ΑΠ.11.2021
09/02/2021
Κύριοι,
Το τρίτο κύμα της πανδημίας είναι εδώ, με την περιοχή μας να βρίσκεται στο επίκεντρο. Ο μεταλλαγμένος ιός καλπάζει ανεξέλεγκτος στην κοινότητα, οι νοσηλείες ασθενών αυξάνονται, τα νοσοκομεία ήδη πιέζονται, με το δεύτερο μεγαλύτερο του νομού να δοκιμάζεται ήδη σκληρά.
Κι όμως, είναι σα να βιώνουμε τη μέρα της μαρμότας.
Ξανά ακόμα πιο παράλογα και αυστηρά νέα «νέα μέτρα», εκκλήσεις στους πολίτες περί ατομική ευθύνης.
Ξανά δηλώσεις ότι «είμαστε έτοιμοι και θωρακισμένοι».
Ξανά απανωτές συσκέψεις και επιχειρησιακά σχέδια επί χάρτου.
Ξανά κανένα ουσιαστικό μέτρο για τον έλεγχο της πανδημίας.
Ξανά καμιά σκέψη για έκτακτη πρόσθετη ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας της περιοχής.
Ξανά «βλέποντας και κάνοντας» και «έχει ο θεός».
Σα να μην πέρασε μια μέρα από το εφιαλτικό δίμηνο Νοέμβρη-Δεκέμβρη και τις θλιβερές παγκόσμιες πρωτιές που κατέγραψε η χώρα μας. Σα να μην έφτασαν ποτέ στ ‘ αυτιά σας οι κραυγές απόγνωσης για την καταστροφική διαχείριση στη Β.Ελλάδα.
Δεν ρωτήσατε ποτέ τη γνώμη των εργαζόμενων της Υγείας, που βρίσκονται δίπλα στους ασθενείς, αλλά οφείλουμε να την καταθέσουμε δημόσια για πολλοστή φορά, ως ελάχιστο χρέος προς την τοπική κοινωνία και μόνο. Δεν κινδυνολογούμε αλλά κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου.
Έχετε αποτύχει παταγωδώς, τυφλωμένοι από τις ιδεοληψίες που βάζουν τα κέρδη των λίγων πάνω από την υγεία και τη ζωή της πλειοψηφίας. Η στρατηγική του ακορντεόν έχει χρεοκοπήσει. Οι πολλαπλές μεταπτώσεις από το «μπάτε σκύλοι αλέστε» στο «κλείνουμε τα πάντα γιατί έχουμε πόλεμο», το κρυφτούλι με τον ιό, δεν συνιστούν επιδημιολογική στρατηγική, αλλά ερασιτεχνικούς πειραματισμούς με τη δημόσια υγεία. Η λογική ότι στην έξαρση της πανδημίας «κάνουμε κανά δυο δειγματοληπτικούς ελέγχους για να καταγραφούν στις κάμερες» , «περιμένουμε στα νοσοκομεία να περιθάλψουμε όσους νοσήσουν όταν νοσήσουν, όπως-όπως, όπου-όπου, από όποιους-όποιους» , «δεν υπάρχουν άλλες ασθένειες εκτός από την covid γιατί έχουμε πόλεμο» είναι συνταγή προδιαγεγραμμένης αποτυχίας με βαρύ φόρο αίματος.
Η κοινωνία έχει γονατίσει λόγω της υγειονομικά επικίνδυνης και οικονομικά αδιέξοδης πολιτικής που έχετε υιοθετήσει στη διαχείριση της πανδημίας. Το σχέδιο «Ελευθερία», έχει ναυαγήσει πριν καλά καλά ξεκινήσει. Εσείς και η Ε.Ε δεν μπορείτε να εξασφαλίσετε στην κοινωνία την απαραίτητη ποσότητα εμβολίων και τον αναγκαίο ρυθμό εμβολιασμού. Το φως στην άκρη του τούνελ τρεμοσβήνει.
Χρειάζεται άλλη στρατηγική, άλλη στοχοθεσία, άλλες ιεραρχήσεις και προτεραιότητες, αλλαγή 180 μοιρών, αν δεν θέλουμε να γίνουμε Θεσσαλονίκη. Στόχος θα έπρεπε να είναι ο περιορισμός της εξάπλωσης μέσα στην κοινότητα. Εκεί πρέπει να χτιστεί η πρώτη γραμμή άμυνας. Δεν αντιμετωπίζεται καμιά πανδημία με επίκεντρο τα νοσοκομεία. Τα νοσοκομεία αναλαμβάνουν την περίθαλψη όταν είναι ήδη αργά. Να μολυνθούν όσοι λιγότεροι γίνεται, να ανακοπεί η αλυσίδα μετάδοσης, άρα να νοσήσουν βαριά όσοι λιγότεροι γίνεται. Απαιτούνται:
· Αποσυμφόρηση ΜΜΜ- σχολείων-μαζικών χώρων δουλειάς
· Αλλαγή επιδημιολογικού μοντέλου και υιοθέτηση των οδηγιών του ΠΟΥ: μαζικά δωρεάν τεστ-εκτεταμένη ιχνηλάτηση(από τοπικό επιδημιολογικό κέντρο) -μαζικοί χώροι καραντίνας για αποφυγή ενδο-οικογενειακής μετάδοσης (μίσθωση κλειστών ξενοδοχείων για ελαφρά νοσούντες και ασθενείς που παίρνουν εξιτήριο από νοσοκομεία)
· Δημιουργία αποκεντρωμένου περιφερειακού επιδημιολογικού κέντρου του ΕΟΔΥ σε συνεργασία με τα Νοσοκομεία και Κ.Υ, το Πανεπιστήμιο, τον Δήμο, την Περιφέρεια, την Πολ.Προστασία για την πλήρη καταγραφή της πορείας της πανδημίας, τη δυνατότητα έγκαιρων στοχευμένων παρεμβάσεων όταν και όπου χρειάζονται. Είναι αδύνατον να υπάρχει η στοιχειώδεις εικόνα με «σπασμένο τηλέφωνο» μέσω Αθήνας .
