top of page

ΔΗΠΑΚ ΓΙΑΤΡΩΝ: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΒΑΘΜΟ ΣΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ


Η κυβέρνηση της ΝΔ επαναφέρει το σχεδιασμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη βαθμολογία στον τίτλο ειδικότητας των γιατρών. Πρόκειται για απαράδεκτη εξέλιξη. Εκτός του γελοίου του πράγματος, καθώς δε νοείται τίτλος επιστημονικής επάρκειας με διαβάθμιση, δηλαδή ή είναι κάποιος ικανός λόγου χάρη να είναι παθολόγος ή δεν είναι, η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο για επικίνδυνες εξελίξεις.


Ανοίγει το δρόμο για την κατηγοριοποίηση των γιατρών που θα έχει άμεσο αντίκτυπο στα επαγγελματικά και εργασιακά τους δικαιώματα. Ανοίγει το δρόμο για τη διαμόρφωση μιας μεγάλης μάζας γιατρών (αυτών με βαθμό καλώς ή λίαν καλώς) που θα είναι χαμηλά αμειβόμενοι, γιατροί για να βγάζουν τη λάντζα, γιατροί που θα αποκλείονται από την επιστημονική εξέλιξη. Ταυτόχρονα, διαμορφώνει και μια επιστημονική ελίτ, τους αριστούχους στη βαθμολογία, που θα στελεχώνουν επιτελικά πόστα και θα εξελίσσονται επιστημονικά.


Η κυβέρνηση ενεργοποιεί το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ σε μία περίοδο που η εκπαίδευση των ειδικευόμενων γιατρών έχει υποβαθμιστεί ακόμη περισσότερο. Πρακτικά η εκπαιδευτική διαδικασία διαλύθηκε. Απόδειξη ότι οι ειδικευόμενοι γιατροί ο ένας μετά τον άλλον παραιτούνται. Τα νοσοκομεία που δίνουν ειδικότητα στενάζουν από υποστελέχωση, οι ειδικευόμενοι και οι ειδικευμένοι δουλεύουν σε εντατικούς ρυθμούς γεγονός που δυσκολεύει τους μεν να διαβάσουν και να εκπαιδευτούν και τους δε να εκπαιδεύσουν. Η μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε νοσοκομεία μιας νόσου την περίοδο της πανδημίας, σε συνδυασμό με τις διαχρονικές τραγικές ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό και αναισθησιολόγους μείωσε δραστικά τον αριθμό των χειρουργικών επεμβάσεων με άμεσο αντίκτυπο στην εκπαίδευση των ειδικευόμενων των χειρουργικών ειδικοτήτων. Που θα εκπαιδευτούν όταν δε γίνονται χειρουργεία;


Είναι φανερό ότι επιδίωξη τόσο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ όσο και της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι όλοι οι γιατροί να είναι άριστα καταρτισμένοι ώστε να παρέχουν ,στο πλαίσιο ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας ,σύγχρονες υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας στο λαό. Αν ήταν αυτή η επιδίωξη τους δε θα ξεκινούσαν από τις εξετάσεις αλλά από την βελτίωση του ουσιαστικά ανύπαρκτου συστήματος εκπαίδευσης των ειδικευόμενων. Θα άκουγαν τα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών για διαμόρφωση ενιαίου εκπαιδευτικού προγράμματος, για την δωρεάν παροχή συγγραμμάτων αλλά και την συμμετοχή σε εκπαιδευτικά συνέδρια με ευθύνη του κράτους. Θα είχαν πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην καλούνται οι ειδικευόμενοι να εκτελούν αλλότρια καθήκοντα και να μπορούν απερίσπαστοι να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ειδικότητας τους.


Βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν νομοθέτησε, ήταν ότι εξασφαλίζεται αντικειμενική αξιολόγηση και αδιάβλητο σύστημα μακριά από εξαρτήσεις από «κέντρα εξουσίας». Αντικειμενική και ισότιμη αξιολόγηση χωρίς ενιαίο εκπαιδευτικό σύστημα και εξασφάλιση ίσης πρόσβασης στη γνώση δεν υπάρχει. Τι συμβαίνει με τις εξαρτήσεις από τις φαρμακευτικές εταιρείες; Οι ειδικευόμενοι εξακολουθούν να αναγκάζονται να εξασφαλίζουν οι ίδιοι τη συμμετοχή τους σε εκπαιδευτικά συνέδρια, τα οποία άλλωστε στην πλειονότητα τους διοργανώνονται και χρηματοδοτούνται από εταιρείες. Και αυτό, ως γνωστόν, γίνεται είτε βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη, είτε με τη χρηματοδότηση από φαρμακευτικές εταιρείες, που επιδιώκουν τη διαμόρφωση σχέσεων εξάρτησης.


Η δήθεν αντικειμενική αξιολόγηση, άλλωστε, θα γίνεται λαμβάνοντας υπόψη μόνο την προφορική εξέταση, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η επίδοση στα γραπτά αφήνοντας δηλαδή το βαθμό αποκλειστικά στην κρίση της επιτροπής εξέτασης πράγμα που αφήνει μεγάλα περιθώρια διαβλητότητας του αποτελέσματος.


Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση φέρνει βαθμό στον τίτλο ειδικότητας ενώ προηγουμένως δεν έχει πάρει κανένα μα κανένα μέτρο ώστε να εξασφαλίζεται υψηλού επιπέδου εκπαίδευση κατά τη διάρκεια της ειδικότητας.


Απορρίπτουμε τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, δεν ανεχόμαστε καμία κατηγοριοποίηση στον τίτλο ειδικότητας.


Όχι στον βαθμό στον τίτλο ειδικότητας.


Όχι στη μείωση του αριθμού των εξεταστικών κέντρων.


Κάλυψη των εξόδων για τη συμμετοχή στις εξετάσεις για ειδικότητα και σε περίπτωση αποτυχίας την πρώτη φορά. Κατάργηση της τιμωρητικής διάταξης που προβλέπει αποζημίωση μόνο την πρώτη φορά. Κατάργηση των σχετικών αντιδραστικών διατάξεων του Ν. 4600/2019 του ΣΥΡΙΖΑ.


Κάλυψη του συνόλου των εξόδων με ευθύνη του κράτους για τη συμμετοχή όλων των ειδικευόμενων τουλάχιστον μία φορά το χρόνο σε 1 διεθνές, 1 πανευρωπαϊκό και 1 πανελλήνιο συνέδριο της αντίστοιχης ειδικότητας. Κάλυψη με ευθύνη του κράτους των συνδρομών ώστε να έχουν όλοι οι ειδικευόμενοι ελεύθερη πρόσβαση σε επιστημονικά περιοδικά.


Ενιαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε όλα τα νοσοκομεία που χορηγούν ειδικότητα. Ενιαία ύλη καθορισμένη για τις εξετάσεις. Δωρεάν διανομή των αναγκαίων συγγραμμάτων για την κάθε ειδικότητα που θα καθορίζονται από τις αντίστοιχες επιστημονικές εταιρείες, το ΚΕΣΥ, τις ιατρικές σχολές κλπ. Ψηφιακή βιβλιοθήκη στις Ιατρικές Σχολές.


Άμεση στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων με όλο το απαραίτητο προσωπικό και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησής τους προκειμένου να είναι σε θέση να επιτελούν εκπαιδευτικό έργο.

bottom of page