top of page

ΔΗΠΑΚ ΓΙΑΤΡΩΝ: ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΣΑΙ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΘΕΙΑ! ΔΩΣΤΕ ΛΥΣΕΙΣ ΤΩΡΑ!

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ

ΔΗ.ΠΑ.Κ.


Στις 31/8 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ με τον υπουργό υγείας Μ. Χρυσοχοϊδη. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε μία περίοδο που η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής αλλά και πανελλαδικά είναι χειρότερη από ποτέ: Τμήματα στα πρόθυρα κλεισίματος λόγω έλλειψης προσωπικού, κλινικές που αδυνατούν να εφημερεύσουν με ασφάλεια, κτιριακές υποδομές επικίνδυνες για προσωπικό και ασθενείς, εξοπλισμός απαρχαιωμένος. Και σαν να μην έφταναν αυτά, συνεχίζεται η προσπάθεια μπαλώματος των κενών με συνεχείς μετακινήσεις γιατρών, με εκβιασμούς και εντέλλεσθε. Παράλληλα, όπως επισημάνθηκε από τους εκπροσώπους της ΔΗΠΑΚ, η κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι συνέχισε να προωθεί με αποφασιστικότητα την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών των νοσοκομείων, όπως την ανάθεση της καθαριότητας, της σίτισης και της φύλαξης σε εργολάβους, την γενίκευση των προσλήψεων γιατρών με δελτίο παροχής υπηρεσιών και φυσικά την παραχώρηση των δευτερογενών διακομιδών σε ιδιωτικές εταιρείες ασθενοφόρων. Τα ζητήματα αυτά επισημάνθηκαν από τα μέλη του ΔΣ στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου.


Η απάντηση του υπουργού υγείας στα προβλήματα των νοσοκομειακών γιατρών δεν ήταν τίποτα παραπάνω από ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη μαζί με αμέριστη κατανόηση! Είχε μάλιστα το θράσος να ζητήσει για άλλη μια φορά να βάλουμε πλάτη «για να σωθεί το ΕΣΥ», παραδεχόμενος ότι «είμαστε σε οριακό σημείο»! Την άθλια κατάσταση που έχει διαμορφώσει στην υγεία η πολιτική του κόστους- οφέλους που ακολουθούν όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ, την παρουσίασε σαν ένα φυσικό φαινόμενο λόγω της αύξησης της νοσηρότητας του γενικού πληθυσμού και της αύξησης των χρονίως πασχόντων. Η αύξηση των χρονίως πασχόντων που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία όμως έχει αιτία, η οποία δεν είναι άλλη από την έλλειψη ενός σύγχρονου στελεχωμένου και εξοπλισμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο οποίο θα μπορούν να παρακολουθούνται αυτοί οι ασθενείς, ώστε να προλαμβάνεται όσο το δυνατόν η οποιαδήποτε επιδείνωση της υγείας τους.


Όσον αφορά στο ζήτημα της έλλειψης προσωπικού, υπήρξε μια αόριστη δέσμευση για 6000 προσλήψεις μέσα στο 2024 στην υγεία, χωρίς να διευκρινίζεται η σχέση εργασίας με την οποία αυτές θα γίνουν (μόνιμοι- επικουρικοί- «συνεργάτες» με μπλοκάκι, όλα τα έχουμε δει…). Ο αριθμός αυτός των προσλήψεων ωστόσο, όπως έχουμε πολλές φορές επισημάνει, δεν επαρκεί για να καλύψει ούτε τις συνταξιοδότησες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Και φυσικά δεν υπήρξε καμία δέσμευση για το πάγιο αίτημα της άνευ όρων μονιμοποίησης όλων των επικουρικών. Επίσης καμία απάντηση δεν δόθηκε σχετικά με την απόφαση για τις απολύσεις των παρατασιακών ειδικευόμενων από τον Ιανουάριο του 2024, αν και επισημάνθηκε ότι θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία ολόκληρων τμημάτων που στηρίζουν τη λειτουργία τους σε μεγάλο βαθμό σε αυτούς τους συναδέλφους.