· Έλεγχος των διαδικασιών εργαστηριακής διάγνωσης του ιδιωτικού τομέα σε σχέση με τα τεστ (μέθοδοι, ευαισθησία) καθώς και τη δυνατότητα πρόσβασης στα αποτελέσματα του τοπικού επιδημιολογικού κέντρου
Δεύτερη γραμμή άμυνας πρέπει να είναι η Δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Τα Κέντρα Υγείας και οι ΤΟΜΥ, να συμβάλλουν τόσο στην διάγνωση, παρακολούθηση και διαλογή ασθενών με Covid, όσο και στις υπόλοιπες παθήσεις. Απαιτείται:
· Έκτακτη ενίσχυση της ΠΦΥ με πόρους και μόνιμο προσωπικό
· Υποχρεωτική ένταξη των ιδιωτών γιατρών στο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας καθώς και του εμβολιασμού
Τρίτη γραμμή άμυνας είναι η αποτελεσματική νοσοκομειακή περίθαλψη των ασθενών με covid, με δημιουργία νέων χώρων και υποδομών, χωρίς τη συρρίκνωση των ήδη υπαρχόντων για να μην αφεθούν ξανά στην τύχη τους οι υπόλοιπες ασθένειες. Με εξασφάλιση όλων των απαραίτητων σύγχρονων θεραπευτικών εργαλείων (φάρμακα, συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου), με δημιουργία Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας και πραγματικών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Θα είναι εγκληματική η αναστολή της τακτικής λειτουργίας των νοσοκομείων για πολλοστή φορά, η μετατροπή ολόκληρων κλινικών και νοσοκομείων σε covid και η συνεχιζόμενη λιποταξία του ιδιωτικού τομέα.
Απαιτούνται:
· Επαναλειτουργία με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό του πρώην Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος για νοσηλεία αποκλειστικά Covid ασθενών – Αντίστοιχα για το πρώην 409 Στρατιωτικό Νοσοκομείο
· Κάλυψη των γνωστών οργανικών κενών σε Κ.Υ-ΕΚΑΒ-Νοσοκομεία με μαζικές προσλήψεις μόνιμων υγειονομικών με κατεπείγουσες διαδικασίες, με προτεραιότητα τις σχετιζόμενες με την covid ειδικότητες
· Αύξηση των διαθέσιμων ΜΕΘ Covid στην Αχαΐα – όχι εις βάρος των κοινών κλινών ΜΕΘ- και στελέχωση με το αντίστοιχο μόνιμο-εξειδικευμένο προσωπικό
· Ενίσχυση των περιφερειακών νοσοκομείων Αιγίου, Πύργου, Μεσολογγίου, Αγρινίου
· Επίταξη χωρίς αποζημίωση των μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων, κλινικών και εργαστηρίων του νομού
Τέταρτη γραμμή άμυνας είναι η επιτάχυνση του εμβολιασμού στην Αχαΐα. Όσο πιο αργός ο ρυθμός εμβολιασμού, τόσο μεγαλύτερη η εξάπλωση της πανδημίας. Όσο μεγαλύτερη η εξάπλωση της πανδημίας τόσο πιο αργός ο ρυθμός του εμβολιασμού από το ΕΣΥ που θα καλείται να αντιμετωπίσει την πανδημία.
Απαιτούνται:
· Άμεση απεμπλοκή των νοσοκομείων από το σχέδιο εμβολιασμού για την προφύλαξη των ευπαθών ομάδων που εμβολιάζονται
· Δημιουργία μεγάλων εμβολιαστικών χώρων σε δημόσια κτίρια εντός πόλης με ανάληψη της διαδικασίας από τον στρατό και ιδιώτες γιατρούς
Σύμφωνα με τους επαΐοντες της οικονομίας, κάθε μήνας lockdown, κοστίζει 3 δις ευρώ. Πόσα εκατομμύρια χρειάζονται για να χρηματοδοτηθεί το παραπάνω σχέδιο; Σίγουρα, πολύ λιγότερα από αυτά που "χάνονται".
Είχατε τόσους μήνες για να προετοιμαστείτε αλλά δεν το κάνατε. Είχατε τόσες πολλές προειδοποιήσεις αλλά τις αγνοήσατε. Είχατε άλλες ιεραρχήσεις και προτεραιότητες. Όχι την Υγεία και τη Ζωή του κόσμου.
Όμως, ακόμα και τώρα, στο «και πέντε», υπάρχει ο χρόνος να αλλάξετε πορεία για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Θα το κάνετε;
Καλούμε τους πολίτες τη Αχαΐας, τους συλλογικούς και κοινωνικούς φορείς να αγωνιστούμε από κοινού για τα αυτονόητα.
Comments