούς να καλύπτουν μόλις λίγο πάνω από το 20% των θέσεων, ενώ οι νοσηλευτές γίνονται μπαλάκι από τη γραμματειακή υποστήριξη έως την είσοδο, γιατί δεν υπάρχει διοικητικό προσωπικό ούτε για δείγμα. Στις 2 ΤΟΜΥ της πόλης υπάρχει μόνο ένας γιατρός, που είναι πασπαρτού παθολόγος, υπεύθυνος του ΕΟΔΥ, ιχνηλάτηση και ότι άλλο χρειαστεί. Το ίδιο συμβαίνει και με τις υποδομές. Ο δραματικός περιορισμός της υπόλοιπης λειτουργίας των δημόσιων δομών υγείας του νομού μας σε σχέση με τη φροντίδα των υπόλοιπων ασθενών και των χρονίως πασχόντων είναι το αποτέλεσμα της χρόνιας υποχρηματοδότησης της δημόσιας υγείας και της συνειδητής έλλειψης έργων και σχεδιασμού για να καλυφθούν οι ολοένα αυξανόμενες ανάγκες».


Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΕΩΝ


Ο κ. Γάζος έκλεισε την τοποθέτησή του τονίζοντας για την εμβολιαστική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη τα παρακάτω:


«Ήδη πέρασαν 3 μήνες από την έναρξη των εμβολιασμών και η κάλυψη του πληθυσμού βρίσκεται μόλις λίγο πάνω από το 10%. Όπως σε όλη την Ελλάδα, έτσι και στο νομό μας, τα κέντρα υγείας δεν μπορούν να ανοίξουν άλλες εμβολιαστικές γραμμές γιατί στενάζουν από την έλλειψη προσωπικού, σε αντίθεση με ό,τι διατυμπάνιζε η κυβέρνηση στην αρχή της χρονιάς για δεκατέσσερα κέντρα με περισσότερες γραμμές εμβολιασμού. Τα λόγια, τα παχιά, τα ωραία θα ήταν άνευ σημασίας αν δεν συγκάλυπταν την κατάσταση μόνο και μόνο για να εξευμενίσουν τις δικαιολογημένες αντιδράσεις. Αλλά οι υγειονομικοί και ο λαός δεν τρώμε κουτόχροτο. Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να επικρατήσει σιγή νεκροταφείου, να φιμώσει τη φωνή κάτω από τις μάσκες. Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να λοιδορήσει και να συκοφαντήσει τους αγώνες μας. Αποκαλύπτουμε τις εγκληματικές της ευθύνες για τη διαχείριση της πανδημίας. Για τη διασπορά του κορονοϊού στα ΜΜΜ και τους εργασιακούς χώρους. Ξεσκεπάζουμε τα ψέματα και τις παλινωδίες τους».


Να σημειωθεί ότι ο κ. Γάζος κατηγόρησε την κυβέρνηση και για αυταρχισμό λέγοντας: «Τα χειροκροτήματα έδωσαν γρήγορα τη θέση τους σε εισαγγελικές κλήσεις, πειθαρχικές διώξεις, αστυνομοκρατία και καταστολή, εκδικητικές μετακινήσεις ακόμη και απολύσεις υγειονομικών. Έξω από το υπουργείο χρησιμοποίησαν τα ματ ενάντια σε υγειονομικούς και έξω από το Νοσοκομείο της Καρδίτσας έβγαλαν τις κάμερες και φωτογράφιζαν διαδηλωτές. Από την Καρδίτσα έως τη Ν.Σμύρνη, από τη Θεσσαλονίκη έως το Ηράκλειο και από συνδικαλιστές υγειονομικούς έως και φοιτητές και μαθητές, το μαστίγιο της τυφλής πειθαρχίας στα κυβερνητικά μέτρα έχει γίνει καθημερινότητα. Μάταια όμως. Οι υγειονομικοί, μπήκαμε από την πρώτη στιγμή με όλες μας τις δυνάμεις στον αγώνα ενάντια στην πανδημία. Μαζί με σωματεία εργαζομένων, με τους αγρότες, με το λαό και τη νεολαία μπήκαμε μπροστά στη διεκδίκηση ενός πλήρως στελεχωμένου, εξοπλισμένου και σύγχρονου, αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας. Δεν θα σταματήσουμε, παλεύοντας όλοι μαζί για τις σύγχρονες ανάγκες μας».


Η σημερινή δυναμική κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με μεγάλη πορεία με πανό και συνθήματα σε κεντρικούς δρόμους της Καρδίτσας.

bottom of page