top of page

ΔΗΠΑΚ: Ενημερωτικό από τη συνάντηση ΕΙΝΑΠ-Υφυπουργού

18-11-2019


Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ επικουρικών γιατρών με τον Υφυπουργό Υγείας κ. Κοτζαμάνη.


1 .Κύριο θέμα της συνάντησης ήταν το μείζον πρόβλημα των επικουρικών γιατρών, αρχής γενομένης της απόλυσης 280 επικουρικών -μέσω ΕΣΠΑ- 30/11ου. Η απάντηση ήταν πως δεν υπάρχουν χρήματα μέσω προγράμματος Δημοσίων επενδύσεων, αλλά θα δοθούν πιστώσεις στα νοσοκομεία πανελλαδικά για να προσλάβουν για ένα χρόνο τον ίδιο αριθμό επικουρικών που υπηρετούν σήμερα. Αυτή η πίστωση θα περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες επικουρικών (και αυτών που είναι μέσω ΕΣΠΑ). Εκ μέρους της ΔΗΠΑΚ τονίστηκε ότι πρέπει να μονιμοποιηθούν όλοι οι υπηρετούντες επικουρικοί γιατροί χωρίς όρους και προϋποθέσεις ,να καταργηθούν οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις ομηρίας και ανακύκλωσης της ανεργίας και να γίνουν ΜΑΖΙΚΕΣ προσλήψεις επιμελητών Β΄. Επισημάναμε ότι τα αιτήματα των ιατρικών τμημάτων για επικουρικούς είναι πολύ περισσότερα από τον αριθμό των υπηρετούντων γεγονός που αποδεικνύει ότι οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες και ότι κανείς δεν περισσεύει.


2 .Ο εκπρόσωπος της ΔΗΠΑΚ ζήτησε από τον υφυπουργό υγείας να προχωρήσει στην ΑΜΕΣΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ 212 γιατρών (Τ.Ε.Π.και άλλες ειδικότητες ) που εκκρεμούν. Ο υφυπουργός δεσμεύτηκε δύο φορές ότι ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΤΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2019. Πρόκειται για μία θετική εξέλιξη που κερδήθηκε κάτω από την πίεση που ασκήσαμε. Δώσαμε αγώνα για το αυτονόητο και κερδίσαμε.


3 .Ζητήθηκε η επίσπευση των κρίσεων για την προκήρυξη των 910 μόνιμων γιατρών. Η ηγεσία του υπουργείου δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσουν κανονικά και ότι θα επιταχυνθεί η διαδικασία.


4 .Ζητήθηκε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες διορισμού ειδικευομένων, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή είναι χρονοβόρες και ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις το 5μηνο. Ο υφυπουργός υγείας είπε ότι θα δημιουργηθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα επιταχύνει τη διαδικασία.


5 .Ζητήθηκε -όπως και από την προηγούμενη Κυβέρνηση, συμβολή της ΕΙΝΑΠ στο πρόγραμμα εφημέρευσης Νοσοκομείων Αττικής. Δόθηκε θετική υπόσχεση.


6.Ζητήθηκε απαλλαγή από την υποχρέωση αγροτικού ιατρείου για όσους ήταν στο 1ο έτος ιατρικής πριν 15 χρόνια. Ο υφυπουργός υγείας δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει το αίτημα.


Συνάδελφοι όποια θετική δέσμευση αποσπάσαμε, ακόμα και οι πιο μικρές κατακτήσεις είναι αποτέλεσμα των αγωνιστικών κινητοποιήσεων όλου του προηγούμενου διαστήματος και της πίεσης που ασκήσαμε. Συνεχίζουμε στην ίδια ρότα πιο δυναμικά, πιο μαχητικά για την ικανοποίηση του συνόλου των αιτημάτων μας ,ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για εμβάθυνση στην λειτουργία των νοσοκομείων ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες».


Επόμενοι αγωνιστικοί σταθμοί:


- ΠΕΜΠΤΗ 21/11 Στάση εργασίας 12-3 των πρωτοβάθμιων σωματείων ,στην οποία συμμετέχει και η ΕΙΝΑΠ, στο πλαίσιο “ημέρα κοινής δράσης”.

- ΤΕΤΑΡΤΗ 27/11 Συμμετοχή στην πανυγειονομική κινητοποίηση στο υπουργείο υγείας και στο υπουργείο εργασίας με αιχμή τα ΒΑΕ και το ασφαλιστικό

- ΣΑΒΒΑΤΟ 30/11: Συμμετοχή στα συλλαλητήρια που διοργανώνονται από σωματεία και συνταξιουχικές οργανώσεις ενάντια στα αντεργατικά μέτρα και για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

- ΤΕΤΑΡΤΗ 11/12: Αγωνιστική παρέμβαση στην ημερίδα που οργανώνει ο Π.Ι.Σ. στο Ζάππειο με θέμα «ΣΔΙΤ στην παροχή υπηρεσιών υγείας».Comments


bottom of page