Σχετικά με το ζήτημα των μετακινήσεων γιατρών, το οποίο εντάθηκε μέσα στους θερινούς μήνες, ο υπουργός ισχυρίστηκε μεν ότι διαφωνεί, επικαλέστηκε ωστόσο έκτακτες ανάγκες που το επιβάλουν! Η κοροϊδία δηλαδή σε όλο της το μεγαλείο! Γιατί κάθε άλλο παρά έκτακτη κατάσταση


αποτελεί η χρόνια υποστελέχωση τμημάτων και κλινικών των δημόσιων νοσοκομείων, που καθιστά τη λειτουργία τους οριακή αν ένας συνάδελφος αρρωστήσει. Αποτελεί μάλιστα πρόκληση αυτός ο ισχυρισμός όταν 2 μήνες νωρίτερα είχαν μετακινηθεί συνάδελφοι ακόμα και για να στελεχώσουν το ιατρείο της κατασκήνωσης της Αρχιεπισκοπής!


Για την απαράδεκτη κατάσταση, με τις πολύωρες αναμονές των ασθενών στα ΤΕΠ των νοσοκομείων του λεκανοπεδίου, ο υπουργός ενημέρωσε ότι θα προχωρήσει σε αλλαγές στο σχέδιο εφημέρευσης και θα υπάρξει ολοκληρωμένο σχέδιο στο τέλος Οκτωβρίου. Παρ’ όλα αυτά, όπως επισημάνθηκε από τους εκπροσώπους της ΔΗΠΑΚ, όσες αλλαγές και να γίνουν, όσο κι αν ξαναμοιραστεί η τράπουλα, αν δεν γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων στα νοσοκομεία, με παράλληλη δημιουργία δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καμία βελτίωση δεν πρόκειται να δουν ούτε υγειονομικοί ούτε ασθενείς.


Τέλος, σε ένα κρεσέντο υποκρισίας, ο υπουργός, αναφερόμενος στις προκηρύξεις που αποβαίνουν άγονες, ισχυρίστηκε ότι «είναι ανήθικο να σε σπουδάζει το κράτος, να κάνεις ειδικότητα σε δημόσιο νοσοκομείο και μετά να πηγαίνεις για δουλειά στον ιδιώτη»! Κατ’ αρχάς να ενημερώσουμε τον κύριο υπουργό ότι δυστυχώς δεν μας σπούδασε το κράτος αλλά και εμείς και οι οικογένειες μας βάλαμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για πολλά χρόνια. Επίσης, να ενημερώσουμε τον κύριο υπουργό ότι οι ειδικευόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία εργάζονται πολύ σκληρά, πέρα από το ωράριο τους, χωρίς την εκπαίδευση που θα όφειλε να υπάρχει λόγω των ελλείψεων που υπάρχουν. Και θέλει θράσος να μιλάνε για ανηθικότητα αυτοί που πριμοδότησαν και εξακολουθούν να πριμοδοτούν προκλητικά τον ιδιωτικό τομέα υγείας! Για να σταματήσουν να βγαίνουν άγονες οι προκηρύξεις η λύση είναι να προκηρυχθούν όλες οι κενές θέσεις που υπάρχουν στα τμήματα ώστε οι γιατροί να γνωρίζουν ότι θα μπορούν να εργάζονται με ανθρώπινα ωράρια, χωρίς υπερεφημέρευση και θα μπορούν να εξελιχθούν επιστημονικά. Επίσης για να σταματήσουν να βγαίνουν άγονες οι προκηρύξεις θα πρέπει να αυξηθεί το ιατρικό μισθολόγιο και να επανέλθει στα επίπεδα του 2012, κάτι για το οποίο έχουμε άλλωστε δικαιωθεί και από το ΣτΕ και από τον Άρειο Πάγο.


Οι προθέσεις της κυβέρνησης και του υπουργείου έγιναν ξεκάθαρες και μετά από αυτή τη συνάντηση. Οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε! Να μην δείξουμε καμία στάση αναμονής! Μαχητικά να διεκδικήσουμε:


∙ Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις

∙ Επαναφορά των μισθών μας στα επίπεδα του 2012. 13ο και 14ο μισθό.

∙ Αύξηση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό ∙ Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι απαράδεκτες μετακινήσεις

∙ Πλήρη ανάπτυξη Π.Φ.Υ. με Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία με 24ωρη λειτουργία ∙ Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας

1 Σεπτεμβρίου 2023


Comments


bottom of page